INILAH MAKNA BAHAGIA

Semalam saya di UIA Kuantan – menjelaskan apa, kenapa dan bagaimana membentuk golongan Mukmin Profesional. Dalam sesi soal jawab kemudiannya, seorang pelajar telah bertanya apakah itu bahagia? Oleh kerana soalan terlalu banyak, dan penjelasan memerlukan masa yang agak panjang, maka saya berjanji untuk menjelaskannya dalam blog genta-rasa ini.

Untuk anak-anak yang bertanya, dan untuk saudara/i yang pengunjung blog yang setia, saya hulurkan tulisan ringkas ini sebagai jawapan kepada pertanyaan, apa itu bahagia?

INILAH MAKNA BAHAGIA…

Bahagia itu fitrah tabie manusia. Semua orang ingin bahagia. Jika ada manusia yang berkata, alangkah bahagianya kalau aku tidak bahagia, dia layak dihantar ke Hospital Bahagia. Kenapa? Sudah tentu orang itu tidak siuman lagi. Manusia yang siuman sentiasa ingin dan mencari bahagia. Bahkan, apa sahaja yang diusahakan dan dilakukan oleh manusia adalah untuk mencapai bahagia.

• Bahagia itu relatif?

Malangnya, keinginan manusia untuk bahagia sering tidak kesampaian. Ini disebabkan ramai manusia tidak tahu apa makna bahagia sebenarnya dan mereka juga tidak tahu bagaimanakah caranya untuk mendapatkannya. Jika kita mencari sesuatu yang tidak diketahui dan dikenali, sudah pasti kita tidak akan menemuinya. Oleh itu, usaha mencari kebahagiaan itu mestilah bermula dengan mencari apa erti kebahagiaan itu terlebih dahulu.

Apakah erti bahagia? Ada yang beranggapan erti bahagia itu relatif. Ia berubah-ubah dan berbeza antara seorang individu dengan yang lain. Bagi yang sakit, sihat itu dirasakan bahagia. Tetapi apabila sudah sihat, kebahagiaan itu bukan pada kesihatan lagi. Sudah beralih kepada perkara yang lain lagi. Bagi golongan ini kebahagiaan itu adalah satu “moving target” yang tidak spesifik ertinya.  

Ada pula golongan pesimis. Mereka beranggapan bahawa tidak ada bahagia di dunia ini. Hidup adalah untuk menderita. Manusia dilahirkan bersama tangisan, hidup bersama tangisan dan akan dihantar ke kubur dengan tangisan. Bahagia adalah satu utopia, ilusi atau angan-angan. Ia tidak ujud dalam realiti dan kenyataan.

Sumber dalaman atau luaran?
Sebelum mendapat jawapan tentang erti kebahagiaan yang sebenar, mesti dipastikan sumber kebahagiaan itu. Ia datang dari mana? Apakah bahagia itu datang dari luar ke dalam (outside-in) atau dari dalam ke luar (inside-out)?

Ramai yang merasakan bahawa bahagia itu bersumber dari faktor luaran. Ia bersumber daripada harta, kuasa, rupa, nama dan kelulusan yang dimiliki oleh seseorang. Golongan ini merasakan jika berjaya menjadi hartawan, negarawan, bangsawan, rupawan, kenamaan dan cendekiawan maka secara automatik bahagialah mereka.

Atas keyakinan itu ramai yang berhempas pulas dan sanggup melakukan apa sahaja untuk memiliki harta, kuasa dan lain-lain lagi. Kita tidak bahaskan mereka yang miskin, hodoh, tidak popular dan bodoh, lalu gagal merasakan bahagia tetapi mari kita tinjau apakah hidup para hartawan, rupawan, bangsawan, kenamaan dan cendekiawan itu bahagia?

Realiti hidup jutawan, rupawan dan selebriti.
Realitinya, sudah menjadi “rules of life” (sunatullah), manusia tidak mendapat semua yang diingininya. Tidak ada seorang manusia pun yang dapat mengelakkan diri daripada sesuatu yang tidak disenanginya. Hidup adalah satu ujian yang menimpa semua manusia, tidak kira kedudukan, harta dan pangkatnya. Firman Allah:
“Dijadikan mati dan hidup adalah untuk menguji manusia siapakah yang terbaik amalannya.” Al Mulk.

Si kaya mungkin memiliki harta yang berjuta, tetapi mana mungkin dia mengelakkan diri daripada sakit, tua dan mati? Inilah yang berlaku kepada Cristina Onasis pewaris kekayaan ayahnya Aristotle Onasis, yang mati pada usia yang masih muda walaupun memiliki harta yang berbilion dollar. Mereka yang rupawan, tidak boleh mengelakkan diri daripada cercaan. Madonna, Paris Hilton (sekadar menyebut berapa nama) pernah dikutuk akibat kelakuan buruk masing-masing. Lady Diana yang memiliki semua pakej kelebihan wanita idaman akhirnya mati dalam keadaan yang tragis dan menyedihkan sekali.

John Lenon tidak dapat mengelakkan diri daripada dibunuh walaupun dirinya dipuja oleh jutaan peminat. Elizabeth Taylor pula sedang membilang usia yang kian meragut kecantikan dan potongan badannya. Itu belum dikira lagi nasib malang yang menimpa negarawan dan bangsawan tersohor seperti Al Malik Farouk (Masir), Shah Iran (Iran), Ferdinand Marcos (Filipina), Louis XVI (Perancis), Tsar (Rusia) dan lain-lain lagi. Tegasnya, kesakitan, cercaan, dijatuhkan dan lain-lain ujian hidup telah menumpaskan ramai hartawan, rupawan, negarawan dan cendekiawan dalam perlumbaan mencari kebahagiaan.

• Bukti hilangnya bahagia.
Apa buktinya, mereka hilang bahagia? Tidak payah kita berhujah menggunakan Al Quran dan Al Hadis, melalui paparan media massa sahaja sudah cukup menjadi bukti betapa tidak bahagianya mereka yang memiliki segala-galanya itu. Aneh, apabila selebriti dari Hollywood, yakni mereka yang memiliki rupa yang cantik, harta yang berbilion dolar, nama yang tersohor tetapi dilanda pelbagai masalah kronik. Senarai nama yang berkenaan cukup panjang …

Mereka yang terlibat dengan arak, rumah tangga cerai berai, dadah, jenayah, sakit jiwa dan bunuh diri ini sudah tentu tidak bahagia. Jika mereka bahagia dengan nama, harta dan rupa yang dimiliki tentulah mereka tidak akan terlibat dengan semua kekacauan jiwa dan kecelaruan peribadi itu. Tentu ada sesuatu yang “hilang” di tengah lambakan harta, rupa yang cantik dan nama yang popular itu.

• Ujian hidup punca hilang bahagia?
Mari kita lihat persoalan ini lebih dekat. Apakah benar ujian hidup menghilangkan rasa bahagia dalam kehidupan ini? Apakah sakit, usia tua, cercaan manusia, kemiskinan, kegagalan, kekalahan dan lain-lain ujian hidup menjadi sebab hilangnya bahagia? Jawabnya, tidak!

Jika kita beranggapan bahawa ujian hidup itu penyebab hilangnya bahagia maka kita sudah termasuk dalam golongan pesimis yang beranggapan tidak ada kebahagiaan di dunia. Mengapa begitu? Kerana hakikatnya hidup adalah untuk diuji. Itu adalah peraturan hidup yang tidak boleh dielakkan. Sekiranya benar itu penyebab hilangnya bahagia, maka tidak ada seorang pun manusia yang akan bahagia kerana semua manusia pasti diuji.

Atas dasar itu, ujian hidup bukan penyebab hilangnya bahagia. Sebagai perumpamaannya, jika air limau nipis diletakkan di atas tangan yang biasa, maka kita tidak akan berasa apa-apa. Sebaliknya, jika air limau itu dititiskan di atas tangan yang luka maka pedihnya akan terasa. Jadi apakah yang menyebabkan rasa pedih itu? Air limau itu kah atau tangan yang luka itu? Tentu jawapannya, luka di tangan itu.

• Metafora air limau dan luka di tangan
Air limau itu adalah umpama ujian hidup, manakala tangan yang luka itu ialah hati yang sakit. Hati yang sakit ialah hati yang dipenuhi oleh sifat-sifat mazmumah seperti takbur, hasad dengki, marah, kecewa, putus asa, dendam, takut, cinta dunia, gila puji, tamak dan lain-lain lagi. Ujian hidup yang menimpa diri hakikatnya menimbulkan sahaja sifat mazmumah yang sedia bersarang di dalam hati. Bila diuji dengan cercaan manusia, timbullah rasa kecewa, marah atau dendam. Bila diuji dengan harta, muncullah sifat tamak, gila puji dan takbur.

Justeru, miskin, cercaan manusia dan lain-lain itu bukanlah penyebab hilang bahagia tetapi rasa kecewa, marah dan tidak sabar itulah yang menyebabkannya. Pendek kata, ujian hidup hakikatnya hanya menyerlahkan sahaja realiti hati yang sudah tidak bahagia lama sebelum ia menimpa seseorang.

Dengan segala hujah di atas terbuktilah bahawa pendapat yang mengatakan bahagia itu datang dari luar ke dalam adalah tertolak sama sekali. Ini kerana faktor “kesihatan” hati jelas lebih dominan dalam menentukan bahagia atau tidaknya seseorang berbanding segala faktor luaran. Ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa kebahagiaan itu datang dari dalam ke luar – soal hati.

• Inilah erti bahagia
Secara mudah kebahagiaan itu ialah memiliki hati yang tenang dalam menghadapi apa jua ujian dalam kehidupan. Inilah erti bahagia yang sebenar selaras petunjuk Allah di dalam Al Quran. Firman Allah:
“Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” Al Ra’du 28.

Rasulullah S.A.W. juga telah bersabda:
” Bahawasanya di dalam tubuh badan manusia ada seketul daging. Apabila ia baik, baik pulalah seluruh badan, tetapi apabila ia rosak maka rosak pulalah seluruh badan. Ingatlah ia adalah hati. ” (riwayat Bukhari Muslim)

Rasulullah S.A.W bersabda lagi:
” Bukanlah kekayaan itu dengan banyaknya harta benda tetapi kekayaan itu sebenarnya ialah kaya hati “
Kaya hati bermaksud hati yang tenang, lapang dan merasa cukup dengan apa yang dimiliki – bersyukur dengan apa yang ada, sabar dengan apa yang tiada.

Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mahmudah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya. Kemuncak kebahagiaan ialah apabila hati seseorang mampu mendorong pemiliknya melakukan kebaikan dan menghindari kejahatan dan larangan yang ditentukan oleh Islam dengan mudah dan secara “auto pilot”.

KAEDAH MENCARI BAHAGIA MENURUT AL QURAN DAN AS SUNAH:

1. Beriman dan beramal salih.
“Siapa yang beramal salih baik laki-laki ataupun perempuan dalam keadaan ia beriman, maka Kami akan memberikan kepadanya kehidupan yang baik dan Kami akan membalas mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang mereka amalkan.” (An-Nahl: 97)
Ibnu ‘Abbas RA meriwayatkan bahawa sekelompok ulama mentafsirkan bahawa kehidupan yang baik (dalam ayat ini) ialah rezeki yang halal dan baik (halalan tayyiban). Sayidina Ali pula mentafsirkannya dengan sifat qana’ah (merasa cukup). Ali bin Abi Thalhah dari Ibnu ‘Abbas, meriwayatkan bahawa kehidupan yang baik itu adalah kebahagiaan.

2. Banyak mengingat Allah .
Dengan berzikir kita akan mendapat kelapangan dan ketenangan sekali gus bebas daripada rasa gelisah dan gundah gulana. Firman Allah:
“Ketahuilah dengan mengingat (berzikir) kepada Allah akan tenang hati itu.” (Ar-Ra’d: 28)

3. Bersandar kepada Allah.
Dengan cara ini seorang hamba akan memiliki kekuatan jiwa dan tidak mudah putus asa dan kecewa. Allah berfirman:
“Siapa yang bertawakal kepada Allah maka Allah akan mencukupinya.” (Ath-Thalaq: 3)

4. Sentiasa mencari peluang berbuat baik.
Berbuat baik kepada makhluk dalam bentuk ucapan mahupun perbuatan dengan ikhlas dan mengharapkan pahala daripada Allah akan memberi ketenangan hati.
Firman-Nya:
“Tidak ada kebaikan dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka kecuali bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh ( manusia) untuk bersedekah atau berbuat kebaikan dan ketaatan atau memperbaiki hubungan di antara manusia. Barang siapa melakukan hal itu karena mengharapkan keredaan Allah, nescaya kelak Kami akan berikan padanya pahala yang besar.” (An-Nisa: 114)

5. Tidak panjang angan-angan tentang masa depan dan tidak meratapi masa silam.
Fikir tetapi jangan khuatir. Jangan banyak berangan-angan terhadap masa depan yang belum pasti. Ini akan menimbulkan rasa gelisah oleh kesukaran yang belum tentu datang. Juga tidak terus meratapi kegagalan dan kepahitan masa lalu karena apa yang telah berlalu tidak mungkin dapat dikembalikan semula. Rasulullah SAW bersabda: “Bersemangatlah untuk memperoleh apa yang bermanfaat bagi mu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah lemah. Bila menimpa mu sesuatu (dari perkara yang tidak disukai) janganlah engkau berkata: “Seandainya aku melakukan ini nescaya akan begini dan begitu,” akan tetapi katakanlah: “Allah telah menetapkan dan apa yang Dia inginkan Dia akan lakukan,” karena sesungguhnya kalimat ‘seandainya’ itu membuka amalan syaitan.” (HR. Muslim)

6. Melihat “kelebihan” bukan kekurangan diri.
Lihatlah orang yang di bawah dari segi kehidupan dunia, misalnya dalam kurniaan rezeki karena dengan begitu kita tidak akan meremehkan nikmat Allah yang diberikan Allah kepada kita. Rasulullah SAW bersabda:
“Lihatlah orang yang di bawah kamu dan jangan melihat orang yang di atas kamu karena dengan (melihat ke bawah) lebih pantas untuk kamu tidak meremehkan nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

7. Jangan mengharapkan ucapan terima kasih manusia.

Ketika melakukan sesuatu kebaikan, jangan mengharapkan ucapan terima kasih ataupun balasan manusia. Berharaplah hanya kepada Allah. Kata bijak pandai, jangan mengharapkan ucapan terima kasih kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Malah ada di antara hukama berkata, “sekiranya kita mengharapkan ucapan terima kasih daripada manusia nescaya kita akan menjadi orang yang sakit jiwa!”. Firman Allah:
“Kami memberi makan kepada kalian hanyalah karena mengharap wajah Allah, kami tidak menginginkan dari kalian balasan dan tidak pula ucapan terima kasih.” (Al Insan: 9)

ZIKRULLAH YANG MEMBAWA BAHAGIA

Ketenangan itu dicapai melalui zikrullah. Zikrullah akan memberi ketenangan buat hati. Ketenangan hati itulah kebahagiaan sebenar. Tetapi kenapa ada orang yang berzikir tetapi hati tidak ataupun belum tenang? (Untuk mendapat jawapannya, tolong rujuk kembali entri dalam blog ini dalam tajuk: Mencari Ketenangan Hati)

Hati adalah sumber dari segala-galanya dalam hidup kita, agar kehidupan kita baik dan benar, maka kita perlu menjaga kebersihan hati kita. Jangan sampai hati kita kotori dengan hal-hal yang dapat merosak kehidupan kita apalagi sampai merosak kebahagiaan hidup kita di dunia ini dan di akhirat nanti.

Ingatlah, untuk menjaga kebersihan hati, (selalin berzikir) kita perlu menjaga penglihatan, pendengaran, fikiran, ucapan kita dari hal-hal yang dilarang oleh Allah SWT. Dengan menjaga hal-hal tersebut kita dapat menjaga kebersihan hati kita. Dengan hati yang bersih kita gapai kebahagiaan dunia dan akhirat.  Jadi berhati-hatilah menjaga hati kerana ia adalah punca ketenangan dan kebahagiaan diri!

Kita harus melatih hati kita supaya sentiasa berniat baik dan inginkan sesuatu yang baik. Sentiasa riang, gembira dan tenang dengan setiap pekerjaan yang dilakukan. Sentiasa melakukan kerja amal, tolong menolong, bergotong royong, sentiasa bercakap benar, sopan dan hidup dengan berkasih sayang antara satu dengan lain.

Marilah kita bersihkan hati kita dari segala kotorannya dengan memperbanyak mendekatkan diri kepada Allah SWT dan memperbanyak doa agar Allah SWT mengurniakan kita hati yang bersih dan selalu dekat dengan-Nya. Itulah beberapa hal yang mungkin dapat kita jadikan landasan untuk mencari kebahagiaan hidup di dunia ini dan juga sebagai bekal untuk menghadapi kehidupan akhirat nanti.

Sebenarnya kebahagiaan hidup yang hakiki dan ketenangan hanya didapatkan dalam agama Islam yang mulia ini. Sehingga yang dapat hidup bahagia dalam erti yang sebenarnya hanyalah orang-orang yang berpegang teguh dengan agama.

APA ITU BAHAGIA?
Oleh: Pahrol Mohamad Juoi

Jika ada manusia yang berkata, alangkah bahagianya kalau aku tidak bahagia, maka sudah tentu dia tidak siuman lagi kerana bahagia itu merupakan fitrah semula jadi setiap manusia. Tidak ada manusia yang tidak inginkannya. Bahkan, apa sahaja yang diusahakan dan dilakukan oleh manusia adalah untuk mencapai bahagia.

• Bahagia itu relatif?
Malangnya, keinginan manusia untuk bahagia sering tidak kesampaian. Ini disebabkan ramai manusia tidak tahu apa makna bahagia sebenarnya dan mereka juga tidak tahu bagaimanakah caranya untuk mendapatkannya. Jika kita mencari sesuatu yang tidak diketahui dan dikenali, sudah pasti kita tidak akan menemuinya. Oleh itu, usaha mencari kebahagiaan itu mestilah bermula dengan mencari apa erti kebahagiaan itu terlebih dahulu.

Apakah erti bahagia? Ada yang beranggapan erti bahagia itu relatif. Ia berubah-ubah dan berbeza antara seorang individu dengan yang lain. Bagi yang sakit, sihat itu dirasakan bahagia. Tetapi apabila sudah sihat, kebahagiaan itu bukan pada kesihatan lagi. Sudah beralih kepada perkara yang lain lagi. Bagi golongan ini kebahagiaan itu adalah satu “moving target” yang tidak spesifik ertinya.

Ada pula golongan pesimis. Mereka beranggapan bahawa tidak ada bahagia di dunia ini. Hidup adalah untuk menderita. Manusia dilahirkan bersama tangisan, hidup bersama tangisan dan akan dihantar ke kubur dengan tangisan. Bahagia adalah satu utopia, ilusi atau angan-angan. Ia tidak ujud dalam realiti dan kenyataan.

• Sumber dalaman atau luaran?
Sebelum mendapat jawapan tentang erti kebahagiaan yang sebenar, mesti dipastikan sumber kebahagiaan itu. Ia datang dari mana? Apakah bahagia itu datang dari luar ke dalam (outside-in) atau dari dalam ke luar (inside-out)?

Ramai yang merasakan bahawa bahagia itu bersumber dari faktor luaran. Ia bersumber daripada harta, kuasa, rupa, nama dan kelulusan yang dimiliki oleh seseorang. Golongan ini merasakan jika berjaya menjadi hartawan, negarawan, bangsawan, rupawan, kenamaan dan cendekiawan maka secara automatik bahagialah mereka.

Atas keyakinan itu ramai yang berhempas pulas dan sanggup melakukan apa sahaja untuk memiliki harta, kuasa dan lain-lain lagi. Kita tidak bahaskan mereka yang miskin, hodoh, tidak popular dan bodoh, lalu gagal merasakan bahagia tetapi mari kita tinjau apakah hidup para hartawan, rupawan, bangsawan, kenamaan dan cendekiawan itu bahagia?

• Realiti hidup jutawan, rupawan dan selebriti.
Realitinya, sudah menjadi “rules of life” (sunatullah), manusia tidak mendapat semua yang diingininya. Tidak ada seorang manusia pun yang dapat mengelakkan diri daripada sesuatu yang tidak disenanginya. Hidup adalah satu ujian yang menimpa semua manusia, tidak kira kedudukan, harta dan pangkatnya. Firman Allah:
“Dijadikan mati dan hidup adalah untuk menguji manusia siapakah yang terbaik amalannya.” Al Mulk.

Si kaya mungkin memiliki harta yang berjuta, tetapi mana mungkin dia mengelakkan diri daripada sakit, tua dan mati? Inilah yang berlaku kepada Cristina Onasis pewaris kekayaan ayahnya Aristotle Onasis, yang mati pada usia yang masih muda walaupun memiliki harta yang berbilion dollar. Mereka yang rupawan, tidak boleh mengelakkan diri daripada cercaan. Madonna, Paris Hilton (sekadar menyebut berapa nama) pernah dikutuk akibat kelakuan buruk masing-masing. Lady Diana yang memiliki semua pakej kelebihan wanita idaman akhirnya mati dalam keadaan yang tragis dan menyedihkan sekali.

John Lenon tidak dapat mengelakkan diri daripada dibunuh walaupun dirinya dipuja oleh jutaan peminat. Elizabeth Taylor pula sedang membilang usia yang kian meragut kecantikan dan potongan badannya. Itu belum dikira lagi nasib malang yang menimpa negarawan dan bangsawan tersohor seperti Al Malik Farouk (Masir), Shah Iran (Iran), Ferdinand Marcos (Filipina), Louis XVI (Perancis), Tsar (Rusia) dan lain-lain lagi. Tegasnya, kesakitan, cercaan, dijatuhkan dan lain-lain ujian hidup telah menumpaskan ramai hartawan, rupawan, negarawan dan cendekiawan dalam perlumbaan mencari kebahagiaan.

• Bukti hilangnya bahagia.
Apa buktinya, mereka hilang bahagia? Tidak payah kita berhujah menggunakan Al Quran dan Al Hadis, melalui paparan media massa sahaja sudah cukup menjadi bukti betapa tidak bahagianya mereka yang memiliki segala-galanya itu. Aneh, apabila selebriti dari Hollywood, yakni mereka yang memiliki rupa yang cantik, harta yang berbilion dolar, nama yang tersohor tetapi dilanda pelbagai masalah kronik. Senarai nama yang berkenaan cukup panjang (lihat sebahagian fakta yang dipaparkan).

Mereka yang terlibat dengan arak, rumah tangga cerai berai, dadah, jenayah, sakit jiwa dan bunuh diri ini sudah tentu tidak bahagia. Jika mereka bahagia dengan nama, harta dan rupa yang dimiliki tentulah mereka tidak akan terlibat dengan semua kekacauan jiwa dan kecelaruan peribadi itu. Tentu ada sesuatu yang “hilang” di tengah lambakan harta, rupa yang cantik dan nama yang popular itu.

• Ujian hidup punca hilang bahagia?
Mari kita lihat persoalan ini lebih dekat. Apakah benar ujian hidup menghilangkan rasa bahagia dalam kehidupan ini? Apakah sakit, usia tua, cercaan manusia, kemiskinan, kegagalan, kekalahan dan lain-lain ujian hidup menjadi sebab hilangnya bahagia? Jawabnya, tidak!

Jika kita beranggapan bahawa ujian hidup itu penyebab hilangnya bahagia maka kita sudah termasuk dalam golongan pesimis yang beranggapan tidak ada kebahagiaan di dunia. Mengapa begitu? Kerana hakikatnya hidup adalah untuk diuji. Itu adalah peraturan hidup yang tidak boleh dielakkan. Sekiranya benar itu penyebab hilangnya bahagia, maka tidak ada seorang pun manusia yang akan bahagia kerana semua manusia pasti diuji.

Atas dasar itu, ujian hidup bukan penyebab hilangnya bahagia. Sebagai perumpamaannya, jika air limau nipis diletakkan di atas tangan yang biasa, maka kita tidak akan berasa apa-apa. Sebaliknya, jika air limau itu dititiskan di atas tangan yang luka maka pedihnya akan terasa. Jadi apakah yang menyebabkan rasa pedih itu? Air limau itu kah atau tangan yang luka itu? Tentu jawapannya, luka di tangan itu.

• Metafora air limau dan luka di tangan
Air limau itu adalah umpama ujian hidup, manakala tangan yang luka itu ialah hati yang sakit. Hati yang sakit ialah hati yang dipenuhi oleh sifat-sifat mazmumah seperti takbur, hasad dengki, marah, kecewa, putus asa, dendam, takut, cinta dunia, gila puji, tamak dan lain-lain lagi. Ujian hidup yang menimpa diri hakikatnya menimbulkan sahaja sifat mazmumah yang sedia bersarang di dalam hati. Bila diuji dengan cercaan manusia, timbullah rasa kecewa, marah atau dendam. Bila diuji dengan harta, muncullah sifat tamak, gila puji dan takbur.

Justeru, miskin, cercaan manusia dan lain-lain itu bukanlah penyebab hilang bahagia tetapi rasa kecewa, marah dan tidak sabar itulah yang menyebabkannya. Pendek kata, ujian hidup hakikatnya hanya menyerlahkan sahaja realiti hati yang sudah tidak bahagia lama sebelum ia menimpa seseorang.

Dengan segala hujah di atas terbuktilah bahawa pendapat yang mengatakan bahagia itu datang dari luar ke dalam adalah tertolak sama sekali. Ini kerana faktor “kesihatan” hati jelas lebih dominan dalam menentukan bahagia atau tidaknya seseorang berbanding segala faktor luaran. Ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa kebahagiaan itu datang dari dalam ke luar – soal hati.

• Inilah erti bahagia
Secara mudah kebahagiaan itu ialah memiliki hati yang tenang dalam menghadapi apa jua ujian dalam kehidupan. Inilah erti bahagia yang sebenar selaras petunjuk Allah di dalam Al Quran. Firman Allah:
“Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.” Al Ra’du 28.

Rasulullah S.A.W. juga telah bersabda:
” Bahawasanya di dalam tubuh badan manusia ada seketul daging. Apabila ia baik, baik pulalah seluruh badan, tetapi apabila ia rosak maka rosak pulalah seluruh badan. Ingatlah ia adalah hati. ” (riwayat Bukhari Muslim)

Rasulullah S.A.W bersabda lagi:
” Bukanlah kekayaan itu dengan banyaknya harta benda tetapi kekayaan itu sebenarnya ialah kaya hati ”
Kaya hati bermaksud hati yang tenang, lapang dan merasa cukup dengan apa yang dimiliki – bersyukur dengan apa yang ada, sabar dengan apa yang tiada.

Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya. Kemuncak kebahagiaan ialah apabila hati seseorang mampu mendorong pemiliknya melakukan kebaikan dan menghindari kejahatan dan larangan yang ditentukan oleh Islam dengan mudah dan secara “auto pilot”.

KAEDAH MENCARI BAHAGIA MENURUT AL QURAN DAN AS SUNAH:

1. Beriman dan beramal salih.
“Siapa yang beramal salih baik laki-laki ataupun perempuan dalam keadaan ia beriman, maka Kami akan memberikan kepadanya kehidupan yang baik dan Kami akan membalas mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang mereka amalkan.” (An-Nahl: 97)
Ibnu ‘Abbas RA meriwayatkan bahawa sekelompok ulama mentafsirkan bahawa kehidupan yang baik (dalam ayat ini) ialah rezeki yang halal dan baik (halalan tayyiban). Sayidina Ali pula mentafsirkannya dengan sifat qana’ah (merasa cukup). Ali bin Abi Thalhah dari Ibnu ‘Abbas, meriwayatkan bahawa kehidupan yang baik itu adalah kebahagiaan.

2. Banyak mengingat Allah .
Dengan berzikir kita akan mendapat kelapangan dan ketenangan sekali gus bebas daripada rasa gelisah dan gundah gulana. Firman Allah:
“Ketahuilah dengan mengingat (berzikir) kepada Allah akan tenang hati itu.” (Ar-Ra’d: 28)

3. Bersandar kepada Allah.
Dengan cara ini seorang hamba akan memiliki kekuatan jiwa dan tidak mudah putus asa dan kecewa. Allah berfirman:
“Siapa yang bertawakal kepada Allah maka Allah akan mencukupinya.” (Ath-Thalaq: 3)

4. Sentiasa mencari peluang berbuat baik.
Berbuat baik kepada makhluk dalam bentuk ucapan mahupun perbuatan dengan ikhlas dan mengharapkan pahala daripada Allah akan memberi ketenangan hati.
Firman-Nya:
“Tidak ada kebaikan dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka kecuali bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh ( manusia) untuk bersedekah atau berbuat kebaikan dan ketaatan atau memperbaiki hubungan di antara manusia. Barang siapa melakukan hal itu karena mengharapkan keredaan Allah, nescaya kelak Kami akan berikan padanya pahala yang besar.” (An-Nisa: 114)

5. Tidak panjang angan-angan tentang masa depan dan tidak meratapi masa silam.
Fikir tetapi jangan khuatir. Jangan banyak berangan-angan terhadap masa depan yang belum pasti. Ini akan menimbulkan rasa gelisah oleh kesukaran yang belum tentu datang. Juga tidak terus meratapi kegagalan dan kepahitan masa lalu karena apa yang telah berlalu tidak mungkin dapat dikembalikan semula. Rasulullah SAW bersabda: “Bersemangatlah untuk memperoleh apa yang bermanfaat bagi mu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah lemah. Bila menimpa mu sesuatu (dari perkara yang tidak disukai) janganlah engkau berkata: “Seandainya aku melakukan ini nescaya akan begini dan begitu,” akan tetapi katakanlah: “Allah telah menetapkan dan apa yang Dia inginkan Dia akan lakukan,” karena sesungguhnya kalimat ‘seandainya’ itu membuka amalan syaitan.” (HR. Muslim)

6. Melihat “kelebihan” bukan kekurangan diri.
Lihatlah orang yang di bawah dari segi kehidupan dunia, misalnya dalam kurniaan rezeki karena dengan begitu kita tidak akan meremehkan nikmat Allah yang diberikan Allah kepada kita. Rasulullah SAW bersabda:
“Lihatlah orang yang di bawah kamu dan jangan melihat orang yang di atas kamu karena dengan (melihat ke bawah) lebih pantas untuk kamu tidak meremehkan nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

7. Jangan mengharapkan ucapan terima kasih manusia.
Ketika melakukan sesuatu kebaikan, jangan mengharapkan ucapan terima kasih ataupun balasan manusia. Berharaplah hanya kepada Allah. Kata bijak pandai, jangan mengharapkan ucapan terima kasih kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Malah ada di antara hukama berkata, “sekiranya kita mengharapkan ucapan terima kasih daripada manusia nescaya kita akan menjadi orang yang sakit jiwa!”. Firman Allah:
“Kami memberi makan kepada kalian hanyalah karena mengharap wajah Allah, kami tidak menginginkan dari kalian balasan dan tidak pula ucapan terima kasih.” (Al Insan: 9)

149 thoughts on “INILAH MAKNA BAHAGIA

 1. assalamaulaikum

  pertama skali ribuan terima kasih krn sudi menyampaikan ilmu kpd pembaca.. saya tertarik utk mengikuti kisah2 yg ada di dlm blog tuan.. buku tuan yg berjudul nota hati seorang lelaki juga sangat menarik walaupon sy belum habis membacanya..,.bermula dengan hanya membaca majalah solusi bil.14, hati ini begitu tertarik dgn artikel yg terdapat di dalamnya..dan dari situlah jua membawa sy kpd blog genta-rasa…semoga tuan akan terus menyampaikan ilmu yg berguna kpd para pembaca…

 2. Alhamdulillah, pada pagi ini saya bertemu dengan sebuah entri blog yang membantu saya menghadapi satu kesukaran dalam hidup. Ini kerana saya merasakan kebahagiaan saya hilang kerana satu ujian hidup. Ternyata kebahagiaan hidup saya tidak hilang cuma malap untuk seketika. Ia masih ada dan perlu digilap kembali dengan menghambakan diri kembali kepada Allah. Terima kasih ustaz/tuan menunjukkan kaedahnya untuk terus merasa bahagia.

  Alhamdulillah, syukur pada Allah membuka jalan untukku melalui blog ini.

  Assalamualaikum.

 3. Salam cahaya.
  Masya-Allah dan alhadulillah. Kepada Allah jua kita berserah.

 4. Alhamdulillah,sy jugak byk mndgr n mencari mana2 informasi islam ttg kebahagian utk diri saya,suami n ank2. Diruangan ini,byk input sy dpt,bersyukur kehadrat ilahi..Semoga sy dpt jdkn diri ini seorg hambamu,isteri n ibu yg solehah n brtakwa kpdNya. Terima kasih ustaz,blog ini bnyk mengajar erti khdupan islam yg sebenar..MasyaAllah

 5. salam ustaz,Begitu mendalam arti kebahagiaan,dapat lah sejenak hati ini menterjemahkan arti bahagia yang dicari. Kupasan yang sangat menyentuh hati.Semoga ustaz dapat menulis,teruskan berkongsi ilmu,rajin lagi cari bahan utk menulis,berkarya,berdakwah,memperhebatkan lagi hasil karya sehingga pembaca blog ini bertambah ramai berarti macam-macam kerenah ustaz akan jumpa.Semoga ustaz terus jadi seumpama lilin yang terbakar,KAMI SEBAGAI PEMBACA AKAN MENDOAKAN AGAR CAHAYAMU TERUS BERSINAR MENERANGI KEGELAPAN umat..PERJUANGAN YANG TIDAK MUNGKIN SELESAI..teruslah berjuang,berkorban demi ilmu ynag disebar-sebarkan dan manfaatkan, tulis setiap lepas subuh seminggu 3x boleh?….syabas dan tahniah!!!!terimakasih ustaz..

 6. syukran…kata-kata ustaz sangat membantu diri ini memacu ke arah hidup yang ebih sempurna.

 7. syukur kerana diketemui dengan blog yang amat bermanfaat untuk diri..insyallah tidak akan tewas dengan godaan dunia..terima kasih ustaz..

 8. askum ustaz
  Penulisan ustaz adalah salah satu yang terbaik pernah dibaca saya. kebahagiaan suatu persoalan yang mempunyai pemahaman yang pelbagai dan sukar untuk difahami oleh saya sebelum ini. Alhamdulilah…dengan membaca penerangan ustaz, saya mampu memahaminya dengan lebih mudah (dari dlm diri keluar kehidupan, ketengan hati ,fikiran,serta perbuatan).
  Semoga kegembiraan dan keberkatan Allah akan sentisa bersama ustaz dalam mendakwah pemikiran dan perbuatan manusia diakhir zaman ini.

 9. aslmkm..sy sungguhntertarikpada entri bahagia ini..sebab sy sendiri tercari2 bahagia sebuah kehidupan..rupa2nya bahagia tue datang dari hbgn kita dgn Allah..makin jauh hbgnkita mkin sengsara la kita ea??

 10. salam…..ustaz…

  bagaimana untuk kita pastikan yang kebahagian sentiasa di sisi kita walaupun kita dapat rasakan yang kebahagiaan tu bukan milik kita…..

 11. salam ustaz…mohon ingin copy kat blog sy ye sbg perkongsian dgn kwn2…

 12. salam ustaz..saya amat tertarik dengan kata-kata manusia itu tidak pandai berterima kasih…benar ustaz…jiwa kita gila bila mengharap ucapan sebegini daripada manusia…hanya dengan berterima kepada Allah barulah jiwa yang kacau itu kembali bahagia…saya insan yang lemah…

 13. salam ustaz, mengapa kbanyakan kita yg mengaku islam tercari2 definisi bahagia sdgkan kitab rujukan tlh ada iaitu Al Quran & hadis? Krn org islam sendiri tidak membaca, memahami mksud, menghayati dgn mengamalkan ajaran tsb dlm kehidupan harian (sdgkan tau islam itu way of Life). Bahagia adalah apabila hati tenang & hati tenang “hnya dgn mengingati Allah” dlm setiap perlakuan amal (fardhu @ kifayah) selama idup di dnia. jgn hrp kalu di dnia tak tenang, di akhirat akan tenang.
  Tiada dlm Quran @ hadis menyatakan syarat bahagia mesti mempunyai / memiliki suami, ibu bapa, anak, harta, pangkat, cantik, hensem, glamor, populariti etc tapi knp org islam msih keliru & tertipu? Krn org islam yg lahir sbg islam tidak mengkaji isi al quran sptmna mrk yg bkn islam mengkajinya.
  Ramai org tertipu krn terikut cara artis & melabelkan mrk “pasangan bahagia” wpun idup mrk jelas tak ikut syariat sbg org islam.
  Sapa yg bersalah dlm hal ini? Kbnyakn wartawan, penulis blog, penulis artikel atau sesape saje boleh mberi pndangan tanpa merujuk kpd Al Quran & hadis. Lebih2 lagi dlm “borderless world” sume org boleh beri pandgan, menghentam & mengkritik pd pndangan/idea melalui blog, facebook, emel, utube dsb… Jika setiap mukmin tak mencari ilmu (mencari ilmu itu WAJIB) & hanya menghabiskan masa secara sia2 pd perkara lagha, maka smpai mrk mghembus nafas mrk msih tcari2 apa itu “bahagia”..

 14. Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya.

  error: mazmudah – “mahmudah”

 15. salam..
  alhamdulillah.. bersyukur sangat inas dipertemukan dengan blog ni.. banyak artikel yang sangat berguna.. ustaz.. saya copy paste kongsikan pada rakan rakan lain yaa..

 16. Maknanya lepas menerima sesuatu musibah tak boleh menangis, mengadu, meluahkan perasaan.. (sebab i need that right now.. Maybe i’ll go to masjid and stabilkan hati ..) Kebanyakkan masa kita mmg automatik akan rasa sedih bila perkara2 negatif yang tidak diingini berlaku.. Itulah hidup tetap kena sabar ..sabar dan sabar.. Dan ujian pulak tetap silih berganti… innalillahiwainnailahirojiun.. Tapikan ustaz susahla nak ketepikan perasaan sedih ..

 17. Menangis, mengadu dan meluahkan perasaan, memang fitrah manusia. Tidak ada salahnya. Tetapi jangan keterlaluan. Itu sahaja. Sedangkan Rasulullah Saw lagikan menangis sewaktu kematian anaknya Ibrahim. Tetapi paling utama, carilah kekuatan dengan mendekatkan diri kepada Allah. Rasulullah sAw jika ditimpa masalah terus dirikan solat 2 rakaat. Ya, pintalah bantuan Allah dengan sabar dan solat.

 18. Realy Great…Tahniah pada Ustaz…saya bangga bila baca artikel orang profesional macam Ustaz…Keep it up..kadang-kadang saya agak boring baca tulisan golongan ustaz…kebiasaanya membosankan…But…banyak tulisan ustaz dan buku2 ustaz menambat hati saya…luarbiasa dan kreatif

 19. Masya-Allah. Semoga Allah menjadikan kita semua lebih baik daripada apa yang disangkakan oleh manusia. Semoga Nazirah dipimpin Allah dengan taqwa. Amin.

 20. Assalamualaikum ustaz….terima kasih utk penerangan BAHAGIA yg bagi saya amat bermakna…. lebih2 lagi, keluarga saya dan saya sedang ditimpa ujian dari Allah…. kami redha dan isyaAllah masih bahagia dengan ujian dari persekitaran…

  cuma, daripada pembacaan saya, saya terjumpa ada sedikit kesalahan perkataan yg telah digunakan. takut ada tersilap kefahaman…

  ~~ Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya. ~~ pada perkataan mazmumah, ustaz… maafkan saya kalau terlanjur dalam berkata dan terkasar bahasa…mohon dihalalkan ilmu…

  terima kasih banyak2 ustaz utk artikel yg sangat bermakna utk saya ni…

  Wassalam…

 21. assalamualaikum ustaz..

  semoga ustaz sentiasa dlm. rahmat & redha Allah S.W.T.. sy tertarik dgn artikel2 yg ada didlm. bloh ustaz ni..sy mohon izin ustaz utk. menyebarkan artikel2 ustaz kpd. rakan2 sy yg sentiasa dahagakan ilmu seperti ini..

 22. Salam , ustaz smoga Allah mrmti ustaz,,sy pohon copy artikel ustz.Insya-Allah sye guna utk kbaikan penguat smangat.

 23. Salam Ustaz. sy tak tau dah bape kali sy bace artikel ni. everytime bile sy rs down sy akan bace. Sbnrnye tak susah nk bahagia cuma dlm hati. Yg susah nk bahagia bile zikir n ingat pd Allah. Moga sy tak putus asa dlm mencari dan meraih cinta Allah. Moga setiap ibadah, pekerjaan dan kasih syg yg sy bg kepada sesiapa pon hanya kerana Allah. Moga klu la ditakdirkan luput or hilang dr sy, sy tak la sedih sgt. Sy suka sgt la artikel ustaz. Best giler. Harap Allah balas ngan syurga. AMIN 😀

 24. Salam..Ustaz yang sy kagumi dan kasihi; mudah-mudahan Allah juga mengasihi Ustaz..Saya doakan kita sama-sama mencapai bahagia secara fahaman tersendiri…amin..

  Ustaz yang dirahmati Allah;
  Saya mohon untuk menyatakan kurang bersetuju dan mohon pendapat Ustaz dengan terma ke-7 dalam Kaedah Mencari Bahagia Menurut Al-Quran dan As-Sunnah yang Ustaz nyatakan iaitu ‘Jangan MengharapkanUcapan Terima Kasih Manusia’…

  Saya seorang guru dan sentiasa menasihatkan para pelajar supaya ucapkan terima kasih kepada mereka yang memberi. Dari sudut yang lain, saya juga mengharapkan agar mereka mengucapkan terima kasih bagi setiap pemberian daripada saya kerana latihan menjadi insan yang bernilai murni (bahasa sekarang -berintegriti-).

  Teringat juga saya pada satu Hadis Nabi yang kira-kira bererti; “Barangsiapa tidak bersyukur kepada manusia, (sesungguhnya) dia tidak bersyukur kepada Allah”… Faham saya kalimat ‘bersyukur’ itu ialah berterima kasih, bukankah Ustaz?

  Mohon penjelasan Ustaz..Terima Kasih..

 25. Jutaan terima kasih atas penerangan ustaz ttg erti bahagia.

  Persoalan saya, walaupun saya menghadapi pelbagai ujian namun sy masih rasa tenang dan tidak melatah..Kemaafan terus menerus saya berikan sehingga belasan tahun usia perkahwinan saya. Setiap kali kemaafan diberikan setiap kali itu keinsafan hadir dalam diri pasangan saya tetapi seketika sahaja. Kesilapan diulangi semula bila melihat saya telah menyayanginya semula. Sehingga hari ini hati ini telah remuk semula namun saya perlu tegas agar pengajaran yang cukup besar dia perolehi demi dia berubah. Saya lakukan keputusan itu dalam keadaan berwuduk dan mohon pimpinan dari Allah. Setelah keputusan itu dilafazkan saya rasa cukup tenang walaupun mungkin dengan keputusan itu nanti menyebabkan saya bergelar seorang janda. Adakah ini juga boleh dikatakan bahagia?

 26. salam ustaz… sy tersangat suka akan entry ini… sesungguhnya dari ALLAh kita datang, pada ALLAh kita dikembalikan… begitu juga wkatu di antara keduanya… Allah lah jua di samping ujian2 dunia…
  sy kira ade pembetulan dalam ayat ini ustaz=Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat MAZMUMAH seperti amanah, sabar….. sepatutnya MAHMUDAH di situ kan ustaz…

 27. assalamualaikum ustaz…terima kasih kerana membantu saya meningkatkan iman kepada Allah dan terus bersyukur atas segala yang diberikan oleh Nya..

 28. Salam Ustaz. Saya terkesan dengan metafora Ustaz menyentuh soal Air

  Salam Ustaz
  Sungguh terkesan dgn metafora air limau dan luka di tangan. Itu kembali membawa kesedaran untuk memperbaiki hati yang selalu terlepas pandang.

 29. Assalamu’alaikum warahmatullah wabarakatuh..Utz yang dikasihi dan dimuliakan..semoga utz dan kita semua diberkati Allah sentiasa…
  izinkan saya untuk menyuarakan sedikit pandangan..

  Apabila saya membaca tulisan-tulisan Ustz , hati saya merasa berterima kasih dan penuh syukur pada Allah yang telah menzahirkan seorang insan yang berkemampuan menterjemahkan ilmu dan hikmah di dalam al Quran ,dalam susuk bahasa yang menarik , menambat hati pembaca serta cenderung mudah difahami oleh insan-insan yang agak tertinggal dari segi memahami ajaran dan intipati agama kita sendiri ini…..
  Mari kita jadi contoh seorang “mukmin profesional ‘ iaitu yang memahami dan menguasai serta ber’amal dalam dua lingkungan ,”dua ayat ” ;iaitu al Quran dan alam di sekeliling kita termasuklah kita (manusia itu sendiri ).Dan sangat sesuailah bilamana Ustaz telah menghasilkan sebuah buku yang begitu sinonim dengan cita-cita ini – “mukmin Profesional…”.
  Tahniah diucapkan dan semoga bertambah-tambah hidayah dan kekuatan untuk terus berkarya demi memartabatkan Islam di dalam hati umat Islam khususnya di Malaysia ini….Syukran wa barakallah fik..
  ( dan mohon izin share juga,tq.)

 30. Assalamualaikum ustaz… terima kasih banyak-banyak. Doakan saya mampu mencipta kebahgiaan diri tanpa mengundang kemurkaanNYA. i.Allah

 31. Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya.

  p/s-afwan, pa yang dimaksudkan sifat mahmudah kan ustaz, bukan sifat mazmumah.

 32. ustaz.. saya mohon ambil certain info utk dikongsi bersama.. minta dihalalkan.. terima kasih..

 33. a’ssalam

  TERIMA KASIH di atas perkongsian ilmu ustaz ni.Insyallah,nanti saya sambung membaca entri ustaz yang lain ya.( biasa la.kalau bab2 agama ni payah nak melakakan diri..)ALLAH BLESS YOU.Amin..

 34. assalamualaikum ustaz,

  kebelakangan ni saya byk terduga dengan fitnah.dan terima kasih untuk entry yg sangat membantu saya menghadapi keadaan sekarang.
  saya redha dgn ujian dari Allah tp saya rasa terkilan dgn sikap org yg memfitnah saya.
  perlukah kita menjauhi org yang memfitnah kita?

 35. Asalamualaikum,

  T. ksh bnyk Ustaz……

  Ya Allah berikanlah kami Rahmatmu. Pimpin dan bimbinglah kami dengan NUR IMAN DAN TAQWA agar kami selamat dan bahagia Dunia & Akhirat.

 36. adakala hati ini sukar hendak mengerti..
  sy sering melakukan solat sunat hajat untuk minta hajat & kekuatan dari yang esa… tp kadngkala sy jd putus asa bl sy tidak mendapat apa yang sy ingini.. sy selalu muhasabah diri, mungkin ada kekurangan diri menyebab kan jd begini…
  kenapa agaknya…

 37. assalamu’alaikum,
  ustz, sungguh kte semua amat memerlukanNya krn Dia Yang Memegang hati2 ini..
  doakn sy yg baru bertatih ini utk mujahadah terus2an..jazakallah

 38. Assalamu’alaikum Tuan,
  Minta izin untuk memetik tulisan tuan buat dikongsi dengan peserta-peserta kursus.
  Jazakallah….

 39. assalamualiaikum ustaz….
  spt pembaca2 yg lain saya juga rasa amat bertuah kerana dpt meraih kekuatan diri dan muhasabah diri dgn membaca segala artikel yg ada diblog ustaz…tinggilah harapan saya semoga usaha murni ustaz ini diterus selagi ustaz mampu…hanya allah yg bisa membalas segala jasa baik dan usaha murnimu ini…insyaallah….

 40. Terima Kasih Untaz, Artikel untaz banyak memberi panduan kpd sy

 41. SALAMUALAIKUM…sy nk ucpkan trima kasih bnyk2. lpas sy bca artikel2 ustaz.. sy rsa lbih bersemngt .. dan berusha utk berubh kpd kebaikan.. hilng rsa ptus asa… rsa tringin nk jdi mcm ustaz satu ari nnti.. hope ustaz doakan sy jdi mcm ustaz ea stu ari nnti…

 42. Syurga dan kebahagiaan adalah milik sesiapa sahaja yang tertuju hatinya pada Allah, tanpa mengira pangkat atau darjat, kaya atau miskin, hatta mereka yang dimuliakan atau dihinakan oleh manusia. Jika masih terhijab / terdinding, jiwa akan berkeluh-kesah dan selalu tidak reda dengan hal-hal yang mendatangi kehidupan kita, terutamanya hal-hal yang kita tafsirkan sebagai bala atau kesusahan. Jika datang nikmat > bersyukurlah, jika datang bala > bersabarlah, jika didatangkan-Nya taat > redalah, dan jika didatangkan-Nya maksiat > bertaubatlah. Mudah2an Allah membukakan hijab buat kita… Syukur kepada Allah dan terima kasih kepada Ustz Pahrol. Sekurang-kurangnya kita dapat merintis kefahaman yang lebih baik untuk mencapai matlamat kebahagiaan yang hakiki….

 43. Satu artikel yag baik. Mohon izin daripada ustaz untuk saya kutip isi-isi atau intipati dari artikel ini untuk saya jadikan satu precis yang lebih ringkas. Bolehkah ustaz?

 44. assalam ustaz.,hati ini amat tersentuh bila baca artikel atau buku tulisan ustaz…terima kasih .hanya allah yg dpt membalasnye dan semoga ustaz teruskan lagi usaha murni ini….

 45. Assalamu’alaikum ustaz,
  Saya agak keliru sikit dan nak tanya maksud mazmumah tu bukankah sifat yang berlawanan dengan amanah, sabar…ruj:(“Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya”)

 46. Salam Rusitah,
  Berlaku kesilapan ejaan… Ya, sebenarnya MAHMUDAH bukan mazmumah. Maaf sangat2. Syukran atas prihatin dan teguran.

 47. Assalamualaiku..syujur dan alhamdulilah ustaz atas ilmu nya..sangat bermanfaat..sangat inspiring ilmu yang didapati di sini..izin kan ana berkongsi ilmu ustaz di blog ..fb atau email ana ya…

 48. assalamua’laikum ustaz…

  Hati rasa tersentuh dan insaf ngan artikel ini..
  Tahniah..saya mohon izin copy untuk simpanan.
  Syukaran jazilan.

 49. alhamdulillah..saya dah dapat tahu tujuan hidup saya, yakni mencari bahagia dari kaca mata al Quran

 50. salam ustaz…..saya mencari tanda malam lailatul qadar dalam tenet tadi..kebtulan masuk dlam blog ustaz…syukur tuhan temukan saya dalam perkongsian ilmu ini….saya tertarik dengan makna bahagia ni….ustaz saya sangat bersyukur tuhan temukan saya dengan seorang lelaki yang sangat membahagiakan saya..menyayanginya membuatkan saya lebih mencintai Allah…kerana saya mahu sentiasa berdoa agar Allah menjaga hubungan yang terjalin antara kami…makna bahagia bahagia sukar saya nak cakap tapi saya merasainya..

 51. Amat payah mencari kebahagiaan dalam diri kalau kita jauh dari Allah dan agama itu sendiri…saya redha dan pasrah dengan perpisahan ini….

 52. Salam ustaz terima kasih atas perkongsian ini…ia amat membantu saya dalam mencari erti hidup yang sebenar dan merubah diri mencari keredhaanNya…Teruskan perkongsian ini ustaz dalam merawat hati ini~~

 53. assalamualaikum…dari solusi saya ke sini…membaca hasil tulisan yang cukup indah dan yang penting mudah dibaca dan difahami. saya sering membaca nota2 agama tetapi pengolahan bahasanya seolah2 disedut dari bahasa indonesia..susah saya nak faham. tahniah untuk ustaz. cuma kalau boleh pada tajuk kecil “inilah erti bahagia” perenggan terakhir …akan melahirkan sifat2 mazmumah…rasanya sebenarnya yang ingin ditulis sifat mahmudah..harap boleh di edit..takut keliru..

 54. Salam Ustaz,terima kasih atas perkongsian yang sangat bermanfaat, mudah-mudahan Allah Memberi kekuatan kpd Ustaz dan para daie sekalian utk terus beristiqamah dgn keikhlasan, kesabaran, kesungguhan dan tawakal padaNYA dalam usaha menyebarluaskan islam di bumi Malaysia khasnya..insyaAllah..mohon copy artikel ini utk perkongsian dgn sahabat2, Jazakallahu khairon kasiro

 55. assalamualaikum..
  saya akui betapa pentingnya mencari bahagia dalam hidup.bila dah dapat, hati terasa tenang dan gembira.tapi ustaz, saya terasa seperti tiada kebahgiaan dalam pekerjaan saya sehari-hari.pekerjaan saya telah mengajar saya untuk berbohong, terlibat dalam umpat keji rakan sekerja di sekeliling saya, terpaksa keluar ke site berdua dengan rakan sekerja lelaki..semua ini menjadikan hidup saya tidak tenteram, terasa tiada kebahgiaan dan keharmonian di tempat kerja.. rsanya ada baiknya kalau saya berhenti bekerja ditempat tersebut. mohon komen ustaz tentang bahagia ini.

 56. Terima kasih tak terhingga kepada ustaz, kerana tulisan ustaz banyak menyetuh perasaan dan memulihkan semagat untuk terus melangkah ke hadapan yang penuh dengan seribu tanda tanya. semoga ustaz terus menulis dan membimbing insan yang dahagakan ilmu ini terus bersemat untuk menempuh hidup. terima kasih.

 57. Salam ustaz yg dihormati, byk maklumat yg sy pelajari, dlm menuju pd amalan…harap dihalalkan sekiranya dpt sy panjangkan pd teman2 yg lain utk sama ingatan dan pesanan yg berguna…semoga mendapat manfaat,amin.

 58. Assalamualaikum pak Ustaz.,mksih bnyak sempatnya sya membaca smua yng tertulis diatas
  JAZAAKULLAHHU KHAIR.

 59. Assalamualaikum, saya amat setuju dgn artikel ini. Byk yg sy dh pelajari dr tulisan ustaz di solusi dan di blog ini. Saya dh mula melanggan solusi dan ternanti2 isu yg ustaz akan kupas terutama ttg perkahwinan. Dah byk saya tertinggal dan saya semakin jauh rupanya dr Allah. Ujian hidup fitrah hidup rupanya, maka saya perlu kuatkan iman, kuatkan semangat utk menghadapinya. Saya akan merebut cinta Allah demi kebahagiaan abadi saya dan anak2. Saya rs tenang membaca ilmu ttg cinta pd Allah. Setiap hari kini saya akan mencari2 peluang membaca tulisan ustaz. Saya juga berusaha mendapatkan solusi keluaran terdahulu supaya apa yg telah dikongsi dpt saya rasai. Alhamdulillah saya rasa bertuah kerana Allah sayangkan saya, beri saya ujian dan beri saya peluang ke arah kebaikan. Itulah hikmah atas apa jua yg telah saya lalui. InsyaAllah saya yakin Allah sentiasa mendengar dan membimbing saya.

 60. Assalamualaikum ustaz, minta izin untuk copy artikel ustaz untuk diamalkan dan dikongsi bersama saudara – saudara yang lain. Terima kasih.

 61. Assalamu`alaikum warahmatullahi wabarakatuh
  Alhamdulillah, ana temukan blog ini saat ana ke Malaysia lewat majalah SOLUSI
  Ana mohon izin tuk share ke tman-tman aku di Indonesia,
  Jazakallahu khayran

 62. Assalamualaikum Ustaz.

  Alhamdulillah, selepas saya habis membaca buku ‘Mukmin Profesional’ dan majalah solusi, saya tertarik untuk menelaah dan membaca hasil tulisan pihak Ustaz lebih mendalam dalam blog ustaz.

  Tajuk artikel ini mengingatkan pengalaman hidup saya sehingga hari ini. Barulah saya tahu selama ini diri kita ini amatlah kecil dan lemah. Bersandarlah kepada-Nya yang Maha Besar dan Maha Berkuasa. Selalulah mengingatiNya…InsyaAllah kita akan merasa kebahagiaan itu, yang mana orang lain mungkin tidak memahaminya.

  Sebelum ini kita fikir kalau kita kaya mungkin kita bahagia , bila kita miskin tentu kita sebaliknya..Namun bila renung semula dalam-dalam, ianya bergantung kepada individu itu sendiri dalam menghadapi ujian dari-Nya. Apa saja ujian samada kaya, miskin,sakit,dihina, dipuja dan sebagainya adalah ujian untuk kita samada redha atau tidak.

  Selepas direnung pengalaman hidup saya tempuh dulu hingga ke hari ini, saya cuma nak ucapkan……

  saya sangat bersyukur kepada-Nya.

 63. Salam ustaz.. alhamdulillah.. tadi saya baru terdengar rakan memburukkan saya dibelakang saya… mulanya saya rasa kecewa sebantar… tapi bila saya renung semula…dan membaca tulisan ust ni.. saya rasa berdosa kerana marah dan kecewa… takpa.. semoga Allah memberi hidayah kepadanya… biarlah saya tak berharga dimata pegawai saya tadi.. sesungguhnya Allah s.wt tahu apa niat saya… walau apapun terima kasih atas segala peringatan ust kepada kami.. saya sangat menghargai…

 64. Assalamua’alaikum ustaz..Alhamdulillah..dgn tazkirah yag disampaikan melalui blok ini dpt saya mengambil panduan dan implikasikan dlm kehidupan seharian..mohon izin pada ustaz agar dpt sekiranya saya buat salinan setiap tulisan ustaz untuk disampaikan kpd muslimah2 ditmpt saya yang maih dahagakan ilmu2 spt ini.Assalamualaikum..

 65. Salam.
  Sebenarnya secara kebetulan terjumpa dan terbaca website saudara. Artikel yang paling menarik dan amat berkesan ialah artikel mengenai ketenangan dan kebahagiaan diri. Mengertilah saya kini..erti kebahagian dan ketenangan sebenar. Moga saudara mendapat rahmat Allah dengan izinnya..

  Salam..

 66. salam..saya juga sedang mencari kebahagiaan sy di dunia dan akhirat..doakan sy ustaz.. 🙂

 67. Assalamualaikum ustaz,

  Sejak tahu dan membaca artikel ustaz dlm blog ni..rasanya setiap mlm sy mesti berkunjung ke blog ustaz untuk membaca artikel2 lain.
  Membaca entry ini, sy tersenyum sendiri..mengejek diri sendiri, kerana selama ini sy merasakan hidup sy tidak bahagia. Terlalu lama sy merasakannya sejak tamat zaman persekolahan sy lg. Sy merasa tidak bahagia kerana ujian2 dan kesukaran hidup yg dialami bagai x pernah surut.

  Alhamdulillah..rupanya bahagia itu bermula daripada hati yg bersih. Sy sedar dan rasa insaf. Sy kurang menjaga hati sy selama ini. Sy mencari duniawi sebagai ukuran bahagia..sy lupa mengejar cinta Allah.
  Mula skrg sy ingin mengapai bahagia dgn jalan yg Allah redhai. Doakan sy ustaz.

  Wassalam..

 68. salam ustaz..bila bc perkongsian dari ustaz…ia sgt menyentuh hati ini n menjdkannya tenang,,tk moga ustaz terus menulis..

 69. maaf bolekan say mensher jika ada klimat yg sya suka sebgai pelajarbn saya..dan org lain makasi..

 70. Assalamualaikum ustaz….. saya mendoakan ustaz sentiasa dirahmati Allah. Saya amat terhutang budi dgn ustaz atas bimbingan ustaz selama ini melalui tulisan2 ustaz. InsyaAllah saya semakin yakin dgn diri sendiri bermujahadah ke jalan Allah bersama keluarga saya. Sejak itu saya bertekad akan berkongsi ilmu yg ustaz berikan pd ruangan ini bersama2 sahabat2 saya selagi saya berdaya. Doakan yg terbaik utk saya ustaz, semoga Allah mengampuni dosa2 saya….

 71. Ustaz setiap kali saya berasa kurang tenang dan gusar dengan dugaan hidup yang melanda saya akan berkunjung ke blog ustaz untuk mendapat kata-kata semangat, Selain berdoa diberi kekuatan oleh Allah menghadapi dugaan saya amat berterima kasih kerana setiap artikel ustaz amat menyentuh nubari dan seakan satu suntikan untuk saya kembali bangkit menghadapi hari-hari. Semoga Allah memberi kekuatan kepada ustaz terus menulis.

 72. asalam ustaz bagaimana nk menghilangkan perasaan curiga menghantui diri kita.suami ketika itu mmg tidak pernah mengaku dia curang sbb saya belum dapat melihat dengan mata saya sendiri tp ada cerita disebaliknya yg hendak dinyatakan disini terlalu panjang. suami telah 2x mengasari saya dan kali ketiga dia hendak meringankan tangan, saya telah melawannya kerana selama ni saya diam. setelah apa yg berlaku dia kata menyayangi saya.dia jg mengatakan sy cemburu buta.sebelum ni suami saya mmg seorang yg penyayang tp tidak skarang seorang yg cepat panas baran.diatas peristiwa itu saya banyak muhasabah diri dan dekat padaNYA. sejak peristiwa tu dia ajak saya berjemaah solat maghrib.mcm berubah sekejap taatnya tp skarang dalam bulan puasa pun solatnya celup2,umur bukan muda kurang sepuluh tahun dh pencen tp masih x takut2.itu pun dia solat dimasjid sbb saya ajak kekelas agama seminggu sekali.saya cuba mencari ilmu utk memperbaiki diri dan cuba memperaktik kan dlm rumahtangga contohnya bila sy rasa tertinggi suara sy mintak ampun dan kalau boleh setiap ari tp jawapannya menyakitkan hati”raya baru mintak maaf” jd bagaimanakah pendapat ustaz? selepas dpd itu saya jarang dh utk meminta maaf.ada satu masa sy mcm sudah tidak dapat menerimanya. ini semua berlaku setelah dia memegang jawatan yg tinggi dan suasana ditempat baru,dihormati dan dikenali.sekali lg ustaz bagaimana saya nk tenangkan hati dan hidup bahagia. sy faham kita harus merubah diri kita sendiri tp bagaimana untuk menghilangkan persaan itu menghantui kita. sy ada pergi berubat secara rawatan islam dan ada gangguan dlm badan saya selebihnya sekarang saya byk memohon dariNYA tp masih lagi tengelam timbul hati ini.saya masih sayang keluarga saya dan bantu lah saya keluar dari masaalah ini.t kaseh

 73. semoga Allah sentiasa merahmati Ustaz….. terima kasih kerana bait2 kata Ustaz mampu menenangkan hati – hati yang sudah gusar…. semoga Allah menyembuhkan luka-luka hati kami

 74. As Salam ya Ustaz…mohon keizinan utk share ya..n doakan jg kebahagiaan buat sy dunia n akhirat…sesungguhnya sy masih lg mencari kbhgiaan hakiki,yg mmpu sy manfaatkn utk dunia n akhirat.smga dr penulisan blog ustaz ini,sedikit sbyk melembutkn ati n mengenalkn sy pd hakikat erti kebahagiaan itu yg sbnrnya…

 75. assalamualaikum ust……terima ksih kerna tidak jemu merawat dan membentuk hati2 menuju bahagia yang sebenar……saya mohon utk share tulisan ust di fb…. rasa sangat bahagia jika dapat berkongsi dengan rakan-rakan

 76. Tidak akan masuk cinta Allah ke dalam hati manusia walau hanya dgn setitis noda.

 77. assalamualaikum…
  ustaz setuju tak kalau saya katakan …. untuk membentuk mukmin profesional … selain yg disebut diatas,.. kita perlu lahirkan para mukmin ini dari dalam kandungan ibu lagi… maksud saya seorang anak perlu dididik dgn sngguh2 oleh ibunya sndiri…. semasa mengandung amalkan segala yg baik, makanan yg halal dan berkhasiat, bila lahir..anak wajib diberi susu ibu…(krn itulah yg dituntut dlm al-quran)..dididik dan diasuh mengikut syariat…. dan pendidikan sepanjang hayat…. (sekadar pandangan)

 78. saya senang hati dengan kata bermakna
  Apa lgi tentang kehidupan sebagi orang muslim mencari fitrahnya

 79. alhamdulillah,,akhirnya saya dapat jawapan yang sangat mengagumkan.terima kasih ustaz

 80. ”paparan yang sangat logis dengan fakta yang jelas”
  Terimakasih atas hadirnya makalah ini!

 81. salam….syukur alhamdulillah…dengan kasih sayang Allah yang maha mengasihani hamba-hambanya blog ini saya temukan untuk menuntun jiwa insan yang dahagakan ilmu dan hidayah. Mohon share artikel-artikel ustaz ya…

 82. Assalamualaikum ustaz.. Artikel yg sangat bermanfaat untuk sy yg trcari2 bahagia dlm kehidupan ini. Kupasan ntri sebegini mmbantu sy terus tabah dan kuat menghadapi ujian demi ujian dariNya. Tekadang merasa begitu sedih dan lemah dgn apa yg dilalui.
  Ya Allah bantulah hambaMu yang sgt lemah dan kerdil ini agar sentiasa berada pd landasan yg diredhai.
  “Syukur dgn apa yg ada & Sabar dgn apa yg tiada”

 83. Assalamualaikum ustaz. Terlalu byk penulisan ustaz yg membuka pemikiran saya. Saya sangat bersyukur kerana diberi peluang mengenali segala penulisan ustaz…semoga semua ilmu yg disampaikan dapat digunakan dan dijadikan manfaat dalam menghadapai ujian dari Allah….
  Tahniah ustaz….

 84. Salam,bagi saya bahagia itu adalah keadaan hati yang sudah ada Allah didalamnya,senang dan derita pada jasad luar tidak menjadi perkiraan untuk kebangaan atau kesyugulan dan rungutan lagi,cuma bila jumpa kesenangan bersyukur,bila jumpa susah sengsara bersabar meneruskan perjuangan sambil tidak lupa bersandar memohon pertolongan Allah. Hati orang2 mukmin itu adalah rumah Allah. Untuk mendapat kebahagiaan,proses utama adalah pembersihan hati,yakni mengeluarkan selain Allah dari dalamnya,istilahnya ‘takhalli’,kemudian pengisian akhlak Muhamadiah,istilahnya ‘tahalli’ dan apabila Allah dah kekal di hati,datang lah ‘ tajalli’. Begitu apa yang saya faham,mohon tunjuk ajar kalau ada kesilapan atau kekurangan. Email saya mohdridzahanafi@gmail.com

 85. Salam ustaz, mhn share kata2 ustaz nh y bertarikh 21 okt 2010 – Menangis, mengadu dan meluahkan perasaan, memang fitrah manusia. Tidak ada salahnya. Tetapi jangan keterlaluan. Itu sahaja. Sedangkan Rasulullah Saw lagikan menangis sewaktu kematian anaknya Ibrahim. Tetapi paling utama, carilah kekuatan dengan mendekatkan diri kepada Allah. Rasulullah sAw jika ditimpa masalah terus dirikan solat 2 rakaat. Ya, pintalah bantuan Allah dengan sabar dan solat.
  tetapi ustaz sy ada 1 kemsykilan, solat pe y Rasullullah dirikn sms baginda ditimpa mslh?mhn pnjelasan dr ustaz krn ada teman2 yg bertanya…trma ksh ustaz…

 86. assalam ustaz…..mohon share kata2 ustaz dalam blog ini ye….harap dihalalkan agar ilmu yg diberi dapat dimanfaatkan utk diri dan utk sahabat2 yg lain. Terima kasih ustaz.

 87. Alangkah sukar mencari bahagia..adakah kebahagian di setiap langkah perjalanan hidup yang diiringi airmata?atau mungkin di dunia ini bukan tempat utk berbahagia..dunia tempat utk diuji dengan penderitaan…dunia hanya penuh penderitaan..diakhirat sana ada kebahagian abadi.InsyahAllah…

 88. Wahai makhluk-makhluk kesayangan Allah Subhanawata’ala.
  Kegundahan hati adalah kurniaan Allah Subhanawata’ala yg sangatlah istimewanya.

  Kebahagiaan adalah utk Allah Subhanawata’ala.
  Sedarnya kamu In shaa Allah …jika itu dikehendakiNya.

  Kegundahan hati adalah sahabat zikrullah!
  Percayalah dlm ketenangan hati kamu akn lalai.

  Dalam kelunakan hati yg gundah gulana ini, tidaklah badan ini menarik nafas utk bernyawa jika terlepas hati aku dgn zikrullah.

  Haram lah bagiku udara yg disedut jika waktu tu dakapan hatiku kepadaNya melonggar! Setiap rasa perit itu adalah hadiah terbaik seorg hamba layak menampung!

  Sayangnya aku kepada kamu semua..
  Tetapi Allah Subhanawata’ala Maha Menyayang kamu.. Tlglah..jgn menghampakan Dia. Aku rayu..

 89. Syukron..Alhamdulillah..saya telah terjumpa blok yg menginsyafkan ini…..
  Sudah 2 tahun belakangan ini saya selalu merasa tidak tenang, merasa tidak bahagia, dan merasa kejenuhan dalam kehidupan…
  Benar kata-kata Tuan..sesungguh nya hati saya sedang sakit karena mengalami satu kekecewaan yang amat mendalam 2 tahun lepas….walau lisan telah berucap untuk melupakan namun batin tidak demikian adanya…….
  Benar sekali apa yang Tuan utarakan….harta, wang ringgit, kemewahan hidup, bahkan kerjaya yang cemerlang tidak cukup untuk menjamin seseorang itu bahagia…
  karena semua yang saya miliki tidak cukup membuat saya bahagia..
  Saya tertanya-tanya apa yang kurang dalam hidup saya
  Dan Alhamdulillah sekarang saya telah dapat jawabanya..saya harus mengobati hati saya dengan keimanan dan lebih mendekatkan diri lagi kepada Allah Azza Wajalla. Ikhlas menghadapi ujian hidup dan melupakan kekecewaan yg telah saya alami….
  Terimakasih…

 90. Assalamualaikum Ustaz, saya agak keliru dengan tulisan ustaz dalam artikel di atas di bahagian erti bahagia seperti berikut : “Oleh itu hati perlu dibersihkan serta dipulihara dan dipelihara “kesihatannya” agar lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar, syukur, qanaah, reda, pemaaf dan sebagainya.”. Soalan saya bukankah mazmumah itu sifat yang tercela atau keji? Mohon pencerahan. Terima kasih.

 91. Alhamdulillah, Terimakasih yang tidak terhingga di atas tulisan tuan mengenai hati dan kebahagiaan, ianya sangat memberikan saya pengajaran. Semuga Tuan mendapat ganjaran Allah di atas usaha Tuan kepada manusia sejagat dengan menyebarkan kata-kata panduan yang penuh hikmah itu.

 92. Salam ustaz, mhn share kata2 ustaz nh y bertarikh 21 okt 2010 – Menangis, mengadu dan meluahkan perasaan, memang fitrah manusia. Tidak ada salahnya. Tetapi jangan keterlaluan. Itu sahaja. Sedangkan Rasulullah Saw lagikan menangis sewaktu kematian anaknya Ibrahim. Tetapi paling utama, carilah kekuatan dengan mendekatkan diri kepada Allah. Rasulullah sAw jika ditimpa masalah terus dirikan solat 2 rakaat. Ya, pintalah bantuan Allah dengan sabar dan solat.
  tetapi ustaz sy ada 1 kemsykilan, solat pa y Rasullullah dirikn sms baginda ditimpa mslh?mhn pnjelasan dr ustaz krn ada teman2 yg bertanya…trma ksh ustaz…
  komen ini sy copy smla dr komen sy htr brtrkh 6/2/2013….

 93. asal susah sangat nak bahagia….takkan nak saya hisap kokain baru nak kasi kebahagiaan hidup…

 94. tma ksh ustaz ats pncerahan…ya,kita akan merasa bahagia jika selalu ada Allah dlm hati sekalipn plbgai ujian menimpa…slh satu cr utk lbh dekat dgn Allah adlh melalui solat…sujud menyembahNya…

 95. Mencari kebahagiaan sememangnya pencarian semua orang, ust.Pahrol mempunyai satu tips yang bagus (izinkan saya memetik beberapa ungkapan Ust.) untuk menambah baik artikel saya.

 96. Subhanallah.. Benar-benar terketuk pintu hati, terbangkit jiwa sedar saat baca artikel ini. Jazakallahu kheir,ustaz. Ana mohon izin ustaz untuk ana kongsi artikel ini di blog ana. Syukran kathir.

 97. alhamdullalah , sedikit kefahaman dapat saya perolehi dari penerangan ustaz yang begitu terperinci , terima kasih … pasti pada NYa.

 98. Assalamu’alaikum Wr. Wb…
  Alhamdulillah sy dpt byk input dari tulisan Ustaz.. error mazmumah di artikel ini apa tak boleh langsung di edit/dibetulkan? Jadi orang yang baru belajar tidak salah tafsir

 99. terima kasih Ustaz atas perkongsian ini. Pada saya bahagia adalah bersyukur dengan nikmat hidup yang kita ada sekarang. Pada masa sama, berusaha dan bertawakal untuk kehidupan lebih baik. Mengejar dunia semata2 tidak menjamin kebahagian hidup kita. Banyak contoh yang dapat kita lihat diluar sana. Cuma sebagai manusia kita sering alpa dan mengejar benda yang kita tidak ada. Peringatan untuk diri sendiri yang jahil ini.

 100. asalam ustaz macamana nak berfikiran positif dan hilangkan sifat selalu diam dan bagaimana cara untuk masuk dalam masyarakat

 101. Assalammualaikum ustaz,
  Terima kasih atas perkongsian ilmu.Sangat bermakna bagi saya, mmg betul petikan ayat ini “Jangan mengharapkan ucapan terima kasih manusia.” hatta dari suami mahupun anak2. Kita akan berasa tidak ikhlas diakhir perbuatan kalau kata2 itu yang kita harapkan. Segalanya tiada nilai, sedangkan diawal niat kita yang utama adalah menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu.

  Betul tak pandangan saya ini ustaz?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: