RSS

Kenali Diri Ini

BIODATA PAHROL MOHAMAD JUOI


Pahrol Mohamad Juoi dilahirkan di Ipoh, Perak pada 20 hb. Mei 1961. Memulakan pengajian di sekolah kebangsaan Sungai Rokam, Ipoh dan kemudian ke sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra, Kedah. Walaupun berkelulusan dalam bidang Teknologi Makanan UiTM, namun sejak 1985 lagi beliau telah bergiat dalam bidang penulisan khususnya dalam bidang dakwah dan pendidikan Islam. Ini dibuktikan dengan komitmennya sebagai wartawan, pengarang dan akhirnya Ketua Pengarang kepada beberapa buah majalah bercorak Islam sejak tahun 1986 hingga 1995.

Pernah menjadi Ko-kaunselor Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997/98, namun minat sebenarnya tetap dengan bidang penulisan. Sejak itu hingga kini, komitmennya dalam penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis.

Selain itu juga beliau aktif menulis lirik-lirik nasyid bagi kumpulan nasyid Tanah Air seperti Hijjaz, Rabbani, Raihan, Inteam, UNIC, Saujana, Mestica, Firdaus, Saffone, Nowseeheart dan lain-lain. Antara lirik nasyidnya yang popular ialah Sumayyah, Suci Sekeping Hati, Mendamba Kasih, Siti Khadijah, Cinta Zainab, Setanggi Kasih, Zinnirah, Umar Al Khattab, Salehuddin Al Ayubi, Ratu Syahadah dan lain-lain lagi. Beliau juga menghasilkan skrip bagi rancangan TV antaranya Raudhah (ASTRO). Menjadi Pengacara dalam rancangan Islam di RTM.

Kini beliau adalah Pengarah dan Penyelidikan Modul merangkap Pengurus besar Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. sebuah syarikat perunding dan latihan yang terlibat dalam program latihan bagi agensi-agensi kerajaan, badan-badan korporat dan syarikat-syarikat swasta. Pengalamannya menjelajah negara-negara ASEAN, Uzbekistan, Pakistan, Turki, Jepun, China, Jordan dan Mesir menambah kematangannya dalam bidang penulisan dan latihan.

Hingga kini beliau telah menulis beberapa buah buku dari pelbagai genre penulisan. Antaranya: Melawan Arus (antologi cerpen), Jendela Hati (antologi Sajak), Turki: Iktibar Sebuah Empayar (kembara), Ideologi Kamal Ataturk dan kesannya terhadap Turki (politik), Tentang Cinta (remaja), Dua hati Satu Rasa, Untukmu yang Tersayang, Dilema Melayu-Islam: Kurang Fikir atau Kurang Zikir. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.

Advertisements
 

381 responses to “Kenali Diri Ini

 1. noorhafizah hashim

  5 Januari 2009 at 7:59 am

  Assalamualaikum ustaz..alhamdulillah …tahniah akhirnya ustaz ada blog sendiri…

   
 2. publisiti

  23 Januari 2009 at 3:34 pm

  assalamualaikum ustaz,
  da lama ana tunggu saat2 ni…tahniah..
  semoga blog ini dapat menjadi madah di medan dakwah! amin..

   
 3. Jamaluddin Yeop Majlis

  24 Januari 2009 at 4:44 pm

  Tahniah!! Semoga terus berkarya melalui webblog ini. Senang-senang kunjungilah blog saya http://www.jamalmajlis.blogspot.com. Dari sahabat lama yang sentiasa segar dalam ingatan.

   
 4. gentarasa

  28 Januari 2009 at 7:26 am

  Assalamualaikum, terima kasih Yeop. Mudah-mudahan perniagaan semakin maju kerana Allah. Itupun jihad yang besar. Doa ana untuk sahabat yang istiqamah sejak dulu. Amin.

   
 5. gentarasa

  28 Januari 2009 at 7:28 am

  Jazakallah. Doakan semoga Allah berikan saya hidayah dan untuk saudara juga. Apa yang kita buat ini agar jadi penebus atas dosa-dosa lalu, kini dan akan datang. Menjadi saksi dan hujjah yang daif di hadapan Allah di akhirat kelak. Terima kasih saudara.

   
 6. abuyon

  3 Februari 2009 at 10:14 am

  Salam

   
 7. abuyon

  3 Februari 2009 at 10:24 am

  Assalamualaikum wm wbt. Ya Allah, dah lama saya cari blog ustaz, alhamdulillah baru jumpa. Puas saya taip Pahrol Mohd Juoi dan macam-macam tapi tak jumpa, hampir nak give-up. Tapi semalam, zaujah saya kata, dia pernah baca blog ustaz. Cari lagi, sehinggalah terbaca blog zakaria-sungib, dan klik sifu saya.

   
 8. abuyon

  3 Februari 2009 at 10:29 am

  saya peminat tulisan dan pemikiran ustaz, dah lama melalui buku-buku dan majalah-majalah dulu-dulu. Antologi cerpen Melawan Arus, sudah 2 kali saya beli, dua-dua hilang, kawan pinjam tak pulang-pulang. Kalau ustaz masih ada simpanan, mohon saya untuk membuat salinan.

   
 9. abuyon

  3 Februari 2009 at 10:33 am

  dan lagi, semalam saya menulis tentang Erdogan di http://abuyon.blogspot.com. Saya petik tulisan ustaz, buku Istanbul: Iktibar Sebuah Empayar. Justeru, mohon izin daripada ustaz. Maafkan jika saya overuse tulisan ustaz itu.

  Lagi, saya mahu belajar daripada ustaz. Mahu jadi murid.

   
 10. gentarasa

  3 Februari 2009 at 5:00 pm

  Saudara, marilah kita sama-sama belajar antara satu sama lain. Terima kasih atas sokongan dan sambutan. Insya-Allah, saya akan segera bertandang ke blog saudara. Teruskan menulis. Tapi banyakkan membaca, kerana penulis mesti banyak membaca daripada menulis. Begitu pesan yang saya terima sejak dulu.

   
 11. abuyon

  3 Februari 2009 at 5:45 pm

  Alhamdulillah, ibarat air yang mengalir ke tempat yang gersang. Hati saya masih lagi berdenyut-denyut, syukur pada Tuhan, sebab sekian lamanya ditakdirkan hari ini dapat saya berinterakasi dengan ustaz. Meski tanpa suara dan rupa, saya dapat merasai putih hati ustaz. Terima kasih atas nasihat. Ustaz bayangkan seorang peminat yang sudah lama dan tak pernah bertemu idolanya, tiba-tiba Allah temukan di dunia online ini, masya-Allahukan, wa ma lamyasya’ lam yakun.

  O ya sudahkah ustaz beri keizinan kepada saya ..

   
 12. gentarasa

  3 Februari 2009 at 5:59 pm

  alhamdulilah, saya telah bertandang ke blog saudara. Tahniah. Sarat dan padat dengan roh Islamiah. Mudah-mudahan jadi hujah di depan Allah yang kita pernah berdakwah. Atau jadi kifarah pada dosa-dosa kita yang banyak. Jadilah diri sendiri dalam dunia penulisan. Maksudnya, tulislah sesuatu yang kita yakini, yang sedang kita perjuangkan atau setidak-tidaknya sedang kita “mujahadahkan”. Berdoalah selalu agar kita sentiasa dipimpin Allah dengan hidayah-Nya. Lalu kita “terpilih” jadi jembatan kepada hamba-hamba-Nya yang lain untuk sama-sama mendapat hidayah. Teruskan menulis!

   
 13. gentarasa

  3 Februari 2009 at 6:05 pm

  Belajarlah. Kekadang sesuatu ilmu tidak dapat diajar tetapi boleh dipelajari. Pokoknya, aliran ilmu umpama aliran air. Mana tempat yang rendah, di situlah banyak mengumpul air. Tadahlah ilmu dengan hati yang merendah. Orang yang tawaduk bukan sahaja boleh belajar daripada orang yang baik dan cerdik, tetapi juga daripada orang yang jahil dan jahat.

   
 14. noorhafizah

  4 Februari 2009 at 6:26 am

  Assalamualaikum…ustaz pertama kali sy dikenalkan ngan majalah Solusi disember yg lalu tapi malangnya sukar didapati dikedai2..

   
 15. gentarasa

  4 Februari 2009 at 6:37 am

  Norhafizah, saya difahamkan pihak pemasaran Telaga Biru sedang berusaha meluaskan jangkauan edaran. Di kawasan mana Norhafizah berada? nanti saya cuba semakkan. Terima kasih.

   
 16. noorhafizah

  4 Februari 2009 at 8:23 am

  sy ditinggal di area gombak atau lebih tepat lg greenwood

   
 17. ady

  10 Februari 2009 at 5:06 am

  Salam ustaz,

  Seronoknya pagi ini bertemu blog ustaz.Tahniah kerana telah mempunyai blog sendiri.Saya mengenali ustaz lama dah dan membesarpun dengan membaca tlisan-tulisan ustaz.Saya pernah hadiri kursus FitrahPerkasa pada tahun 2005 iaitu sebeum saya ke Australia menemani isteri dan anak-anak.Moga di beri kesempatan bertemu ustaz lagi bila kami pulang nanti.Insyaallah.

   
 18. gentarasa

  10 Februari 2009 at 6:25 am

  Salam. Berada di rantau orang tentu banyak cabarannya. Tetapi mana-mana pun bumi Allah jua. Serlahkan keindahan Islam dengan mengamalkannya. Kecil-kecil perkara pun tak mengapa. Nanti orang bukan Islam mendapat manfaatnya. Itulah dakwah dan perjuangan yang sebaiknya. Doa saya untuk kesejahteraan keluarga di sana. Amin.

   
 19. abuyon

  11 Februari 2009 at 4:39 pm

  Terima kasih ustaz atas nasihat dan tunjuk ajar. Banyak yang saya dapat meski hanya di laman komentar ini. Akan saya ambilnya sebagai azimat untuk menulis perkataan-perkataan yang membuka hati dan minda orang dan saya sendiri kepada Tuhan.

   
 20. JamaMajlis

  12 Februari 2009 at 1:43 pm

  Terimakasih kerana sudi menjengah blog saya. Saya memperjuangkan produk halal melalui MLM HPA. Produk halal adalah tanggungjawab kita bersama.. 9 Mac ini HPA menganjurkan Seminar MLM Syariah di dewan Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya. Semua wakil syarikat MLM di Malaysia dijemput hadir. Saya bagi pihak HPA menjemput Us Pahrol menjadi salah seorang pesertanya nanti. Mungkin ada idea yang boleh dikongsikan bersama.

   
 21. abuyon

  15 Februari 2009 at 1:27 pm

  Salam ustaz. Saya sudah membeli majalah Solusi 4. Pun begitu, saya belum lagi membacanya secara fokus, sekadar-kadar membelek-belek dahulu, melihat designnya yang pada saya sangat menarik. Isinya juga menarik namun pada pandangan mata saya, fontnya yang Tahoma atau Verdana dengan saiz yang kecil menyulitkan mata saya. Penting, fontnya tidak menarik mata saya untuk fokus. Dari segi designnya, font san serif tidak sesuai sangat untuk bahan bercetak. Kalau di skrin komputer, OK. Harap ustaz maklum dan faham. Semoga terus sukses saya menunggu keluaran yang ke-5.

   
 22. ainuddin

  17 Februari 2009 at 9:13 pm

  assalamualaikum ustaz..apa kabar?
  saya ainuddin..kalau ustaz masih ingat, saya ada minta autograf ustaz sewaktu forum dari mata turun ke hati di uitm shah alam pada 14 feb lalu.. saya ucapkan tahniah dan terima kasih pada ustaz atas penerbitan buku2, terutamanya dilema melayu islam..sebenarnya saya dah lama mencari buku politik yang ‘adil’ dan mengandungi idea2 islamik serta langkah2 terbaik dalam mengatasi masalah politik malaysia dewasa ini..harap kita dapat berkongsi idea dan pandangan tentang isu ini dan juga lain2 perkara,insyaAllah..salam perkenalan..

   
 23. gentarasa

  18 Februari 2009 at 9:18 am

  Waalaikumsalam,
  Terima kasih. Ainnuddin, saya ucapkan tahniah untuk pemuda yang punyai fikrah dan cita-cita Islam. Semoga anda terus fokus dalam perjuangan. Jaga solat. Taat ibu-bapa dan tumpu study. Cari persekitaran yang Islamik. Program2 dan teman yang baik. Insya-Allah, orang muda seperti andalah bakal membersihkan wajah politik yang kotor masakini.

   
 24. gentarasa

  19 Februari 2009 at 6:07 am

  Waalaikum salam.

  Soalan itu lebih mudah saya terangkan jika kita bersemuka. Mudah-mudahan ada kebaikan dan kemurniannya nanti. Bagi saya, yang telah meninggalkannya tentulah ada sebab yang kuat untuk itu. Tetapi, untuk saudari, carilah maklumat, ilmu dan keterangan daripada pelbagai sumber termasuk daripada mereka yang masih berpegang dengannya hingga kini. Persoalan yang kompleks itu melibatkan soal ilmu, kes-kes, pengalaman dan rasa hati yang begitu luas untuk diungkaikan melalui kata-kata dan tulisan yang sederhana.

  Bagi saya, setiap perkara ada dua wajah – baik dan buruk. Jadi, adalah lebih mudah dan tenang, ambil yang baik dan tolak sahaja yang buruk atau meragukan. Jika yang kita perjuangkan Islam, sebarang gerakan atau pertubuhan hanya alat. Tidak hanya ada satu alat untuk menuju satu matlamat. Pesan Nabi Yakkub kepada anak-anaknya – masukilah negeri Mesir dari pelbagai pintu! Inilah jalan yang menutup pintu taksub. Bagi saya, saudari berhak untuk mendapat sendiri jawapan yang menenangkan hati… Tetapi sementara itu tumpulah kepada apa yang telah jelas dan pasti. Insya-Allah, pasti Allah kurniakan faham dan rasa hati yang tepat jika kita benar-benar mencari-Nya. Sekian.

   
 25. hanisah

  19 Februari 2009 at 7:14 am

  terima kasih ustaz. saya faham apa yang ustaz ingin sampaikan pada saya.semoga suatu hari nanti saya jumpa juga yang terbaik di sisi Allah.jazakumullahukhairan jaza’. insyaAllah saya akan cuba usahakan untuk mengatur sesuatu agar saya berpeluang bersemuka dengan ustaz lagi di uia kuantan ini.doakan saya ustaz.sekian.

   
 26. ainuddin

  27 Februari 2009 at 4:06 pm

  salam ustaz..apa kabar? saya nak tanya pendapat ustaz tentang pelaksanaan PPSMI di sekolah2 yang sering diperkatakan dewasa ini tentang keberkesanannya dan kewajaran ianya dilaksanakan..pada pandangan ustaz wajarkah ia diteruskan atau dimansuhkan, atau mungkin ustaz ada apa2 cadangan lain berkaitan isu ini? tq

   
 27. gentarasa

  3 Mac 2009 at 4:50 am

  Terus terang saya tidak mengkaji persoalan ini secara detail. Namun itu tidak pula bermakna saya tidak menelitinya langsung. Pada pandangan saya yang daif ini, pelaksaanaan PPSMI perlu dikaji semula. Maksud saya dimansuhkan. Dan satu kaedah pengajaran mata pelajaran bahasa Inggeris yang lebih efektif dan efisyen perlu dicari dan dilaksanakan untuk mengatasi kelemahan pelajar Melayu dalam bahasa Inggeris. Sekarang, kelihatannya seperti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Dalam musafir dakwah kekadang sempat saya menyelami hati-hati guru sendiri yang kebanyakannya belum mampu mengajar dalam bahasa Inggeris secara mantap. Begitu juga anak-anak Melayu di pedalaman yang belum terdedah menerusi ibu-bapa, persekitaran, media dan masyarakat yang berbahasa Inggeris. Padahal kepeluan memahami Matematik dan Sains begitu mendesak. Kita tidak dapat mencapai apa yang dikatakan “killing two birds with one stone”. Hakikatnya, ada pelajar yang berpotensi dan cerdas dalam Matematik dan Sains tetapi “kurang” daya tangkapan dalam soal bahasa, dia akan ketinggalan. Kalau dulu dia mungkin ketinggalan dalam pelajaran bahasa Inggeris sahaja (yang memang dia lemah), tetapi sekarang dia tertinggal 2 lagi mata pelajaran – Sains dan Matematik, yang sepatutnya dia cemerlang. Inilah jawapan daif saya setakat ini. Tidak melalui pengkajian ilmiah dan tinjauan secara terperinci. Sekadar mendengar “bisikan” dan “jeritan” hati – itupun terlalu terbatas sifatnya. Insya-Allah, saya akan menulis tentang ini bila pengetahuan lebih holistik nanti. Namun, dalam buku Dilema Melayu-Islam: Kurang Fikir atau Kurang Zikir, saya cuba mengalih kepada satu persoalan yang pada saya lebih penting – kurang keberkesanannya mata pelajaran agama Islam dalam mendidik anak-anak. Terima kasih Ainudidn, jawapan saya sekadar menunaikan hajat saudara. Allah lebih mengetahui hakikatnya!

   
 28. mutiarabernilai

  9 Mac 2009 at 1:15 pm

  salam..
  Allahuakbar.. Alhamdulillah…
  Maha suci Allah.. Ana tak sangka ini blog Ustaz Pahrol..
  Ana buka2 blog.. Then terbaca post ustaz mengenai maulid rasul… Perenggan terakhir ~ bagaimanakah hatimu Ya Rasulullah.. buat ana menangis..

  lantas ana tergerak hati melihat profil pemilik blog ini.. dan orgnya adalah ustaz.. ustaz,dengan rendah hati,ana mohon tunjuk ajar dan nasihat dari ustaz..wallahualam.. salam

   
 29. gentarasa

  10 Mac 2009 at 10:15 am

  Salam,
  Jazakalllah. Marilah sama-sama kita belajar antara satu sama lain. Insya-Allah saya akan segera ke blog mutiara. Sesuatu yang terus “hilang” dalam kemeriahan menyambut Maulid yang bermusim. Kita bukan kesal terhadap orang lain, tetapi kepada diri kita. Namun, mengakui kelemahan diri adalah modal asas untuk melakukan perubahan. Mudah-mudahan kesunyian itulah nanti akan menyemarkkan kemeriahan yang hakiki. Teruskan menulis, kerana tidak ada resepi yang paling baik untuk menjadi penulis melainkan menulis… sekarang!

   
 30. cucu tokku paloh

  23 Mac 2009 at 7:01 am

  Assalamualaikum ustaz.
  Tulisan ustaz banyak membantu dan menyuluh kehidupan. Semoga Allah menerimanya sebagai amal soleh.

  Saya rasa nak baca tulisan ustaz ttg media elektronik @ tv. Mcmana kita nak hadapi cabarannya? Zaman sekarang ramai ulama yang buat amar makruf, tapi yang nahi mungkar secara terang-terangan macam tak semua dapat buat. Ttg dunia hiburan hari ini yang banyak merosakkan masyarakat. Tanpa berkias2, yang haram kita katakan haram.

   
 31. NURUL

  24 Mac 2009 at 3:31 am

  SALAM,,SUSAH NAK DAPT MAJALAH SOLUSI…TOLONG LUASKAN PUBLISITY..

   
 32. Ana Muslim

  26 Mac 2009 at 9:13 pm

  Assalamualaikum wr ustaz,

  Saya baru jumpa blog ini, mashaAllah very good… saya duk forward artikel2 ustaz kepada anak2 usrah saya (with link back to this blog)…Moga ustaz update selalu blog ni.. I look forward for your entries…Jazakallahu khairan..

   
 33. haslina

  4 April 2009 at 4:09 pm

  Assalamualaikum,

  Saya baru jumpa blog ini melalui komen pembaca di blog saifulislam.com. Alhamdulillah, penulisan & artikel2 yang sangat baik untuk dibaca dan dikongsi. Tahniah!. Semoga Allah memberkati dan merahmati kita.

   
 34. gentarasa

  7 April 2009 at 4:30 am

  Salam,

  Saiful Islam adalah guru penulisan saya di alam siber ini. Salam perjuangan Haslina, semuga blog ini menjadi satu titian untuk memperbaiki diri dan orang lain. Terima kasih atas sokongan. Tegurlah mana yang dirasakan salah dan silap.

   
 35. husaini

  10 April 2009 at 3:59 pm

  Salam Ust Pahrol..
  Tahniah ustaz kerana melangkah setapak lagi ke alam dakwah dgn ujud nya blog ini. Saya yakin ramai yg akan terpimpin dan menggunakan tulisan ustaz utk “memimpin ” pula org lain.Saya doakan muga Allah lahirkan ramai lagi ustaz-ustaz pahrol di akhir zaman ini demi memandu umat yg telah rosak. Muga ustaz di berkati dan terus di beri kekuatan.

   
 36. gentarasa

  11 April 2009 at 9:11 am

  Salam ustaz Husaini,
  Jazakallah atas teguran untuk majalah Solusi tempoh hari. Komen ustaz ana siarkan dalam ruangan respon pembaca. Namun, ada yang diedit sedikt untuk memenuhi kepadatan ruang yang ada. Tolong teruskan teguran tu ya. Kita banyak kelemahan, pasti ada yang terlepas pandang. Ruangan angguk geleng tu memang ana yang menulisnya. Macam mana adik beradik dan keluarga. Diharap kita dapat teruskan jalan dakwah dan tarbiah kerana itulah jalan yang paling singkat walaupun itu jugalah jalan yang paling panjang. Teruskan usaha dakwah di sana!

   
 37. ukrainian277

  11 April 2009 at 4:56 pm

  Salaam…ust Pahrol,

  saya juga peminat tulisan dan pemikiran ust.
  Alhamdulillah ust dah ada blog sendiri, makanya insyaALLAAH akan menjadi ‘rutin’ utk saya bertandang ke sini selalu.

  Smg ALLAAH berikan ust kekuatan dgn kekuatan yg sgt2 diperlukan utk terus istiqomah di medan yg dipilih.

  Doakan sy istiqomah dan terus mujahadah ye ust.

  Seeru ‘ala barakatillah..~

   
 38. gentarasa

  11 April 2009 at 6:48 pm

  Salam ukrainian277
  Jazakallah atas sokongan. Semoga kita semua kuat menguat di jalan mujahadah. Jatuh, bangun, jatuh, dan bangun lagi. Ayuh, sama-sama kita mendoakan sentiasa ya. Ya Allah, kukuhkan kami dalam jalan dakwah ini!

   
 39. anak pakLeh bakar

  20 April 2009 at 8:44 pm

  Salam Ustaz
  saya kepingin utk miliki@baca buku Istanbul:Iktibar Sebuah Empayar, setelah diberitahu akan keenakan isinya, oleh seorang saudara. telah lama mencari, namun belum bersua. mungkin ustaz dpt membantu saya. terima kasih. terus berjuang!!!

   
 40. gentarasa

  21 April 2009 at 6:58 am

  Salam,
  akhi anak pakLeh bakar, rasanya buku itu tidak diterbitkan lagi. Hanya di simpan bagi mereka yang pernah memilikinya. Saya tidak dapat membantu. Maaf. Apapun jazakallah atas kata dorongan dan semangat. Ya, teruskan perjuangan!

   
 41. Nisah Haron

  26 April 2009 at 8:57 am

  salam alaik ya ustaz,
  Boleh saya dapatkan e-mel ustaz untuk saya hubungi secara peribadi. Ini berkenaan solusi. terima kasih.

   
 42. amirul88

  26 April 2009 at 9:48 pm

  Semoga Allah mengurniakan balasan kepada ustaz bagi pihak kami dengan sebaik-baik kurniaan yang pernah dikurniakan kepada mana-mana penulis bagi pihak pembacanya.

   
 43. gentarasa

  27 April 2009 at 11:13 am

  Salam
  Ya Nisah, ini email saya pahrolmjuoi@yahoo.com

   
 44. gentarasa

  27 April 2009 at 11:14 am

  Salam amirul,
  Syukran. Bagi anda juga. Semoga Allah mengurniakan sebaik-baik balasan yang pernah diberikan kepada pembaca kerana memberi sokongan dan dorongan kepada penulis. Saya sangat hargainya!

   
 45. احمد سيوطي

  3 Mei 2009 at 10:53 am

  Salam Ustaz. Sejak kecil lagi saya sudah lama berminat dengan tulisan ustaz. Buku ustaz yang pertama yang telah saya baca merupakan antologi cerpen bertajuk “melawan Arus”. Cerpen2 ustaz dalam buku tersebut amat saya kagumi dan sehingga kini buku tersebut saya masih simpan dan kadang2 saya telahi di masa santai.

   
 46. hatijerneh

  4 Mei 2009 at 11:32 pm

  Assalamualaikum ustaz yg dumuliakan Allah swt,

  saya juga seperti yg lain meminati dan ‘merasai’ tulisan ustaz. Sebenarnya tidak banyak penulisan yg mampu menerombos ke hati saya yg agak KERING ini. Tapi ruangan ustaz dlm majalah anis dan solusi adalah ruangan kegemaran saya. & saya gembira sekali bertemu blog ustaz ini. Buku ustaz Kurang Fikir-kurang Zikir saya baca dan hadiahkan pd abang yg minat politik hasilnya dia minta lagi 4 buah pula untuk dia hadiahkan kepada bos-bosnya (orang politik berjawatan penting..) Alhamdulillah telah ada di tangan mereka & harap buku ini ada impak kpd mereka juga. Teruskan usaha ustaz dalam mengemudi hati-hati ini.

   
 47. gentarasa

  6 Mei 2009 at 1:36 pm

  Salam hatijerneh,
  Syukran kerana sudi bertolong bantu dalam jalan dakwah ini. Kita sama-sama KERING, kalau begitu. Hanya dengan berkongsi, kita mengharapkan turunnya barkah hidayah. Tak sangka buku Dilema tu “diangkat” begitu rupa. Mudah-mudahan ia jadi jalan ke arah perpaduan sesama Islam. Tidak jalan besar pun tak apa, sekadar lorong kecilpun sudah memadai. Di samping bersetuju, ada juga yang kurang bersetuju dengan apa yang saya utarakan. Tapi saya gembira, perbezaan insya-Allah akan mendekatkan kita kepada KEBENARAN1. Syukran, syukran!

   
 48. halawatuliman

  8 Mei 2009 at 1:46 am

  salam

  ustaz, bagaimana caranya jika saya mahu mendapatkan buku tulisan ustaz jika saya berada di UK? ada sesiapa di sini yg menjadi agent penjual buku ustaz ke? atau boleh dibeli secara kiriman pos?

  jzkk

  halawatul iman

   
 49. gentarasa

  8 Mei 2009 at 12:06 pm

  Salam halawatul iman,
  Boleh dibeli secara pos. Insya-Allah, penerbitnya (Telaga Biru) boleh mengirimnya. Tetapi harganya mungkin meningkat 2 kali ganda kerana belanja posnya. Jika dapat banyak lebih baik. Itu kata penerbit. Saya hanya penulis. Apapun jazakallah atas sokongan. Dari jauh, kita tetap bersaudara. Semoga segalanya hasanah di sana. Amin.

   
 50. hadzhamdan

  15 Mei 2009 at 4:00 pm

  Assalammualaikum ustaz…wah, ana ingatkan blog sape la tadi. Tak sangka blog ustaz!!
  Ternyata isinya sangat mantap, masyaallah!
  Semoga ustaz success selalu ye..

  Ana mohon izin linkkan blog ustaz di blog saya..

   
 51. gentarasa

  15 Mei 2009 at 6:25 pm

  Salam hadzhamdan,
  Ya, jika ada kebaikannya, panjang-panjangkanlah. Sama-sama kita ingat mengingati. Atas rasa sayang, bukan benci.

   
 52. arupasirdi

  23 Mei 2009 at 4:36 pm

  assalamualaikum ustaz,
  saya baru sahaja membaca artikel2 ustaz di blog ini. Tahniah kerana mampu melahirkan artikel2 yg sangat menarik…saya membaca dan terus membaca tulisan2 ustaz. Ternyata banyak yg tidak saya ketahui walaupun saya ini seorg pendidik di sekolah menengah.
  Kadang2 saya rasakan saya tidak mampu mendidik anak2 saya sendiri dengan sebaik mungkin, walaupun hari2 mendidik dan mengajar anak org lain di bangku sekolah. Apa pendapat ustaz?

   
 53. ilhamwan

  23 Mei 2009 at 5:11 pm

  assalamualaikum…syabas dan tahniah…ikhlas dikatakan saya tidak jemu membaca berulang2 kali hasil tulisan ustaz..SOLUSI menjadi santapan wajib setiap ISU yang keluar….tahniah!

   
 54. gentarasa

  25 Mei 2009 at 5:40 pm

  Salam ilhamwan,
  Syukran. Marilah sama-sama kita bertolong bantu di jalan dakwah ini. Saya anggap kata-kata saudara sebagai satu peringatan untuk mengingatkan saya agar bertindak selaras dengan apa yang saya tuliskankan. Jazakallah!

   
 55. gentarasa

  25 Mei 2009 at 5:43 pm

  Salam arupasirdi,
  Begitulah kita… mendidik diri dalam mendidik diri sendiri dan mendidik diri dalam usaha mendidik orang lain. Itulah pendakwah. baiki diri dan serulah orang lain. Dakwah yang paling berkesan – lisanul hal (melalui sikap), bukan lisanul maqal (cakap). umumnya, anak murid kita lebih mempercayai MATA berbanding telinga!

   
 56. ninirara

  25 Mei 2009 at 8:32 pm

  salam..
  sy suka baca slot ustaz kt dlm majalah anis..best..buku Tentang Cinta pn best..remaja patut baca..

   
 57. gentarasa

  26 Mei 2009 at 5:38 am

  Salam,
  Syukran ninirara, semoga kita sama-sama mendapat manfaat daripada segala kebaikan Islam dengan mengamalkannya secara tulus dan jujur. Amin.

   
 58. ustmanis

  27 Mei 2009 at 8:25 pm

  Salam ‘alaik..ustaz,insyaAllah ana bercadang nak jemput tuan ustaz bagi mengisi slot Motivasi bersama staf sekolah ana di daerah terpencil di bumi di bawah bayu ini…doakan insyaAllah

   
 59. ustmanis

  27 Mei 2009 at 8:33 pm

  Kiranya ditakdirkan ada titik pertemuan antara kita kelak, moga-moga ia bakal meninggalkan suatu catatan diari yang bisa membuatkan kita tersenyum riang biarpun jauh jarak yang memisahkan..seerat simpulan, sekukuh ikatan semurni persaudaraan seindah pertemuan..

   
 60. ustmanis

  27 Mei 2009 at 8:48 pm

  Alhamdulillah..dengan kudrat dan iradat dariNya jua,Allah telah memilih jasad kerdil ini untuk ‘dipinjamkan’ seketika kelebihan di dalam mengurus, menyampaikan seterusnya ‘menghandle’ slot2 motivasi kecemerlangan pelajar, keibubapaan dan juga merangka modul untuk program kem2 bg pembangunan insan remaja khususnya…di Sabah ini.Andainya diizinkan,alangkah lebih indah kiranya dapat berkongsi sedikit ilmu dan pengalaman yang ada ini dengan ustaz..(berkhidmat secara jarak jauh dgn FITRAH PERKASA kelolaan ustaz ni)..part time pun ok.jadi ilmu itu insyaAllah kan terus berkembang merentasi alam..semenjak 4 tahun lebih ana diizinkan allah untuk terus melangkah di bumi bertuah ini,sudah banyak kursus,kem,bengkel, latihan dan seumpamanya yang berjaya dilaksanakan dengan izinNya jua..ana perlukan sokongan dan perkongsian daripada ustaz agar tidak terus berasa sendiri dan terasing di daerah terpencil ini…

   
 61. ustmanis

  27 Mei 2009 at 8:49 pm

  Bole layari web ana untuk ikuti jaulah KEMBARA DAKWAH JELAJAH BORNEO..syukran

   
 62. gentarasa

  31 Mei 2009 at 6:09 pm

  Salam ustmanis,
  Blog ustaz sangat informatif, mendidik dan menyentuh. Saya akan terus belajar darinya. nanti kita bicara lebih lama ya. Insya-Allah. Tahniah.

   
 63. gentarasa

  31 Mei 2009 at 6:09 pm

  Salam,
  Insya-Allah, kita lihat nanti. Allah permudahkan, amin.

   
 64. ustmanis

  2 Jun 2009 at 9:20 am

  Syukran ustaz..atas respons dan sokongan.ilalliqa’

   
 65. ustmanis

  4 Jun 2009 at 7:24 am

  Salam ziarah wahai tetamu Allah, sekian lama sepi mencengkam rasa nan bertamu di kolam jiwa..hati mula bersuara, bibir melafazkan kalam do’a..beralun merdu irama zikrullah sambil tangan menadah membuah pasrah, berguguran titisan jernih di Raudhah, mengharap rahmah mendamba maghfirah..itulah mahar untuk bertamu kelak di jannah.Selamat mengerjakan umrah. Moga kepulanganmu akan menjadi dirimu “lahir” semula ke alam dunia…ilalliqa’

   
 66. wan khamsiah

  5 Jun 2009 at 11:08 am

  Assalamualaikum ustaz…

  sy memangnya sedang mencari satu laman untuk bermuhasabah, menilai kembali hakikat diri. Alhamdulillah sy dipertemukan dgn laman ini…

  sy ini hamba n manusia yg cukup lemah. sy sentiasa mencuba untuk memperbaiki diri. sy bukanlah manusia yg baik. tapi hidayah yg Allah berikan itu rasanya ingin dikongsi bersama insan2 kesayangan.sama ada teman, keluarga n sesiapa shja. InsyaAllah…namun niat yg tertanam dlm hati ini sentiasa disalah tafsirkan oleh seorang teman. kami sgtlah rapat shgga digelar kembar oleh teman2 lain n juga pensyarah2. sy berniat untuk mendidik dirinya ustaz…

  apabila ditegur katanya sy cuba mengongkong hidupnya…cuba mengatur perjalanan hidupnya. kami selalu bertelagah disebabkan itu. kadang-kadang serba salah dibuatnya. kalau x ditegur di mana letaknya sy sebagai seorg sahabat? kalau ditegur lain pula jadinya…dia punya pakej yg diinginkan oleh setiap wanita. sy merasakan ruginya jika kelebihan yg diberikan padanya itu tidak dijaga dgn baik. SubhanAllah..indahnya jika dia menjadi salah seorg bidadari syurga di akhirat kelak. mungkin sy meletakkan harapan yg tinggi pd dirinya. tapi itulah hasrat yg tersemat di hati sy bt seorg sahabat…

  apabila kita menyayangi seseorg harusnya kita mahukan yg terbaik untuk dirinya. sy cuba untuk membahagiakan hati seorg sahabat n menjadi seorg sahabat yg baik untuk dirinya. tp apabila bermasam muka dek kerana satu teguran sy pula yg bersalah. seolah2 sy tidak memahami dirinya seterusnya membuatkan dia rasa tidak bahagia dgn khdpn yg dilaluinya.

   
 67. parkchick

  16 Jun 2009 at 9:09 am

  Salam alaik…tahniah ustaz, banyak manfaat yg diperoleh dari karya-karya ustaz. Moga ustaz sudi memberikan komen dan tunjuk ajar kat blog saya.terima kasih.

   
 68. gentarasa

  17 Jun 2009 at 11:11 pm

  Salam parkchick,
  Blogmu sangat unik. Samada dari segi subjek dan persembahannya. Begitu menarik, ada sudut pandang yang tersendiri. tajam dan menikam. Dalam ertikata membedah masalah. tahniah!

   
 69. gentarasa

  17 Jun 2009 at 11:29 pm

  Salam wan khamsiah,
  satu nasihat kekadang menagih masa untuk “dilihat”. Tetapi itu bukan alasan untuk berhenti. Kekadang kasih bukan erti memberi apa yang kita sukai kepada orang yang kita suka…. tetapi memberi yang disukai oleh orang itu sendiri walaupun kita tidak suka. Kuatkan hubungan dengan Allah, nescaya nasihat kita akan bertambah gagah. Teruskan mendidik diri, dan kemudian didiklah orang lain. Semoga wan berjaya. Allah akan berikan kekuatan. Amin.

   
 70. gentarasa

  17 Jun 2009 at 11:30 pm

  Salam ustmanis,
  Nasihat menerusi puisimu jadi bekalan saya ke sana. Mari kita kongsi bersama dalam catatan yang bakal saya nukilkan nanti. Insya-Allah. Syukran, syukran!

   
 71. wan khamsiah

  18 Jun 2009 at 8:07 am

  trma ksh ustaz…
  inilah diri saya yang lemah.kadang2 sudah mahu putus asa rasanya.mahu saja membiarkan dia dgn kehidupannya sehari2.saya pernah mencuba.tp saya seakan tidak berdaya.sy tak mampu untuk melihat dan membiarkan dia alpa dengan kehidupannya.tapi apbla bersama denganNYA alhamdulillah saya peroleh kembali kekuatan.saya mengingatkan diri ini merupakan satu perjuangan dakwah.perjuangan dakwah semestinya ada cabaran tanda ujian dr Allah.SubhanAllah, sesungguhnya perjuangan Rasulullah itu jauh lebih mencabar dan berliku2.apabila direnungkan kembali kerdilnya diri ini.terlalu cepat putus asa.SubhanAllah walhamdulillah walailahaillah wallahuakbar…terima kasih atas perkongsian dan doa ustaz…aminnn…

   
 72. gentarasa

  19 Jun 2009 at 4:57 am

  Salam Wan,
  Begitulah hati terus merintih. Sampai terasa letih untuk merintih. Jasad dan diri diajak mujahadah, sehingga terasa tidak berdaya. Pada waktu itulah kita akan menyerah… Allah, KAU ambillah hatiku. Gantikan dengan hati yang lain. Hati yang lebih kenal dan cinta pada-Mu. Semoga, saat itu akan datang. Kerana di situlah bermulanya pimpinan. Amin.

   
 73. Suzana

  19 Jun 2009 at 7:40 am

  Salam Ustaz Pahrol,
  Sekiranya masih ustaz mengingati nama teman sekuliah di UITM. Kuasa Allah yang menggerakkan jiwa ini mencari blog atas nama Ustaz,..pencetusnya adalah program motivasi di Bukit Tinggi dimana ustaz Naseeb dari Firah Perkasa yang memberikan kuliah subuh. Setelah lebih 20 tahun, masih sukar untuk menghubungi teman-teman yang lain. Bersyukur dan tahniah diatas kejayaan yang dicapai oleh ustaz Pahrol.Sekiranya dapat di perpanjangkan kepada teman dan sahabat yang sekian lama menyepi.. Alhamdullillah.Amin

   
 74. gentarasa

  19 Jun 2009 at 4:03 pm

  Salam Suzana,
  Alhamdulillah, gembira betul… bertemu semula kita. Semoga kejayaan yang lebih baik, tenang dan barakah di pihak Suzana. Teman-teman yang lain sukar betul nak ditemui… di mana ya. Kecuali Zakaria, pernah dia call sekali dan insya-Allah, no Hp masih ada. Masih terbayang semua sahabat-sahabat sepengajian dahulu. Insya-Allah, saya akan cuba mencari dan berhubung dengan mereka. Syukran atas kesudian bertandang. Kita berhubung lagi ya. Ya, Allah… berkati sahabatku ini dengan segala ketenangan, keberkatan dan kebahagiaan dunia dan akhiratnya. Amin.

   
 75. munirah sulaiman

  6 Julai 2009 at 9:20 am

  Salam ustaz.

  Sangat terujanya saya apabila akhirnya dapat diberi peluang membaca tulisan ustaz di blog. Alhamdulillah.. Penulisan ustaz tidak pernah menjemukan saya. Bahkan sejak mengenali ustaz melalui ANIS, saya ternanti-nanti edisi Anis saban bulan, bahkan berharap ANIS dapat diterbitkan dengan lebih kerap. Sejak dari sekolah menengah hingga kini ( dan kebetulan kita dari sekolah yang sama cuma saya super-junior; jenan 99903), saya amat menghargai setiap artikel ustaz. Malahan dengan kehadiran ‘tentang cinta’ melengkapkan lagi persiapan diri ini yang serba jahil akan ilmu, sekaligus menyedarkan saya bahawa diri ini tidak bersedia lagi untuk menangkis godaan nafsu yang sanan hari meruntun hati.

  Alhamdulillah. Terima kasih atas segala usaha ustaz. Semoga Allah akan memberikan kesihatan yang baik dan ilham yang banyak buat ustaz. Semoga rezeki ustaz sentiasa dilimpahruahkan insyaAllah.

   
 76. tun fatimah

  6 Julai 2009 at 9:42 pm

  Assalmmuaalaikum ustaz, saya sedang mengumpul artikel-artikel yang mendidik jiwa dalam blog saya. Saya ingin minta izin ustaz untuk turut meng’copy’ dan ‘paste’ artikel dari blog ustaz. Harap ustaz izinkan

   
 77. gentarasa

  8 Julai 2009 at 5:11 am

  Salam tun fatimah,

  Ya,ya silakan. Tolong beriakn alamat blognya. Boleh saya ziarah. Syukran atas kerjasama dan penghargaan.

   
 78. jah cantik

  8 Julai 2009 at 9:14 am

  ayah..kt skolah ni.nak
  solusi leh..? jge ksihatan ye? umi dan diyanot! hahaha…sajer je kaco..kawann2 suro!

   
 79. gentarasa

  8 Julai 2009 at 11:34 am

  Salam,
  Buya ok sihat. Jaga solat, tumpu study. Jangan ingat lain. Apa2 masalah, beritahu umi dan buya. Mengadu pada Allah. Oklah, jaga diri. Ada teguran sikit… guna nama pena yang sesuai. Jah cantik tu tak sesuai, yang sesuai Jah Baik. Atau Jah buruk… hi,hi!

   
 80. al-fasih

  17 Julai 2009 at 5:57 pm

  apa kbr ustaz..
  sy tengah tngk blog uztaz dgn adik saya fahti=:)..

   
 81. gentarasa

  18 Julai 2009 at 3:26 pm

  Terima kasih Muhammad Jihad dan Muhammad Fathi. Buya, sayang kamu berdua. Jaga solat. Nanti buya balik ya. Kirim salam pada Umi, Iman dan Muhammad Mubarak ya.

   
 82. delima

  20 Julai 2009 at 5:52 am

  assalamualaikum ustaz……

  saya begitu meminati karya dan tulisan ustaz.. alhamdulillah saya memang menunggu dan mencari setiap hasil kerja dan buah fikiran ustaz….
  semoga terus maju dalam berkarya… semoga sentiasa diberkati-NYA…..

   
 83. delima

  20 Julai 2009 at 6:10 am

  assamualaikum…….

  saya mula mengenali ustaz melalui majalah ANIS.. setiap keluaran saya akan menbaca ruangan yang ustaz tulis dahulu…skrg melalui majalah solusi penulisannya lebih meluas..alhamdulillah saya lebih puas….saya bersyukur kerana masih ada anak melayu yang berjaya seperti ustaz…..teruskan berkarya….sesungguhnya umat kita amat memerlukan santapan rohani…..good luck….

   
 84. gentarasa

  20 Julai 2009 at 8:31 am

  Salam delima,
  Syukran atas galakan dan dorongan. Semoga kita dapat manfaat daripada setiap yang baik tidak kira daripada mana sumbernya. Insya-Allah, marilah sama-sama kita berdoa untuk dapat amalkan apa yang kita tulis dan perkatakan. Syukran!

   
 85. gentarasa

  20 Julai 2009 at 8:32 am

  Salam,
  Sekali lagi saya rasakan apa yang dikatakan itu adalah ujian buat saya. Ya, semoga kita sama-sama diberkati. Amin.

   
 86. delima

  20 Julai 2009 at 5:58 pm

  salam..
  terima kasih ustaz.
  Pada pesta buku baru2 ini, saya sempat menjengah ke gerai telagabiru dan diberitahu oleh staff telagabiru bahawa ustaz akan dtg pada hari itu.

  Sememangnya saya teringin untuk berjumpa ustaz, tetapi setelah beberapa jam menunggu, saya diberitahu ustaz belum dapat hadir pada petang itu.

  Mulanya agak kecewa tetapi mungkin kali ini belum ada rezeki untuk berjumpa dengan ustaz.
  InsyAllah di lain masa akan berjumpa.
  wassalam

   
 87. nurin

  20 Julai 2009 at 7:44 pm

  salam ustaz…akhirnya ketemu jua dgn blog ustz.sy ikuti tulisan ustz dlm majalah Anis aje…
  blh sy pautkan ke blog saya? terima kasih atas tulisan yg benar2 berkesan ini…ia membuatkan sy byk merenung diri….doakan saya agar menjadi hamba Allah yang beriman dan bertakwa yea..

  semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmatNya dan kemudahan buat ustz utk terus berjuang di jlnNya.

  “berjuang memang pahit kerana syurga itu manis”

   
 88. imranulkhalis

  22 Julai 2009 at 12:41 pm

  Assalamualaikum ustaz.salam ziarah.Jalan-jalan cari ilmu.SayaMior Imran,senang dipanggil Imran.Saya student Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri Perak,Tahun akhir sem 5. Di masjid Dairy.Alhamdulillah,akhirnya ustaz menulis.Lama juga tunggu hasil karya ustaz.Dan buku pertama yang menambat hati saya ialah Tentang cinta.Alhamdulillah.Disitu saya menemui satu kemanisan lalu tersentak.Terima kasih ustaz.Mungkin panggilan Ayahanda lebih sesuai untuk ustaz.saya pun muda lagi.

  buku dilema melayu islam-kurang fikir atau kurang zikir.saya dah daptkan tapi belum habiskan.saya setuju 100% dengan pendapat ustaz.walaupun baru baca suku tapi dah nampak apa yang ustaz cuba gambarkan.

  terima kasih ustaz.sudi2lah datang ke blog saya yang serba dhaif ni.

  http://www.imranulkhalisalhuffazblogspot.com

  =)

   
 89. mieha14

  23 Julai 2009 at 10:31 pm

  assalamualaikum wrt wbt,

  ustaz, ana mewakili ajk module untuk sebuah program predeparture. kami sedang mencari2 speaker untuk dua slot penting iaitu fiqh of travellers( 1 ogos, sabtu, 12:00-1:30 tghari) dan slot utk motivational n inspirational talk (1 ogos, 5:00-6:30).. dah ramai ustaz yg kami contact tapi semanya x available pd masa tersebut.

  jadi kami ingin bertanya pada ustaz kalau ustaz boleh membantu kami untuk mendapatkan speaker yang sesuai. tapi lebih best kalau ustaz sendiri yang sudi menjadi speaker kami..hehe..

  kalau x keberatan, harap ustaz boleh bagi contact number ustaz ke email ana supaya lebih mudah ana dapat berurusan dengan ustaz untuk details program yang lebih lanjut. syukran.. wassalam

   
 90. alberangque

  24 Julai 2009 at 3:18 am

  Assalammualaikum wr wbt
  Salam ziarah
  Tahniah atas ada blok
  Semoga dapat bersilturrahim melalui laman maya

   
 91. gentarasa

  24 Julai 2009 at 7:39 am

  Salam alberangque,

  Syukran jazilan. Terimalah salam silaturrahim dari saya. Tahniah juga untuk blog saudara.

   
 92. gentarasa

  28 Julai 2009 at 6:52 am

  Salam delima,
  Syukran kerana sudi ziarah. Beri saya masa ya. nanti saya cuba jelaskan.

   
 93. delima

  28 Julai 2009 at 1:06 pm

  Assalamualaikum ustaz….

  terima kasih kerana sudi meluangkan masa… take your time…
  SYUKRAN JAZILAN….

   
 94. gentarasa

  29 Julai 2009 at 7:57 am

  Salam imranulkhalis,

  Maaf, saya terlepas pandang respon dari akhi. Pagi ini baru saya terbuka. Maaf, sangat-sangat. Ya, saya dah ziarah blog mu. Cantik, dan mendidik. Teruskan berdakwah. Muda-muda lagi dah hebat begini… cemburu saya. Teruskan perjuangan.

   
 95. gentarasa

  7 Ogos 2009 at 6:05 am

  Salam anak baik,
  Pokok pangkalnya, kita orang Islam perlu berhati-hati dengan apa yang kita dengar, lihat, makan, minum dan apa sahaja. Musuh Islam sentiasa berusaha merosakkan kita melalui hiburan, makanan, pergaulan dan media. Kalau kita boikot yang haram, insya-Allah, rezeki kita tidak akan berkurang. Malah bertambah. Tidak miskin, kalau kita membela Islam (tengok balik lirik lagu Halamatusaadiah yang buya tulis). Jangan fikir besar-besar tentang negara… fikir diri dulu. Selamat diri, keluarga baru boleh selamat negara. Jangan terlibat yang haram dan syubhat. Pasal negara, biar orang lain fikir. Sekarang, Jah fikir solat, studi dan jaga pergaulan.
  Politik? Ha, ha. Ini lagi lucu. Tutup mulut, pejam mata. Tak tahu, tak apa. Belajar rajin-rajin, tambah iman, kuatkan peribadi… nanti masuk politik, bersihkan mana yang kotor. Kalau kita tak bersih, masuk politik lagi kotor. Buya tak anti politik, tapi Jah tumpu dakwah dululah. Dakwah lebih utama dari siasah terutamanya buat pelajar yang muda-muda macam jah dan kawan-kawan.
  ISA? Kita tahu, kita rasa. Buya nasihatkan, jangan terlalu obses dengan perkara tu. Aambil tahu dan ambil peduli je. kata orang, naik anak tangga satu-satu. Nanti buya cerita lagi.
  Ok lah tu. Apa nama email tu… “kera anda @ keranda”? hi, hi.

  salam. jaga solat. tumpu studi. Buatlah kerja yang kecil dengan hati yang besar. Bukan buat kerja besar tapi dengan hati yang kecil. Wassalam.

   
 96. nisa'

  8 Ogos 2009 at 12:27 am

  Salam mamang Pahrol yang dihormati.
  Semoga sentiasa sihat dan segar dalam memikul tanggungjawab agama.

  Tahniah ada blog sendiri…

  Sungguh bermanfaat dan mendidik jiwa dan minda. Dan sangat terkesan di hati.

  Rasa teringin juga nak ada blog sendiri… hehe… Moga diberi kesempatan dan kudrat daripada-Nya.

  Mamang, jgn lupa bawa family dtg shopping kat kedai … 🙂

   
 97. gentarasa

  8 Ogos 2009 at 4:19 am

  Salam Nisa,
  Syukran. Insya-Allah mamamng akan datang sebelum puasa atau awal puasa nanti. Didoakan Nisa’, suami dan anak-anak sentiasa diberkati Allah dengan ketenangan hati, kelapangan rezki dan kesabaran jiwa dalam menempuh apa jua cabaran dalam kehidupan. Mamang tak pandai lagi nak berintraksi dalam family net kita. Terasa begitu kompleks. Nantilah bila anak-anak ada kat rumah mereka akan tunjuk mamag bagaimana caranya. Kalau balik Ipoh, kirim salam pada ayah ya.

   
 98. anak baik

  10 Ogos 2009 at 2:58 pm

  salam Abuya, kawan jah minta Abuya tulis satu article. ttg keerdasan spiritual. tp, xtau lag tajuk sbb dia benar2 minat tulisan Abuya.

   
 99. nisa'

  11 Ogos 2009 at 4:17 am

  Salam,

  Mamang, nak minta izin buat link di geni.com. Moga penulisan mamang dapat disebarkan dan dimanfaatkan oleh saudara mara kita.

  http://www.geni.com/discussions/6000000005101604243

   
 100. gentarasa

  11 Ogos 2009 at 8:30 am

  Salam,
  Syukran atas inisiatif. Tapi mamang masih belum pandai berintraksi dalam geni.com. Nanti mamang belajar. Mengenai link tu ok je. Dalam keluarga besar kitapun ramai yang mampu memberi nasihat dan didikan. Jaga anak baik-baik!

   
 101. gentarasa

  11 Ogos 2009 at 1:11 pm

  Salam,
  Nanti buya cuba. jaga solat. doa buya dan umi. Tumpu study.

   
 102. Maiza

  13 Ogos 2009 at 10:35 pm

  Salam,

  sungguh bertuah kerana tanpa sengaja terjumpa link ustaz. Saya sedang dalam proses menghabiskan bacaan nukilan terbaru ustaz, ‘Nota Hati Seorang Lelaki’. setiap yang diperkatakan dalam naskah tersebut memberi banyak makna kepada saya. Tahniah ustaz kerana berjaya membuatkan saya tak mampu dan sayang untuk menutup buku ini. dan pada masa yg sama merasa takut kalau-kalau saya dah di penghujung helaian…kerana saya belum puas meraih segala makna yang tersurat dan tersirat pada setiap perkataan di dalamnya… Terima kasih kerana memberi peluang untuk melihat hidup dan kehidupan dari pandangan seorang lelaki…Tahniah sekali lagi!

   
 103. gentarasa

  14 Ogos 2009 at 4:47 am

  Salam Maiza,
  MasyaAllah, lahaulawala quwata illa billah. Buku itu saya tulis dengan penuh harapan kerana apabila baik lelaki baiklah wanita dan apabila baik wanita baiklah dunia ini. Usaha saya itu sederhana sahaja walaupun maksudnya besar. Saya berdoa semoga semakin ramai lelaki dan wanita yang sudi membacanya. Bukan kerana diri penulis atau nilai komersial…. tetapi saya benar-benar ingin mesejnya sampai ke hati masyarakat. Ya, Allah izinkanlah ya Allah. Amin. Syukran kerana menyokong misi perjuangan saya ini.

   
 104. zahraannur

  14 Ogos 2009 at 5:36 pm

  Salam Ustaz,
  salam ziarah. Semoga kita semua selalu berada di dalam redhaNya….

   
 105. delima

  17 Ogos 2009 at 7:18 am

  Salam ustaz…….

  harap ustaz sekeluarga sihat selalu..kalau ada kelapangan harap ustaz sudi berkongsi pandangan dengan saya….minta maaf kerana mengambil masa ustaz…Secara peribadi saya amat terkesan pada setiap mesej dan tulisan ustaz…..

  Semoga terus berjuang kerana ALLAH SWT melalui karya2 yang berkesan di hati…

  Syukran jazilan….

   
 106. abdulrazak

  17 Ogos 2009 at 8:05 am

  assalamualaikum sahabat

   
 107. anak baik

  17 Ogos 2009 at 12:42 pm

  Assalamua’laikum Abuya,
  jah nk tnye 2 soaln:

  1 Apakah keistimewaan lelaki brbnding wanita yg seperti dnyatakn dlm Al-Quraan? lelaki perlu mnjadi pemmipin kpd kaum wanita kerana kelebihan mrk yg trtentu, bagaimana pula jika ada lelaki yg kerja di bawah pimpinan wanita?

  2 Antara lelaki dan perempuan mne yg lebih matang? tolong terangkn kpd Jah dr semua sudut.

  =) tu ajer…

   
 108. ibnu ahmad

  17 Ogos 2009 at 2:04 pm

  Salam,
  Saya merupakan peminat ustaz..jd di sini saya nak mintak izin ustaz untuk ‘copy n paste” artikel@ karya dalam blog ni.semoga dapat di sebarkan serta di manfaati oleh semua orang..
  Terima kasih..:-]

  Yang Benar
  Shukrul Amri B. Ahmad

   
 109. Haryani Tukiran

  18 Ogos 2009 at 5:50 am

  Salamun aliak…
  Tahniah atas penerbitan majalah SOLUSI. Saya baru berpeluang menatapnya. Bagaimana caranya untuk mendapatkan koleksi majalah ini dari bilangan 1 hingga 10 ?

   
 110. A.Halim

  19 Ogos 2009 at 6:41 am

  Salam Ziarah.
  MashaAllah dan JazakAllahukhair atas usaha dan kerja keras saudara. Tahniah! Tahniah juga untuk sdr sekeluarga atas konvokesyen anakanda. Tak tahu sdr ada di JB, jika tahu mungkin boleh berjumpa dan minta autograf buku Nota Hati Seorang Lelaki.
  p.s.Bila sdr ada kelapangan sila respon kepada emel saya. Terima kasih.

   
 111. gentarasa

  19 Ogos 2009 at 9:49 am

  Salam Haryani Tukiran,
  Syukran atas sokongan. Sila hubungi penerbit Solusi – pihak Telaga Biru Sdn. Bhd. Insya-Allah, mereka tentu ada caranya.

   
 112. gentarasa

  19 Ogos 2009 at 10:01 am

  Salam ibu ahmad,
  Kalau boleh saya pun nak jadi peminat Shukrul Amri. Ada apa-apa yang kita boleh kongsikan? Ya, lakukanlah… semoga manfaatnya boleh diperpanjangkan dan diperluaskan. Insya-Allah.

   
 113. gentarasa

  19 Ogos 2009 at 10:47 am

  Salam abdulrazak,
  Terima kasih atas kesudian mu menziarahiku sahabat.

   
 114. gentarasa

  19 Ogos 2009 at 10:48 am

  Salam delima,
  Ya, saya sedia berkongsi semua kita ada kekuatan untuk “melapangkan masa” bukan menunggu masa lapang. Sama-samalah kita berjuang melawan kejahatan dalam diri dan masyarakat kita.

   
 115. husam hebat

  21 Ogos 2009 at 1:10 pm

  salam, buya sehat?….. husam ok alhamdulillah!…. selamat mnyambut bulan ramadhan al-mubarak. sedih gak ble trdngr pemergian ustaz ASRI IBRAHIM..pejuang dlm bidang nasyeed….al fatehah…

   
 116. nur adibah

  22 Ogos 2009 at 7:57 am

  salam,

  SALAM RAMADHAN 1430H.

  “Belajarlah. Kekadang sesuatu ilmu tidak dapat diajar tetapi boleh dipelajari” -Dua hati Satu Rasa, Alhamdulillah ilmu itu saya perolehi dari buku karya ustaz. Kini saya cuba menghabiskan pembacaan “Tentang Cinta”, almaklumlah sibuk dengan aktiviti harian.

   
 117. gentarasa

  24 Ogos 2009 at 9:21 am

  Salam Nur,
  Ya, salam Ramadan buat saudara/i juga. Terima kasih atas sokongan. Semoga Allah membalas kebaikan mu dengan balasan yang lebih baik. Amin.

   
 118. gentarasa

  24 Ogos 2009 at 9:25 am

  Salam Husam Arsalan,
  Ya, buya sihat. Jaga solat. tumpu study. Kalau sedih atas pemergian ustaz Asri, buat sesuatu untuk menteladaninya. Bukan dengan nasyeed sahaja tetapi dengan ribuan kebaikan yang lain. Jaga solat.

   
 119. fikrah islamiah

  26 Ogos 2009 at 8:03 am

  Salam Ziarah
  Alhadulillah, banyak respons pembaca. Teruskan perjuangan bagi menyedarkan masyarakat kita.

   
 120. nur adibah

  26 Ogos 2009 at 11:18 am

  ASSALAMUALAIKUM USTAZ,

  Saya nak tanya ustaz macam mana boleh saya dapatkan buku karya ustaz “NOTA HATI SEORANG LELAKI”. Mana tahu ilmu itu boleh dikongsi bersama-sama teman yang lain.

  Alhamdulillah, saya sentiasa inginkan pembacaan yang berbentuk ilmiah, nukilan ustaz dalam ANIS saya nantikan. Terima Kasih.

   
 121. nur adibah

  1 September 2009 at 10:12 am

  assalamualaikum ustaz,

  “DUHAI YANG TERSAYANG”. karya ustaz ke? Bagaimana nak buat tempahan.

   
 122. gentarasa

  1 September 2009 at 11:42 am

  Salam nur adibah,
  Syukran atas respons. Ya, duhai tersayang merupakan antologi sajak2 saya mengenai peranan suami isteri dalam keluarga Islamik. Hubungi sahaja Telaga Biru, insyaAllah boleh dibuat tempahan.

   
 123. gentarasa

  1 September 2009 at 12:05 pm

  Salam nur adibah,
  Di kedai buku MPH dan Popular selalunya ada. Begitu juga dikedai-kedai buku agama tertentu. Atau hubungi sahaja Telaga Biru. Insya-Allah, mudah dapat di sana. Nukilan saya sederhana sahaja nilai ilmiahnya… tetapi saya cuba realistik sedapat mungkin. Syukran, kerana respons yang baik.

   
 124. gentarasa

  1 September 2009 at 12:07 pm

  Salam fikrah Islamiah,
  Syukran ustaz Baie. Terus berjuang dengan SOLUSI. Maaf, lama ana dah tak jenguk ustaz di ofis Telaga Biru. Ana sibuk dengan pelaksanaan program di UPM sejak awal puasa. Singgah di Takaful Ikhlas, tazkirah di sana. Sekarang di UPM lagi. Mungkin minggu depan ke UTM. Doakan ana ya ustaz. Semoga tidak membebankan crew solusi yang lain.

   
 125. rhazes mohamad

  6 September 2009 at 5:42 am

  asalamualaikum ustaz….
  nih saya nak report….ade satu blog nih….
  tengah betol2 dalam usaha nak sesatkan orang islam kat malaysia nie…..

  apa nak buat nie….dia da sangat melampau dah tue….ustaz pergi debat sikit dengan orang macam tue…nie link

  http://messengerofgodtoday.blogspot.com/

   
 126. gentarasa

  7 September 2009 at 7:54 am

  Salam rhazes,
  bagi saya ini golongan ke 4 – orang yang jahil dan tidak sedar dia jahil, dia rasa pandai pulak. Tinggalkan sahaja! Wallahuaklam!

   
 127. mustahil

  11 September 2009 at 6:27 am

  “ilahi anta maqsudi waridhaka matlubi”
  -apabila dunia ini dipandang olehmu sudah kotor, kembalilah ke jalan sufi…

   
 128. nur adibah

  11 September 2009 at 7:03 am

  as-salam ustaz.

  saya nak tanya ustaz tentang panduan melakukan “SUJUD SYUKUR” serta bacaannya. boleh ustaz terangkan.

   
 129. JHafiz

  11 September 2009 at 10:30 pm

  salam ust, mintak emel boleh? nk kontek ustaz melalui emel, ada nk mtk pndapat n pndangan,,,
  shukron..

   
 130. gentarasa

  12 September 2009 at 4:50 pm

  Salam, JHafiz,
  Syukran. Ini email saya pahrolmjuoi@yahoo.com

   
 131. gentarasa

  15 September 2009 at 5:53 am

  Salam nur adibah,
  Dapatkan SOLUSI edisi 12 nanti. Insya-Allah di situ ada disertakan bacaan dan panduannya sekali.

   
 132. nur adibah

  15 September 2009 at 9:58 am

  as-salam ustaz,
  terima kasih. tp mcm mana nak dapatkan SOLUSI edisi 12. nak order kat mana?

   
 133. gentarasa

  16 September 2009 at 4:32 am

  Salam nur,
  Hubungi terus Telaga Biru. Jika tidak dapatkan di kedai-kedai buku terpilih. Tapi belum terbit lagi… minggu depan. Insya-Allah.

   
 134. musliminsejati

  16 September 2009 at 6:05 pm

  salam ust.
  Mabruk, melangkah satu tapak lagi. semoga Allah memberkati blog ust utk kami semua menimba ilmu daripada sini juga. Terkejut ana melihat respon peminat-peminat ust. baru post pertama, perkenalan diri, responnya sudah sebanyak ini. Moga doa2 kebaikan mereka dimakbulkan Allah Taala. Kami menanti penulisan tajam dari Ust..

   
 135. farah..

  25 September 2009 at 2:20 pm

  assalamualaikum ustaz…

  saya baru shja mbaca buku nota hati seorg lelaki..buku tu mmg hbt, saya sbg wanita pun tersentuh mmbacanya..byk input2 menarik yg saya dapat dan saya hdiahkan kpd kwan2 dan suggest diorg untuk baca..rugi kalu xbca..buku tntg cinta dah lama sy baca..tu pun best..pendek kata semua menarik dan berkesan buat mengisi hati2 kering remaja mcm sya..

  saya juga perknlkan majalah solusi pada family sya..yg menariknya, akak saya seorg guru dia bagitau yg guru2 kat sekolah dia sekrg semua bc solusi..pantang ada ms free..alhamdulillah..

  dgn izin Allah, kwan sya bg alamat blog ni kt sya..gembira sgt2 kerna saya amat2 menyukai buah fikiran ustaz..salam dakwah dr sya untuk ustaz..

   
 136. fulltimestudent

  28 September 2009 at 3:23 pm

  salam ustaz, minta maaf kalau saya salah.
  dalam buku solusi isu 11 , ustaz ada ckap yg niat tidak mghalalkan cara……..
  kiranya apa stand ustaz dgan pengebom berani mati tu……
  dan ada tak hadis or ayat quran yg cakap niat tidak mghalalkan cara……
  terima kasih ustaz…..
  saya dah lama fikir pasal benda ni……

   
 137. qatrunnada

  1 Oktober 2009 at 4:28 pm

  Salam ziarah..
  Akhirnya jumpa juga blog ustaz setelah sekian lama mencari…Semoga pertemuan ini dapat memberi banyak manfaat pada diri saya..InsyaAllah..
  Salam Aidilfitri, ustaz..

   
 138. hamba Allah

  5 Oktober 2009 at 5:45 am

  salam ustaz, kalu boleh sy nk email ustaz untuk tanya beberapa soalan. terima kasih ustaz 🙂

   
 139. gentarasa

  5 Oktober 2009 at 10:48 am

  Salam hamba Allah,
  Email saya pahrolmjuoi@yahoo.com

   
 140. shahril

  8 Oktober 2009 at 7:42 am

  Salam. Ustaz, saya nk bertanya brkaitan majalah SOLUSI. knp sudah tiada ruangan TAJDID tulisan Dato” Mahmood? jika tidak silap, sjak ssolusi yg ke 7 sudah tiada ruangan beliau. saya amat mminati ruangan trsebut dananatara sebab utama mngapa saya mnjadi pminat SOLUSI. di kluaran 11 juga masih tiada ruangan trsebut.

   
 141. Student jenan

  9 Oktober 2009 at 7:18 pm

  Assalamualaikum…
  Klo ade mase tu, mai le melawat JENAN…..

   
 142. imranulkhalis

  16 Oktober 2009 at 1:26 am

  Salam Ayahanada a.k.a Ustaz.

  Jazakallah kerna telah lawat blog saya.Maaf ada sedikti kejiwangan di situ.hehe..Apapun syukran alfun sebab sudi ziarah blog saya yang tak seberapa. =)

  Dan satu lagi,saya yang patut cemburu dengan ustaz sebab ustaz bisa menulis dengan gaya bahasa yang amat santai dan sangat menusuk kalbu.dan yang paling penting ia memberi satu ubat bagi jiwa-jiwa yang kacau.

  Terima kasih sekali lagi dan saya harap kita akan sentiasa berhubung.

  Saya ingin minta satu tips daripada ayahanda a.k.a ustaz,saya ingin menjadi penulis dan sedang dalam proses menulis dan buku itu dalam pembikinan.saya ingin menyampaikan islam dengan cara yang mudah difahami.saya harap ustaz reply di blog saya..

  jazakallah sekali lagi..

  salam…

   
 143. gentarasa

  16 Oktober 2009 at 6:42 am

  Salam imranulkhalis,
  Tulis seolah-olah kita bercakap kepada pembaca. Yang penting “apa” yang hendak kita cakapkan bukan “bagaimana” kita mengucapkannya. Pertajamkan bahasa dengan banyak membaca. Tulis apa yang kita yakini, rasakan… dan sedang mujahadah untuk mengamalkan. Be the mesage! Maksudnya, cara terbaik untuk menyeru manusia ialah jadilah seruan itu. Minta bantuan Allah banyak-banyak. Ya, nanti saya free sedikit, akan lawat blog imran ya. Ya Allah, jadikanlah imran penulis yang soleh yang dapat mendidik dirinya dan manusia lain ke jalan MU. Amin.

   
 144. gentarasa

  17 Oktober 2009 at 6:47 pm

  Abuya, tlg anta email buya kat alamat jah. Jahbaik18@yahoo.com. ada bnda penting nak bincang ngn buya.

   
 145. gentarasa

  17 Oktober 2009 at 9:22 pm

  Salam Ummu Khalijah,
  Email buya… pahrolmjuoi@yahoo.com

   
 146. gentarasa

  19 Oktober 2009 at 3:39 pm

  Salam,
  Pertama baca Ihya Ulumuddin.. Di sana banyak dan terlalu banyak tarbiah. Masa remaja saya dibentuk oleh kitab-kitab itu. Tetapi saya berlatar belakangkan pendidikan sekular, sangat terhad kemampuan mengambil dari teks Arab. Tafsir ibn Kathir, tulisan Buya Hamka pun baik untuk menghaluskan bahasa dan rasa. Tak salah beralih sekali sekala kepada Covey, Maxwell, Napoleon Hill dan sebagainya. Tetapi itu sebagai perbandingan sahaja. Tetapi setelah usia begini saya berpegang sungguh kepada prinsi: ILMU YANG DATANGNYA DARI MUJAHADAH, LEBIH MENDALAM DAN BERMANFAAT DARIPADA ILMU YANG DIDAPATI MELALUI MENTELAAH!

   
 147. ateh

  20 Oktober 2009 at 1:56 pm

  Salam…suka baca blog ustaz..sangat puitis..saya cuma nk inform yang kat tanjong malim pon agak sukar untuk mendapat bekalan majalah solusi…

   
 148. NAZARIZAH

  23 Oktober 2009 at 1:09 am

  Assalamualaikum ustaz.sangat teruja kerana dapat berinteraksi bersama ustaz yang saya kagumi.cuma ingin mendapat kepastian mengapakah terlalu sukar untuk mendapatkan majalah solusi di kedai-kedai buku atau kedai-kedai runcit yang mana majalah-majalah lain berlambak-lambak banyaknya?

   
 149. Tengku Khalid Tg A Rahman

  25 Oktober 2009 at 4:13 pm

  Salam Ustaz, Saya ucapkan syabas dan tahniah ada blog sendiri dan pembaca setia Majalah solusi. Majalah ini adalah satu bahan bacaan yang terbaik kepada Umat Islam. Teruskan usaha yang murni ini.

   
 150. gentarasa

  26 Oktober 2009 at 11:41 am

  Salam tengku,
  Syukran atas sokongan. Tanpa pembaca yang setia tidak akan ada penulis yang setia. Insya-Allah, kita akan sama-sama setia untuk Islam.

   
 151. gentarasa

  26 Oktober 2009 at 11:56 am

  Salam nazariah,
  Anti duduk di kawasan mana? Jika boleh saya tahu. Insya-Allah, saya cuba maklumkan kepada pihak pengedaran di Telaga Biru. Apapun syukran natas sokongan, saya sangat menghargainya.

   
 152. A.Ghani Jalil

  26 Oktober 2009 at 3:48 pm

  Salam Tuan,
  Didoakan didalam keadaan sihat.Agak lama juga kita tidak bertemu walaupun kita sekampong.Masing masing sibuk dengan hal duniawi.Jika tidak keberatan boleh hubungi saya ditalian 019 5430659.
  Didoakan semoga lebih berjaya lagi.
  A.Ghani Jalil

   
 153. Hariyati Ariffin

  2 November 2009 at 12:11 pm

  Assalamualaikum Ustaz, saya membaca hasil tulisan Ustaz didalam majalah Solusi. Sekarang baru saya jumpa blog Ustaz. Blog ini bukan sahaja menarik dari segi layoutnya malah artikelnya cukup memberi impak yang besar pada pembacanya. Semua penulisan Ustaz amat menarik dan memberi inspirasi kepada saya. Bakat menulis yang dianugerahkan oleh Allah kepada Ustaz amat luar biasa sekali. Saya akan terus mengikuti setiap penulisan baru di blog Ustaz. Teruskan usaha murni Ustaz itu. Terima kasih

   
 154. kgee

  3 November 2009 at 1:37 pm

  Assalamualaikum ustz,

  saya ingin bertanya, bagaimana boleh saya berhubung dengan ustaz sekiranya ingin menjemput ust untuk memberi ceramah samada di rumah atau majlis2 tertentu? t.kasih

   
 155. azrnoor89

  3 November 2009 at 3:56 pm

  bismillah…
  tahniah buat ustaz Pahrol atas blog yang sangat bagus nih……
  tahniah! tahniah!
  moga dapat banyak manfaaat dari blog nh.

   
 156. sahabat muslim

  17 November 2009 at 4:46 pm

  tahniah… semoga terus menulis topik yg penting tapi selalu terlepas pndg oleh org. terutamanya dalam SOLUSi..!!!

   
 157. rosma

  18 November 2009 at 10:45 am

  Salam Ustaz..
  Tahniah buat ustaz yg sentiasa menulis untuk kebaikan umat Islam hari ini..saya sangat minat dengan setiap tulisan ustaz..kini saya selalu mengakses blog ustaz yg byk membina hati dan minda..begitu jg dengan SOLUSI yg menjadi langganan saya..

   
 158. Pelima Media

  19 November 2009 at 9:49 pm

  Salam ustaz,

  Penyusunan ayat dan pengisian penulisan yang mantap. Tahniah! Semoga terus berjaya dalam usaha dakwah.

  Kami sedang mencari lebih ramai bakat baru dalam bidang penulisan seperti ustaz. InsyaAllah semoga kita berkesempatan untuk bekerjasama satu hari nanti.

  http://www.pelimamedia.blogspot.com

  Salam Ukhwah

   
 159. gentarasa

  20 November 2009 at 10:25 am

  Salam,
  Amin. Mudah-mudahan usaha kerana agama Allah ini sentiasa dan selamanya dibantu-Nya. Amin.

   
 160. nur adibah

  21 November 2009 at 11:46 am

  Assalamualaikum..
  SALAM AIDILADHA…

  …’BAHAGIA”…. Selagi kau tidak bahagia dengan kebahagiaan orang lain… itu petanda kau sendiri tidak bahagia. Kau mesti bahagia melihat “musuh-musuh”mu bahagia. Walaupun pernah disakiti sekali, kau akan disakiti berkali-kali jika terus mengenang perbuatan mereka. Dan paling derita, jika kau merasakan mereka sedang membina istana kebahagiaan di atas tapak kedukaanmu!

  Ustaz, bagaimana cara nak membahagiakan org lain sekaligus membahagiakan diri kita. Kita tak minta diri dibahagiakan. tetapi perasaan inginkan kebahagian itu akan datang dengan sendiri. Perasaan pernah disakiti oleh orang yang akan kita bahagiakan, susah nak melaksanakan tetapi senang dituturkan.

  Boleh ustaz terangkan.

  Salam,
  Nur Adibah

   
 161. Delima

  23 November 2009 at 6:16 pm

  Salam ustaz……

  Semoga berada dalam keadaan sihat sentiasa..sudah agak lama saya tidak singgah di blog ustaz..internet di rumah mengalami kerosakan.. alhamdulillah saya masih terus mengikuti perkembangan ustaz melalui penulisan ustaz yang membina…
  Kalau ustaz masih ingat saya pernah mengajukan soalan mengenai kerjaya sebagai nurse dulu…kalau ustaz ada kelapanganan nanti sudilah berkongsi pandangan dgn saya….terima kasih banyak2… semoga terus maju dalam berkarya….

   
 162. gentarasa

  23 November 2009 at 8:30 pm

  Salam Delima,
  Maaf sangat-sangat. Begitulah kelalaian saya. Saya mobile selalu… jadi agak tergesa-gesa kekadang. Saya akan cari semula mesej itu. Maaf ya.

   
 163. fazillah

  5 Disember 2009 at 11:29 am

  Assalamualaikum Ustaz

  Nak tanya satu soalan, ustaz pernah hadir ESQ Leadership Training tak?

  Tq

   
 164. Akmal Hakim

  6 Disember 2009 at 12:59 am

  Salam ustaz, saya Akmal dari UIA, saya nak hantar gambar tapi tak tahu emel ustaz~

  Boleh beri? 🙂

  p/s:maaf ustaz lambat hantar

   
 165. gentarasa

  7 Disember 2009 at 11:46 am

  Salam,
  Ya, lebih kurang enam atau lima tahun yang lalu di Batam Indonesia.

   
 166. Nurul

  15 Disember 2009 at 2:42 pm

  Salam ustaz..

  Alhamdulillah dalam blog ustaz yang penuh dengan hasil tulisan yang mantap ini, saya terjumpa alamat email ustaz dalam komen- komen di atas.

  Sebenarnya saya sudah menghantar email kepada ustaz berkenaan hajat untuk menjemput ustaz memberi ceramah dalam program kami, berkenaan teknik- teknik penulisan dan kepentingannya dalam bidang dakwah.

  Harap ustaz boleh baca dan beri respons. Terima kasih, wassalam 🙂

   
 167. nurkasih

  22 Disember 2009 at 9:31 pm

  salam ustaz…

  rs2 seperti ade pembaharuan di “home” ustaz..sudah ada link dan gambar2 buku2 hasil nukilan ustaz…sy rs sgguh molek sekali..sng utk kami mencari dan melihat terus buku2 tersebut as sumber2 santapan rohani..tima kasih ustaz..

   
 168. Raihan

  11 Januari 2010 at 11:08 am

  Assalamu’alaikum ustaz,
  Ustaz, saya Raihan dari Wangsa Maju…InsyaAllah kami berhasrat untuk menganjurkan satu forum dan bercadang ingin menjemput ustaz sebagai salah seorg ahli panel…Boleh tak saya dapatkan email atau contact ustaz …

  Syukran ustaz..

   
 169. siti

  5 Februari 2010 at 11:00 pm

  salam ustaz…
  saya salah seorg yg menghadiri program muhasabah cinta di upm semalam…dan ada persoalan yg berlegar2 di fikiran…yg mengharapkan panduan untuk meneruskan perjalanan yg masih jauh….andai boleh di berikan emel ustaz..sgt saya hargai….
  terima kasih ustaz…

   
 170. przazuri

  14 Februari 2010 at 9:45 pm

  salam ustaz ….sy mgkn antara ribuan peminat hasil tulisan ustaz . sy mohon halal dunia dan akhirat krn sy banyak menyalin artikel2 ustaz utk disebarkan kepada rakan22

   
 171. siti

  19 Februari 2010 at 10:47 pm

  assalammualaikum…
  maafkan saya jika mengganggu…
  “cinta itu fitrah…akan datang dengan sendirinya…tiada siapa yang dapat menghalang atau paksa” petikan dari ceramah ustah di dewan kolej 12, upm.

  tapi…
  maaf…
  boleh saya dapatkan email ustaz or apa2 sahaja…yang boleh saya hubungi ustaz…untuk saya utarakan masalah ini…mungkin ustaz dapat bantu…
  maaf jika menyusahkan ustaz…

  wasalam…

   
 172. gentarasa

  21 Februari 2010 at 10:22 am

  Salam,
  email saya pahrolmohdjuoi@yahoo.com

   
 173. KuNora

  19 Mac 2010 at 4:41 pm

  Saya tumpang membaca….

   
 174. mencariRedha

  23 Mac 2010 at 2:16 pm

  assalamualaikum ustaz

  tahniah…
  kenapa lambat baru saya dapat kenali ustaz….

  buku ptama saya baca adalah satu rasa dua hati..dari situ baru saya kenal siapa dia Pahrol M.Juoi:)

  ayat-ayat dalam cara ustz menyampaikan dakwah sangat luar biasa…..

  terima ksh ustz…
  moga Allah menerima segala amalan ustz, menulis bukan kerna nama..

   
 175. gentarasa

  23 Mac 2010 at 5:30 pm

  Salam mencariredha,

  Tentu ada hikmahnya. Saya juga sedang bermujahadah. Doakan saya juga. Semuga kita ikhlas dalam apa jua yang kita lakukkan. Amin.

   
 176. delima

  24 Mac 2010 at 11:48 pm

  assalamualaikum uataz…

  Semoga terus maju dalam berkarya…
  kalau ada kelapangan sudilah ber kongsi pandangan dengan saya ya…
  terima kasih..
  Salam….

   
 177. gentarasa

  25 Mac 2010 at 7:25 am

  Salam,
  Ya, ya. Insya-Allah. Delima memang pengunjung tetap, saya kan luangkan masa.

   
 178. nani

  10 April 2010 at 9:10 pm

  Salam,
  Semoga ALLAH SWT, LIMPAHKAN HIDAYAH DAN RAHMATNYA pada ustaz untuk mengubati hati,menundukkan ego,membimbingjiwa yang ketandusan nasihat,mengajak insan yang lemah agar bangkit dan terbangun semangatnya hasil tulisan ustaz yang sangat saya kagumi.Terima kasih…hanya ALLAH dapat membalas semua ilmu yang dikembangkan dan dipraktiskan..insyaALLAH saya insaf dan bersyukur…

   
 179. K. Lubis

  10 April 2010 at 9:47 pm

  terimakasih atas sumbangsih mu ,yang telah mengisi atau menyiram kalbu ini,mudah mudahan Allah senantiasa memberikan mu ketenagan dan kesehatan untuk terus menerbit karya karya yang lainnya

   
 180. gentarasa

  11 April 2010 at 6:01 pm

  Salam K.Lubis…
  Syukran. Jazakallahu khairan khatira…

   
 181. gentarasa

  11 April 2010 at 6:04 pm

  Salam nani,
  Saya banyak belajar dari kesilapan, kesalahan dan kegagalan. Saya hanya berkongsi pengalaman… apa yang tersalah, mudah-mudahan orang lain tidak mengikutnya. Apa yang betul, mudah-mudahan orang lain dapat memperjuangkannya lebih jauh lagi! Saya doakan nani akan diredhai dan dikasihi Allah. Amin.

   
 182. mawarputih

  12 April 2010 at 1:03 am

  salam ustaz,

  saya seronok membaca apa yang ustaz tulis…..

   
 183. merah_humaira

  12 April 2010 at 12:42 pm

  Menarik..saya turut berbangga..bekas pelajar keluaran Uitm tapi jauh lebih hebat dari kebanyakan keluaran yg lain..saya juga bekas pelajar..sangat berminat dengan penulisan ustaz..tahniah

   
 184. zuraida

  14 April 2010 at 1:26 pm

  Salam, ustaz boleh saya tahu syarat2 untuk seseorg menjadi kolumnis?
  boleh ustaz emailkan kepada saya syarat2nya….didadean@gmail.com

   
 185. RindupadaNya

  20 April 2010 at 6:29 pm

  assalamuaikum ustaz, smga sentiasa dalam irsyadNya.. alhmdulillah sdh lama saya menjejak hikmah2 dan motivasi dibalik tulisan2 ustaz sebelum ini. smg dilimpahkan ilham dan kekuatan utk terus mengetuk pintu sedar hati2 yang leka dan teralpa. sdh lama juga saya terdetik hendak bersapa dan bertukar pndangan dalam blog ini,tapi selalu trlupa dan tertunda.alhamdulillah selepas belajar dari ustaz semasa kursus pembangunan PIH LUTH di hotel putra baru2 ini..saya ada sedikit keberanian berkongsi idea kecil dengan ustaz..Sebenarnya selepas pembentangan kerja berkumpulan(tugasan dibawah tema “dari Hati” temph hari..saya masih teringat2 sedikit idea yg tdk trsmpaikan.. oleh kerana kami memilih konsep Cinta Pertama.. sy trtarik dengan 1 teori mudah… “irhamu man fi al ardhi,yarhamukum man fi al samaa” akhirnya.. jika redha Allah sebagai AL KHALIQ mnjadi sandaran dan matlamat akhir.. i’allah kita akan terselamat dari kekecewaan pada kelemahan MAKHLUK.. terima kasih atas segala perkongsian ilmu. setakat ini dahulu.. wassalam

   
 186. kamila

  11 Mei 2010 at 9:16 am

  salam,
  saya tak sabar nak membaca semua buku2 ustaz,now dimuka 171 nota hati seorang lelaki..thank you ustaz banyak nya yg terkesan dihati saya

   
 187. ijah

  4 Jun 2010 at 2:55 pm

  salam,
  ust,ana pljr iqt..xsbr tggu kdtgn ust kt cni..bku2 n karya ust amt menarik..alhamdulillah..

   
 188. gentarasa

  5 Jun 2010 at 12:29 pm

  Salam ijah,
  Insya-Allah, Allah akan permudahkan. Semoga iman kita selamat daripada gugatan dan cabaran akhir zaman. Amin.

   
 189. ruziah

  29 Jun 2010 at 10:57 pm

  salam buat semua, aku amat rugi rasanya kerana baru menjejak di laman ini, aku amat tertarik dengan isi kandungan di blog ini. tq us

   
 190. mujahidah

  2 Julai 2010 at 1:59 pm

  salam buat semua.. tahniah ustaz.. saya suka mendengar motivasi pagi ustaz di IKIm.Fm menarik skali.. dan baru mengenali blog ustaz ni dan sgt tertarik.. ustaz boleh mohon email ustaz.. ada sedikit soalan mahu bertya kpd ustaz.. terima kasih

   
 191. Siti Safura

  9 Julai 2010 at 11:56 am

  Salam Ustaz..Saya sukakan hasil karya penulisan ustaz. Hasil penulisan yang penuh makna dan menrealitikan fantasi..

   
 192. siti

  14 Julai 2010 at 9:03 pm

  salam ustaz, saya sd lama mencari buku ustaz btajuk dimana Dia dihatiku.. adakh buku trsebut sdh berada d pasaran atau belum?

   
 193. gentarasa

  16 Julai 2010 at 1:14 pm

  salam Siti,
  Sudah ada. Insya-Allah.

   
 194. nor afiqah md.noh

  13 Ogos 2010 at 3:24 pm

  salam..ustaz
  mcm mana ya kalu ingin menghubungi ustaz?
  saya juga ingin menanyakan pendapat ustaz mengenai jangkaan terhadap gejala sosial pelajar pada masa depan.
  saya berharap sangat dapat menghubungi ustaz,kerana saya ingin menjalankan kajian bagi memenuhi keperluan subjek dalam pengajian saya.
  sekiranya tidak keberatan saya dan ahli kumpulan saya yang lain ingin menemuramah ustaz.

   
 195. nur^zahra

  16 Ogos 2010 at 12:43 pm

  assalamualaikum..ustaz, saya sgt meminati hasil tulisan ustaz..teringin juga nak menulis dan dalam masa yang sama menyedarkan diri sendiri selain orang lain..ustaz, bagaimana nak hubungi ustaz untuk dapatkan khidmat nasihat peribadi? (jika ada)..

   
 196. gentarasa

  18 Ogos 2010 at 11:40 am

  Salam,
  Saya pernah laksanakan kursus skala kecil dengan Galeri Ilmu. Tetapi jika ingin berkongsi sekadarnya boleh hubungi saya di 0193319848

   
 197. gentarasa

  18 Ogos 2010 at 11:55 am

  Salam,
  Hubungi saya di 0193319848

   
 198. hasmah binti abd rahman

  20 Ogos 2010 at 12:18 am

  Salam Ustaz,

  Alhamdullillah semoga ustaz didlm kesihatan yg baik….saya amat meminati tulisan ustaz dan sesungguhnya ia telah byk memberikan saya semangat untuk meneruskan kehidupan ini dgn lebih baik dan semoga sentiasa dilimpahi rahmat Allah swt….buku Nota hati seorang lelaki pada mulanya saya beli dan hadiahkan kepada suami saya….setakat ini dia belum sempat membaca tapi saya telah pun habis membacanya….subhanallah banyak manfaat yg saya dapat dlm buku itu….dan saya sekarang tgh membaca buku “Dimana Dia Dihatiku?” dan semoga saya akan terus kuatkan semangat dan saya tahu yg Allah akan sentiasa bersama dgn orang yg sabar….terima kasih ustaz kerana tulisanmu telah menceriakan hidup saya….syukran jazilan

   
 199. kedalam diri

  20 Ogos 2010 at 3:42 pm

  salam.. berbulan saya mencari blog ustaz payah hingga hampir putus asa.sejak kenal ustaz melalui solusi dan nota hati seorg lelaki yang saya sudah ulang baca 7kali hati saya lebih tenteram.sejak 3 tahun ini saya rasa jiwa saya kosong.saya jauh dari DIA.syukurlah ALLAH masih sayangkan saya dan menarik saya kembali dalam dakapan hidayah.kebetulan pula saya berjumpa dengan solusi dan nota hati seorang lelaki yg menguatkan semangat ketika kawan2 mencaci kerana saya ingin kembali menjadi saya yg dahulu. usatz, doakan saya istiqamah dan kuat untuk kembali dekat kepada DIA yg 3 tahun saya jauhi dan ingin saya raih kembal kasihnya..

   
 200. gentarasa

  23 Ogos 2010 at 10:40 am

  Salam,
  Ya Allah kurniakanlah ketenangan, kebahagiaan dan kejayaan dunia dan akhirat buat saudara kami ini. Berkat bulan Ramadan Mu yang mulia ini. Amin.

   
 201. gentarasa

  23 Ogos 2010 at 10:42 am

  Salam,
  Semoga puan dan suami dikurniakan anak yang soleh dan solehah serta keluarga yang sakinah.

   
 202. hasmaiman...

  23 Ogos 2010 at 10:13 pm

  Salam,

  Terima kasih ustaz atas doa ustaz….apa yg saya harus lakukan bila pasangan telah melakukan perkara yg menggugat kepercayaan saya…sebenarnya yg menguatkan semangat saya hanyalah anak2….tapi saya tahu kita hanyalan insan biasa yg tak lari dari melakukan kesilapan…semoga saya akan terus kuat dan harap ustaz dpt motivate saya dgn kata2 semangat…semoga ustaz dan keluarga akan sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah SWT….terima kasih

   
 203. gentarasa

  21 September 2010 at 10:22 am

  Salam,
  Jika mampu hijrah ke tempat lain. Putuskan hubungan. Itu langkah pertama. Jika terus bertemu, mendengar suara… sukar untuk dielakkan. Jauhi diri darinya!

   
 204. ummu iffah

  28 September 2010 at 4:14 pm

  Salam wak (betul ke wak?). Teringin rasa mau minta tunjuk ajar ustaz dalam bidang penulisan. jomlah ziarah kami di blog ini–> synergymedia2010[dot]blogspot[dot]com

   
 205. Nur adrenalin

  7 Oktober 2010 at 12:21 am

  Salam ustaz,
  merujuk tajuk “kenali diri ini”, maknanya ustaz tiada pentauliahan dlm bidang agama. Bidang ustaz adalah teknologi makanan. Penulisan & panggilan “ustaz” adalah penghormatan berdasarkan pengalaman bertahun dlm bidang penulisan & kerja2 dakwah. Jika DR MAZA (panggilan utk bekas Mufti Perlis) dihadap ke mahkamah kerana kononnya memberi ceramah/kuliah tanpa “tauliah” sedangkan beliau seorang yg pakar dlm bidangnya & berkelulusan sehingga ijazah kedoktoran & ustaz Akill Hayy juga dilarang memberi ceramah/kuliah kerana sememangnya beliau tidak ada kelulusan yg diiktiraf dlm agama, maka bgm pula dgn “bloggers” yg mengambil kesempatan di atas kecanggihan ICT & internet menyampaikan ceramah/dakwah/perkongsian ilmu melalui penulisan secara maya bersama penonton yg bukan mendengar tetapi membaca penulisan tersebut wpun mrk tidak mempunyai kelayakan/pentauliahan dlm bidang tsb?

  Inilah perubahan yg berlaku dlm dunia skrg. Sesetengah undang2 manusia yg tidak lg relevan perlu dirombak mengikut kehendak & keperluan semasa. Rakyat Msia harus bersyukur krn gov di bwh Tun Dr Mahathir dahulu sbg PM telah memungkinkan semua kita menikmati apa yg diperolehi kesan dari kecanggihan teknologi ini termasuklah mrk yg membangkang idea2 hebat beliau. Jadinya, jika kita tidak faham ttg sesetengah dasar gov. jgnlah memberi pandangan kita yg akhirnya menunjukkan ketidak “awareness” kita pd sesuatu isu negara.

  Contohnya, dlm isu PBSMTI, sbg rakyat Msia harus membaca jawapan dan ulasan Tun DR Mahathir dlm isu ini melalui blognya “CheDET”. Rakyat yg bijak akan mendapat jawapan dari pakar bukan dari mrk yg membuat ulasan berdasarkan andaian masing2 yg tidak disertakan fakta & data.
  Juga untuk menambah kefahaman dalam ilmu agama, seharusnya rakyat Msia membaca Blog Dr MAZA “Minda Tajdid” kerana setiap ulasan & huraian disusuli dgn fakta iaitu dari Al Quran & Hadis yg mana tidak boleh dinafikan kebenarannya… belajarlah perlahan2 mengenali Hadis Soheh & tidak …

  Kesan dari penulisan oleh mrk yg tiada tauliah ini, maka telah lama saya tinggalkan majalah ANIS bukan saja kerana cover yg dihiasi ppuan hipokrit yg berlebihan ‘bertabarruj” tetapi penulisan yg tidak kena dgn kehendak Al Quran & Hadis.

  Saya kini sedang beralih kpd SOLUSI & setakat ini pengisian & covernya masih sy boleh terima. Anggaplah komen sy sebagai cabaran kpd ustaz dlm usaha dakwah, sy percaya jika ada keihlasan & “betul niat” ustaz maka ustaz tidak mengharapkan pujian sentiasa dari komen2 (krn ini yg sy selalu baca dlm komen2 Blog ustaz) dan komen sy ini boleh dianggap sebagai ubat yang pahit tetapi terpaksa ditelan kalau hendak baik dari demam…

  Oleh krn kbanyakan bahan (info ilmiah & teknologi) di internet adalah dlm BI, maka rakyat Msia perlu menguasi BI tetapi masalahnya guru yg berkelulusan BI (Ijazah dlm TESL) pun mengajar dlm BM dan sebutan pun tak betul. Adakah lebih banyak Universiti & peluang melanjut pelajaran lebih luas menjadikan graduan kita lebih rendah kualitinya berbanding dulu & sentiasa menyalahkan kerajaan atas dasar2 di mana mrk tidak mampu menggalas sbg cabaran utk jadi bangsa yg lebih maju & bertamadun?

   
 206. siti rohana abdullah

  11 Oktober 2010 at 11:42 am

  salam ustaz..tahniah….majalah solusi memang saya minat…..papun,semoga berjaya…

   
 207. gentarasa

  15 Oktober 2010 at 11:50 am

  Salam,
  Insya-Allah. Boleh. Tapi saya bukan ahli dalam hukum-hakam. Hanya daie atau motivator. Syukran atas jemputan. Jika difikirkan saya layak, boleh.

   
 208. tanpanama

  18 Oktober 2010 at 11:31 pm

  assalamualaikum saudari nur adrenalin,
  saya rasa lebih baiklah saudari mempunyai blog sendiri, jika begitu panjang ulasannya. Ulasan yang sebelum inipun begitu juga. Mungkin kami pula boleh memberikan pendapat.
  Untuk Ustaz Pahrol, teruskan menulis sekurang-kurangnya tulisan ustaz yang tiada latar belakang yang selayaknya itu mampu mengubah diri ini menjadi hamba Allah yang lebih baik..InsyaAllah seterusnya yang terbaik. syukran.

   
 209. gentarasa

  21 Oktober 2010 at 10:05 am

  Saya meraikan semua pandangan. Cuma kadangkala saya terlalu sibuk untuk memberi respons. Maaf, saya pohonkan. Syukran atas dorongan dan doa.

   
 210. Nur adrenalin

  24 Oktober 2010 at 1:13 pm

  waalaikum salam “tanpanama”,
  1) tak perlu sy mpunyai blog sendiri jika sekadar hanya utk mmberi pandangan begitu pj krn sy tau sy bukan pakar (spt Tun Dr Mahathir & Dr MAZA), serta tidak ingin menambah bilngan bloggers di Msia (yg bdaftar dgn Nuffnang utk khidmat iklan saje mlebihi 100k!!)
  2) tidak siapa mhalang anda mberi pndapat tetapi pernahkah anda baca blog Dr Mahathir? Contoh pemimpin bjasa (jika dibanding anda & saya, kita tiada sumbangan besar utk negara) tapi rela biarkan dirinya dihentam sebab mhormati kebebasan bsuara. Ulasan & komen pd isu yg diutarakan semua pj2 belaka & Dr mahathir tak perlu mengulas @ mjawab setiap ulasan.
  3) atau adakah anda hanya mbaca blog yg ringan2 sahaja & hanya memilih isu yg anda suka?
  4)Melayu Baru~ jadikan bangsa kita lbh kreatif, kritis utk mbina BUKAN utk mengampu & memuji blebihan pada manusia atau pd pkara yang remeh temeh… Tiada manusia yang betul semua & SEMPURNA… kecuali Rasullullah sebab baginda maksum….
  5) anda perlu tingkatkan diri mjadi lebih “knowledgeable” & fokuslah pd pkara “vital/priority” bukan “trivial”…
  6) Baca & kaji kandungan Al-Quran & Hadis….~ jadikan ia sebgai proses pembelajaran sepanjang hayat (lifelong learning) dlm hidup anda…

   
 211. naufal

  24 Oktober 2010 at 9:08 pm

  Salam ustaz , pohon ustaz berikan panduan membuat blog . Saya sudah lama ada keinginan tetapi tidak tahu di mana titik permulaan .

   
 212. gentarasa

  24 Oktober 2010 at 10:09 pm

  waalaikumsalam,
  saya sendiri mendapat bantuan daripada sahabat rapat saya – Ustaz Al Adib Samuri. Blog beliau ada link di Gentarasa. Boleh hubungi beliau. Insya-Allah dia boleh membantu.

   
 213. naufal

  24 Oktober 2010 at 10:26 pm

  Maaf ustaz . Apa yang saya maksudkan adalah tips dan ilham untuk diisi di dalam blog tersebut . Adapun saya rungsing kerana adakah semua perkara yang terlintas di kepala kita ini sesuai untuk diisi di dalam blog . Kerana ada sesetengah blogger seperti inginkan populariti sehinggakan setiap apa yang dilakukan sepanjang hari ingin dikongsi bersama .

   
 214. gentarasa

  25 Oktober 2010 at 8:09 am

  Saya berpegang kepada prinsip: utamakan mesej bukan personal. Try to ‘express’ misi perjuangan kita bukan ‘impress’ terhadap personaliti diri kita. Saya dah sentuh persoalan ini dalam entri saya ‘Kau murabi bukan selebriti’. Kita terdedah kepada kelemahan… yang penting kita baiki diri kita, dan cuba baiki orang lain. Tetapi kita bukan dah jadi baik, cuma sedang mujahadah ke arah itu. Kita bukan hendak orang ‘idolkan’ diri kita, cukup berkongsi misi untuk mendaulatkan agama Allah. Yang penting mesej bukan ‘mesager’nya. Ya, bagi saya elok ketengahkan apa yang boleh dikongsi bersama… bukan supaya orang kagum dengan keperibadian atau cerita-cerita kita. Biar mereka boleh berbuat dan beramal dalam situasi dan kondisi mereka sendiri. Bukan dengan mengkagumi situasi dan kondisi yang kita alami. Jalan menuju Allah terlalu banyak dan luas. Kita berikan keyakinan bahawa setiap orang punya kekuatan, jalan dan keunikan sendiri. Biar mereka yakin dengan diri mereka sendiri. Bukan mengkagumi ‘orang agama’ seperti peminat-peminat artis yang mengkagumi artis pujaannya. Bantulah orang lain ‘menemui’ diri mereka sendiri. Bukan berangan-angan untuk terus bergayut kepada diri kita. Jangan bius pencinta Islam dengan ‘cerita-cerita’ peribadi kita seperti mana simiskin di India yang mendapat hiburan dengan menonton ‘kekayaan’ dan ‘kerupawanan’ artis-artis dalam filem Bollywood.
  Ya, itulah sedikit prinsip saya, jika dapat dikongsi bersama. Tetapi saya tidak dinafikan, setiap orang ada cara dan kaedah serta manhajnya tersendiri. Allah Maha Tahu. Keyakinan saya atas prinsip ini tidak menafikan kaedah orang lain yang juga untuk mendidik umat. Wallahua’lam.

   
 215. nor

  27 Oktober 2010 at 10:06 am

  Assalamualaikum Ustad,
  tak pasti di ruangan mana patut sy bertanya, jadi saya nak tanya disini.
  Masalah saya ialah saya tidak minat dgn kerja saya sekarang(bukan bidang yang diminati dan bukan juga bidang yang saya pelajari). tetapi terpaksa juga diteruskan kerana memikirkan suami perlu bantuan dari segi kewangan. Saya cuba buat kerja yang diberi kpd saya dgn terbaik ttp saya tidak mendapat kepuasan darinya. Oleh kerana kurang minat, fikiran saya kurang kreatif dalam melaksanakan kerja ini. Badan dan minda pun cepat penat dibuatnya. Saya telah cuba minta kerja lain yang saya minat (selepas membuat solat istikaharah) tetapi masih belum ada rezki. Saya selalu berdoa minta Allah terbitkan rasa minat terhadap kerja ini ttp makin lama rasa makin bosan. Mohon ustad berikan panduan menangani masalah ini.terima kasih.

   
 216. gentarasa

  27 Oktober 2010 at 2:29 pm

  teruskan dulu kerja itu disamping terus beruasaha untuk mendapat kerja lain yang lebih sesuai. Kata orang tua, kalau kita tidak dapat apa yang kita suka, cubalah suka apa yang kita dapat. Maksudnya, mujahadah dan sabarlah dahulu. Seringkali apabila kita buat apa yang kita tidak suka tetapi itu perlu, insya-Allah, akhirnya Allah akan kurniakan kita sesuatu yang kita suka sebagai ganjarannya. Yang paling utama, jadikan kerja itu sebagai ibadah… tidak kiralah kerja itu kita suka atau tidak. Insya-Allah, Allah akan bantu nanti. Amin. Saya telah jelaskan hal ini dalam buku saya MUKMIN PROFESIONAL CELIK MATA HATI. Ya, teruskan solat istikharah… insya-Allah, nanti Allah akan beri kerja yang lain atau ubahkan hati kita menjadi suka pada kerja yang ada sekarang. Insya-Allah. Yang penting, terus sandarkan kpada Allah. Dan ingat juga pesanNya, “Dan mungkin ada sesuatu yang kamu tidak sukai, tetapi itu adalah baik untuk kamu”…

   
 217. nor

  28 Oktober 2010 at 10:02 am

  Terima kasih atas nasihat ustad

   
 218. MISSMUTIARA

  1 November 2010 at 11:28 am

  Salam Ustaz…

  Tahniah atas blog yang telah terbit dan teruskan usaha berkongsi ilmu dengan kami yang memerlukan…..

   
 219. uya

  4 November 2010 at 5:59 pm

  Salam ustaz, sye mohon nasihat bagaimana utk tetap dgn pendirian dgn impian yg ada dalam dada kerana kdg2 terasa tak mampu gerak lagi maju krn jauh sungguh yg kita hajatkan itu..dgn izin Allah, mohon nasihat ustaz dan doakn sye ye untuk terus dapat pergi jauh.^^

   
 220. Siti Nurain

  8 November 2010 at 7:19 pm

  Assalamualaikum Ustaz,

  semoga Ustaz dan keluarga terus dlm keadaan sihat wal’afiat insyaAllah. saya ada sedikit pertanyaan yg kalau boleh ingin disampaikan secara personal, emel mungkin. emm bagaimana ya?

   
 221. Nur hashima

  10 November 2010 at 2:27 pm

  Salam ustaz…saya ada email pada ustaz untuk mohon pandangan..harap ustaz dapat reply email saya..terima kasih…

   
 222. raudhah

  22 November 2010 at 10:11 am

  Assalamualaikum ustaz.
  Saya nak bertanya, bgmn jika saya ingin menjemput ustaz untuk satu slot pengisian kepada staf2 di jabatan saya.dalam lebih kurang 1-2 jam.bolehkah ustaz?mohon penjelasan.terima kasih.

   
 223. siti

  4 Disember 2010 at 10:21 am

  salam,saya nak tanya soalan yang dapat saya berfikir lebih positif…ustaz bagaimana sekiranya persekitaran kita bukan terjurus dalam pandangan agama lebih kepada sosial dan ketika itu waktu solat sudah masuk hanya saya seorang sahaja yang menunaikan solat saudara lain tidak menunaikankan hatta adik-beradik sendiri..saya nak tegur tapi tak berani sebab kitorang dah menjadi kebiaasaan tidak menjadikan solat sebagai prioriti dalam hidup sejak dari kecil..bila saya nak tegur mesti saya berkata dalam diri(ALA..NANTI DIORANG AKN IKUT KOT SEBAB AKU DAH WAT CONTOH TELADAN YANG BAIK ) tapi ustaz tiada perubahan pun..persoalnnya macam mane kita nak bertindak kalau berada dalam situasi tersebut..semoga allah memberi idea kepada ustaz untuk saya berhadapan dgan situasi ini dengan lebih positif…SYUKRAN JAZILAN USTAZ…MAJU BERSAMA ISLAM…

   
 224. gentarasa

  5 Disember 2010 at 6:24 am

  Salam,
  Teruskan dan istiqamahlah dalam menyediakan teladan yang baik. Niatkan kerana Allah. Terus berdoa untuk mereka. Kuatkan dan eratkan hubungan kasihsayang dengan mereka. Bantu apa yang mereka perlukan. Selitkan cakap-cakap dakwah secara tidak rasmi dengan mereka. Dan jangan mengharapkan perubahan secara drastik. Mereka sedang melihat anda walaupun mulut mereka tidak berkata. Dan dalam hati mereka lambat laun akan ada rasa bersalah kerana tidak solat… teruskan, tindakan anda telah tepat. Hasilnya? Serah kepada Allah. Kita hanya menyeru melalui lisan dan teladan!

   
 225. suhana binti adaman

  6 Disember 2010 at 8:48 am

  assalamualaikum.

  saya pelanggan majalah solusi ..majalah yang sarat dengan ilmu, penulisan ustaz lain dari yang lain. saya sangat meminati penulisan..gaya penulisan ustaz sangat baik. tahniah. selain itu, saya sangat meminati lagu sumayyah..tak sangka lagu tersebut karangan usztaz..tahniah.

  wassalam.

   
 226. rahmat al-hadrami

  9 Disember 2010 at 12:23 am

  salam ustaz,selamat berkenalan.semoga Allah menjaga Ustaz dan ustaz tetap di atas landasan ahli sunnah wal jamaah amin…
  al-hadrami

   
 227. gentarasa

  9 Disember 2010 at 11:27 am

  Salam,
  Doakan ana. Insya-Allah, ana tetap begitu.

   
 228. Adilla Harun

  13 Disember 2010 at 10:16 pm

  Salam Ustaz.

  Asalnya saya terbaca artikel ‘Kreativiti Syaitan’ tulisan Ustaz di dalam diari muslimah 2011. Dari situ saya beli pula Solusi. Lanjutnya mendapatkan pula Nota Fikir Untuk Zikir. Saya gemar cara penyampaian dalam tulisan-tulisan Ustaz. Selanjutnya sampai saya ke blog ini. Mudah-mudahan saya mendapat manfaat.

   
 229. siti

  15 Disember 2010 at 8:32 am

  salam,syukran jazilan ustaz di atas nasihat yang dapat saya sentiasa bersangka baik dan positif towards my family…doakan saya dapat membimbing keluarga saya dan dapat mencapai sebuah keluarga yang diredhai dan diberkati allah.. semoga ustaz terus maju dalam bidang penulisan ustaz..dua faktor dr.Yusof al-qardhawi hebat..pertama:hebat kualiti dalam bidang penulisan..kedua:berpidato yang cukup hebat..SEMOGA USTAZ MENJADI SEPERTI BELIAU..AMIN..

   
 230. elil husna

  28 Disember 2010 at 8:19 pm

  Salam ustaz…

  Saya sudah m’beli dan membaca majalah solusi…Bagus dan sangt menarik…
  banyk manfaat yg terdapat di dalamnye..
  Trm kasih ustaz…

   
 231. comot

  5 Januari 2011 at 4:18 pm

  saya suke bace blog ustaz.. harap update la selalu.. ape2 pun article x pe… sy rase sgt2 berguna dan boleh dijadikan panduan dalam menghadapi kehidupan sehari2 sy… terima kasih ustaz..

   
 232. muhammad sukri supi

  11 Januari 2011 at 12:47 am

  assalamualaikum ustaz..selama ini ana hanya menghayati lirik2 lagu nasyid namun tidak mengambil tahu penulisnya..tidak sangka sebenarnya ana telah lama mengikuti ustaz dengan dakwah2 yg ustaz rencanakan..tahun 2009 barulah ana mengenali ustaz dengan blog ini..syukran diucapkan buat sahabat ana najibullah yang mendekatkan ana dengan dakwah ustaz ini

   
 233. gentarasa

  11 Januari 2011 at 3:32 pm

  Salam,
  Hanya sajak-sajak peribadi yang diubah suai menjadi lirik. Kini jarang-jarang sudah. Tetapi insya-Allah, ana terus menulis sajaka untuk tatapan dan muhasabah diri.

   
 234. Faridah

  16 Januari 2011 at 4:49 pm

  Assalamualaikum

  Mohon izin untuk memetik kata-kata / ayat-ayat yang begitu puitis untuk saya pamerkan di ruang pusat sumber dan kantin sekolah saya.

  terima ksih.

   
 235. uya

  26 Januari 2011 at 11:13 pm

  Salam ustaz , apa khabar ustaz..?

  Sya ingin menanya ustaz , insya’Allah dalam hujung tahun ni sy convo dalam diploma. Saya teringin bekerja sekali dengan telaga biru..tapi bolehkan sya diterima jika bidang sya berlainan yang tiada kaitan dengan penulisan..?

  Harap mhon bls ustaz..Shukron

   
 236. Muhammad Syahir Al-'Assya

  29 Januari 2011 at 8:58 am

  Salam Ustaz, bagaimana mungkin untuk saya hubungi Ustaz bagi menjalankan program atau jemputan

   
 237. gentarasa

  30 Januari 2011 at 8:21 pm

  Salam,
  Tolong hubungi sahabat saya en. Mat 0193783100. Syukran.

   
 238. sarimah Hz

  4 Februari 2011 at 9:06 am

  Salam ustz. Tahniah dpt mencipta blog yang memaparkan isu dakwah…smoga semua ilmu yg diberikan mjdi pedoman umat islam masa kini. Artikel..puisi yg saya baca byk menyentuh hati terutama..puisi jendela usia.. Semoga sihat & gembira disamping keluarga tercinta.

   
 239. taqwa79

  7 Februari 2011 at 10:34 pm

  assalamualaikum, ust.
  alhamdulillah, syukur pd Allah yg telah mengurniakan bakat penulisan dan juga idea pemikiran kpd ust yang lahir terus dari hati.

  syukur juga sbb hati sy terbuka dan cukup tersentuh bila membaca hasil karya ust.

  terima kasih atas segala ilmu yg diberi.moga2 kita semua selamat dan dpt menggapai redha Allah.

   
 240. Muhamad Anuar

  10 Februari 2011 at 12:45 pm

  Salam..

  Ustaz,
  tahniah saya ucapkan sebab meluaskan bidang penulisan dan dakwah melalui pelbagai media termasuk juga blog..

  Berdakwah melalui blog pada masa ini dilihat lebih efektif.. Ini kerana kebanyakan masyarakat pada hari ini celik IT..

  Semoga ustaz lebih berjaya dalam bidang yang ustaz ceburi dan mendapat kejayaan di dunia dan akhirat..

   
 241. reen

  13 Februari 2011 at 12:43 am

  Ustaz,
  Saya amat bersyukur di temukan” jodoh” dgn gaya penulisan & penyampaian yg selalu meninggalkan kesan dihati.
  Saya telah habis membaca Nota Hati Seorang lelaki & Satu rasa 2 jiwa. Banyak ikhtibar dan pandangan yg memberi kesan positif kepada hidup saya. Saya juga telah berkongsi dgn kwn kwn hingga sy membeli semula kedua-dua buah buku yg dipesan dlm 10 buah bg setiap naskah.
  Kini sy sedang membaca satu lg naskah dr ustaz…dan terdapat 2 lg yg sdg menunggu giliran (Mukmin Prof & Dilema Melayu Islam) utk di’terokai’. Insya-Allah sy akan berkongsi dgn kwn kwn lg. Semoga ustaz terus memberikan input yg merubahkan kami menjadi hamba Allah yg lebih baik. Semoga ustaz dipermudahkan dgn segala urusan.

   
 242. reen

  13 Februari 2011 at 12:46 am

  As salam,
  kepada pembaca yg ingin mendapatkan buku buku tulisan ustaz & majalah solusi bolehla layari link di bawah ni.
  Terima kasih

  http://www.stormreders.net/rinahothman

   
 243. NURULHANNAN

  12 Mac 2011 at 11:29 pm

  assalamualaikum ustaz..saya suka baca hasil tulisan ustaz..
  mudah-mudahan dapat beri manfaat utk pembaca yang lain.

   
 244. hamdantokmie@yahoo.com.my

  14 Mac 2011 at 10:58 am

  Assalamualaikum ustaz saya ingin dapatkan maklumat tentang program yang ustaz kendalikan dalam fitrah perkasa. saya teringin untuk ikuti dan menjadi sebahagian daripada warga fasilitator untuk pelajar sekolah. jika ustaz sudi memberi maklumat bolehlah emelkan kepada saya di hamdantokmie2yahoo.com.my. @ hubungi 017-9335797

   
 245. gentarasa

  15 Mac 2011 at 10:31 am

  Salam hamdan,
  Sila layari laman web fitrah perkasa. Alamatnya ada dalam paparan blog saya.

   
 246. alkemini

  26 Mac 2011 at 6:14 pm

  Assalamualaikum Ustaz Pahrol,

  Alhamdulillah hari ini baru saja habis membaca buku Mukmin Profesional yg Ustaz karang. Semoga ianya dapat membuka mata hati setiap pebaca. Selepas ini saya berharap dapat memanafaatkannya di dalam kehidupan.

   
 247. caklis

  28 Mac 2011 at 12:55 pm

  Salam, kami pengelola sebuah web islam di Indonesia.

  Bolehkah minta email pribadi antum?

  wass

   
 248. gentarasa

  29 Mac 2011 at 7:26 am

  Salam saudaraku,
  Ya… boleh kita bersilaturrahim. Salam ukhwah. email saya pahrolmohdjuoi@yahoo.com

   
 249. norlia

  29 Mac 2011 at 3:54 pm

  Assalamualaikum w.b.t
  Terima kasih untuk semua ilmu yang ustaz paparkan di dalam blog ini…

   
 250. mohd yusri mohd yasin

  29 Mac 2011 at 5:11 pm

  salam..

  ustaz..bagaimana saya boleh hubungi ustaz?saya ader masalah..minta bantu saya..

   
 251. Fitri

  1 April 2011 at 6:12 am

  Assalamualaikum, saya berharap akan ada Edisi Ulang Cetak bagi Semua Isu-isu Majalah Solusi yang akan dan sudah Kehabisan Stok. Saya ingin mencadangkan beberapa Isu-isu(Akan datang) seperti yang berikut : 1} Qadak dan Qadar – Ini kerana masih ramai lagi yang masih belum memahami apa itu Qadak dan Qadar. Buktinya apabila berlakunya sesuatu perkara/kejadian yang buruk orang ramai mula menyalahkan Qadak dan Qadar

  2) Luruskan/Betulkan Niat – Kerana setiap amalan itu bermula dengan Niat dan Niat menjadi penentu amalan kita Diterima ataupun Ditolak

   
 252. hanisah

  7 April 2011 at 4:30 am

  Assalamualaikum,

  Ustaz,

  Tanpa dirancang awal, saya menghadiri ceramah yang disampaikan oleh ustaz di agensi tempat saya bertugas pada 5 April. Alhamdulillah, kerana berpeluang mengikutinya. Isinya sangat baik sekali, membuatkan saya melakukan muhasabah diri berkenaan perkara yang ditimbulkan. Saya juga telah membeli beberapa buku tulisan ustaz selepas majlis berkenaan. Sekarang baru baca Bab 1 Mukmin Profesional. InsyaAllah, akan teruskan membaca sedikit demi sedikit.

  Cuma apa yang dikesalkan, saya melihat seorang demi seorang hadirin bukan Islam keluar dari majlis ceramah berkenaan. Akhirnya seperti sudah tiada lagi hadirin bukan Islam (fakta sebenar saya tidak pasti). Tertanya hati saya, kenapa mereka keluar: adakah ceramah ini tidak menarik, membuang masa mereka, di luar jangkaan mereka, tidak sukakan topik yang berkaitan Islam dan nabi Muhammad s.a.w, tidak berkaitan dengan mereka, dll. Bukankah Islam itu fitrah. Jadi kenapa mereka tidak suka mendengarnya. Atau, disebabkan cara penyampaian yang tidak kena. Harap ustaz dapat mengupasnya, mungkin dari aspek psikologi manusia, realiti masyarakat, dsb.

  Terima kasih.

  Hanisah

   
 253. gentarasa

  11 April 2011 at 12:04 pm

  Salam hanisah,
  ceramah di MAMPU ya? Tidak mengapa, ada juga bukan Islam yang sudi mendengar sampai akhir. Ya, tentu ada kelemahan dan kekurangan saya yang perlu diperbaiki. Insya-Allah. Namun, biasalah… kita akan diuji. Oleh orang Islam sendiri atau oleh yang bukan Islam. Islam itu fitrah hati… insya-Allah kita akan belajar dan terus belajar untuk menyampaikannya secara fitrah juga. Syukran atas respon. Manusia ada yang suka kebenaran, tetapi ada yang takut dengan kebenaran… kerana kebenaran itu bererti ‘membuang’ kebatilan yang kadangkala sangat mereka sayangi!

   
 254. Siti Nahawan bt Che Ibrahim

  12 April 2011 at 8:12 am

  Assalamualaikum,ustaz.

  maaf mengganggu yer.
  sy cuma nk mintak email ustaz.

  sy ad soalan nk tny.
  mengenai halatuju sy.
  mm,sy pelajar lepasan SPM.

  sy benar benar buntu.
  sy ingin mendapatkan pendapat ustaz.

   
 255. fir

  14 April 2011 at 11:43 am

  assalamuakum ustaz sy menyukai sorang gadis krn luaran btudung labuh dan mempunyai ciri wanita baik.apkah salah sy mnyukainye?syukran

   
 256. gentarasa

  14 April 2011 at 11:49 am

  sALAM FIR,
  Baguuslah tu. Tapi nak dapat yang baik… kita dulu mesti jadi baik. Insya-Allah.

   
 257. helmi

  2 Mei 2011 at 11:55 am

  Tahniah dan terima kasih ustaz.

  saya sangat tertarik dengan penulisan ustaz dan yang terbaru tentang sabar itu indah. insyaAllah, saya akan manfaatkan dalam kehidupan saya dan semoga kita berada dalam golongan Assobirin. InsyaAllah.

   
 258. farah

  5 Mei 2011 at 6:06 pm

  Salam,

  Ustaz, mana nk dptkn buku bertajuk Turki: Iktibar Sebuah Empayar & Ideologi Kamal Ataturk dan kesannya terhadap Turki (politik) tulisan ustaz. Harap sgt jika ustaz dpt berikn pengeluar buku2 nih dan lain2 info yg memudahkn sy mncr buku ini. TQ.

   
 259. ainul

  17 Mei 2011 at 7:41 pm

  Assalamualaikum ustaz, harap ustaz dlm keadaan sihat hendaknya.
  Terlebih dahulu saya ucapkan tahniah atas perjuangan ini demi agama kita islam. Syukur saya dapat bertemu dgn blog ustaz ini, sedikit sebanyak saya juga redha dgn apa yang allah berikan. Atas penulisan di blog ini juga saya blajar menghargai hidup. Selain belian melalui on9, adakah buku ustaz juga dijual di kedai buku? jika ada dimana?. Maklumbalas dr ustaz amat saya hargai. Assalamualaikum

   
 260. aifa

  18 Mei 2011 at 10:20 pm

  salam ustaz… bagaimana saya nak hilangkan perasaan sedih, marah dan benci kat orang..?? bagi saya, saya x mampu bertahan kerana sering kali dilanda masalah dgn kwn2 dan cinta…

   
 261. nurhan

  19 Mei 2011 at 3:52 pm

  Assalamualaikum wbt.

  Ustaz, di sini saya ingin mendapatkan nama penuh penulis kitab ‘Masail al Muhtadi wa ihwan’ul mubtadi’. Melalui maklumat yang diperolehi, kitab ini digunakan secara meluas di sekolah-sekolah pondok Malaysia dan Indonesia selama lebih kurang 250 tahun.

  Tahniah juga diucapkan di atas penulisan ilmiah hebat Ustaz yang dikongsi bersama di sini, MashaALLAH.Semoga segala ilmu bermanfaat dapat mengembalikan semula zaman kegemilangan umat islam seantaro dunia, Amin..Amin..Ya RABBAL’ALAMIN..

  Wassalam..

   
 262. gentarasa

  20 Mei 2011 at 4:23 pm

  Salam aifa,
  Dalam bergaul dengan manusia, kena sabar. Terima seadanya, jangan fikirkan kesempurnaan. Orang lain juga sabar dengan kita sebenarnya. Kita pun ada karenah sendiri. nak tidur malam… maafkan semua orang. Itu pesan nabi. Tidur senang, hati tenang. Maafkan orang lain samalah maafkan diri sendiri!

   
 263. gentarasa

  20 Mei 2011 at 4:33 pm

  Salam ainul.
  Buku-buku saya terjual juga di kedai-kedai buku. Insya-Allah, jika beli secara on line di storm readers… ada. Syukran atas sokongan.

   
 264. Maskinah Hj M Damairah

  5 Jun 2011 at 9:43 pm

  Assalamualaikum, mohon dibenarkan untuk add website tuan didalam blog list saya bagi tujuan bacaan peribadi dan ‘check & balance’

   
 265. Ani

  7 Jun 2011 at 11:15 am

  Assalamualaikum ustaz.. sy tertarik dgn penulisan usta.. tahniah di atas kejayaan ini.. sy ingin bertanya sy berminat untuk menjemput ustaz menjadi panel forum yg akan di adakan di kampus sy? bagaimana sy boleh menghubungi ustaz?

   
 266. muhammad safuan

  7 Jun 2011 at 6:48 pm

  Assalam ustaz..saya minat sangat dengan penulisan ustaz

   
 267. hambaAllah

  7 Jun 2011 at 10:31 pm

  assalamu’alaikum ustaz. terima kasih ustaz, penulisan ustaz amat saya minati dan semoga ustaz terus menyebarkan ilmu supaya memberi kefahaman kepada seluruh masyarakat Islam di Malaysia yg kian hanyut dibuai hiburan.
  baru-baru ini saya mengemas buku2 lama di rumah saya.saya terjumpa satu majalah islamik,O.K terbitan KaryaOne tak silap saya. tersenyum saya melihat nama ustaz sbg salah seorang di belakang tabir majalah itu. saya harap satu hari nanti akan terbit satu majalah komik seperti majalah O.K yg pernah diterbitkan dulu. sangat menarik majalah itu.terima kasih. sekian,wassalam

   
 268. gentarasa

  8 Jun 2011 at 2:24 pm

  Salam.
  Hubungi sahabat saya en Mat di no 0193783100. Syukran atas sokongan.

   
 269. Aishah Bt Md Din

  10 Jun 2011 at 7:26 pm

  salam…akhirnya saya bertemu jua dengan blog istaz. saya mula mgikuti penulisan ustaz selepas membaca buku “tentang cinta” iaitu buku pertama saya beli semasa saya di universiti dan alhamdulillah saya mendapat manfaat yg bnyk dr buku tersebut. saya amat tertarik dgn pendekatan yg ustaz gunakan serta analogi2 yg sgt creative dlm mnyampaikan dakwah pd mase skrng.. Terima kasih ustaz..

   
 270. norhayati bt mohd yusop

  14 Jun 2011 at 12:59 pm

  salam tuan..saya ada persoalan yang pastinya inginkan jawapan. saya pernah terbaca tentang cara pemakanan yang betul dan perlu dipelihara oleh kita sebagai manusia. Ada pendapat yang menyatakan kita tidak boleh makan atau mencampurkan makanan laut dan makanan darat dalam satu hidangan atau pun satu jenis masakan. sebagai contoh masakan tom yam campur. dalam masakan ini daging, ayam, sotong dan udang dicampur sekali. sekiranya kita membiasakan diri memakan makanan jenis yng bercampur aduk seperti ini akan merosakkan perut yang menjadi punca kepada pelbagai penyakit. begitu juga hal nya dengan susu. istilah susu cair adakah sama dengan susu perahan hasil haiwan seperti susu lembu dan susu kambing. hal ini kerana berdasarkan apa yang pernah saya baca. buah-buahan tidak boleh dicampur dengan susu kerana ia juga akan menninggalkan kesan sampingan atau pun akan memudaratkan kesihatan. mohon kepada tuan untuk memberikan penjelasan kerana perkara ini belum ada orang yang dapat memberikan jawapan kepada saya. terima kasih.

   
 271. gentarasa

  18 Jun 2011 at 6:46 am

  Salam norhayati,
  Untuk menjawabnya kita perlu pandangan hasil kajian pakar dietry. Persoalan ini perlu dijawab oleh pakar pemakanan. Dan pandangan mereka itu mesti diterima kerana itu kehendak Islam – bertanya kepada ‘ahlinya’. Wallahua’lam. Saya tidak ada kepakaran. Minta maaf sangat2.

   
 272. hahiraf sirdi

  19 Jun 2011 at 11:01 am

  assalamualaikum ustaz….jemput kunjungi blog saya yang baru setahun jagung…followers pun baru ada 2…:) http://www.kembara panjang.blogspot.com

   
 273. insan konfius

  19 Jun 2011 at 11:48 am

  salam ustaz, saya ada masalah hati…mcm mne saya nk hilangkan masalah saya ni???
  dulu saya pernah bercinta,dan cinta saya penuh dgn dosa2…kemudian, xlama lepas tu saya dan pasangan sya putus…sya sangat sygkan dia..tapi, dia x, rupanya, selama ini dia xpernah cintakan sya..saya xtau apa niat dia yg sebenar pada saya…dulu masa saya kenali dia,dia xla jahat..tapi, selepas dia bercinta dgn sya, baru sya knl yang dia xla sebaik yag saya sgka…dia ajak saya berpegangan tgn, dia ajk sya bonceng motorsikalnya, dia dan sya buat dosa-dosa…tp xpenah la sampai berzina…tp, dah bnyk ke arah itu..memang sya rasa berdosa sgt…lepas kmi berpisah, kami membawa haluan hidup msg2…sya dahpun bercinta dgn org lain yg lbih baik darinya…dia bnyk mendorong saya mencintai ALLAH melebihi dr segalnya..tp, lama-kelamaan, saya mkin xtahan dgn perangainya yang suka mengongkong…ssgt sensitif dan kuat merajuk…perasaan cinta sya pdnya mkin pudar dari hari-ke hari….baru2 ni, sya terjumpa semula dgn bekas kekasih saya…dia menjemput saye ke mjlis perkahwinannya…sya rasa sgt sedih dan kecewa….saya menangis kerana dia dah nak kwen….saya sgt kecewa smpai x boleh nk sorok rasa kecewa sya pada org lain terutama sekali kekasih saya yang sekarang….sekarang, saya dan kekasih saya yang sekarang dah pon putus…kerana baginya, saya xcintakan dia..sya hanya mencintai bekas kekasih saya yang dah nak kwen tu…sya keliru ustaz….sebenarnya, yang mana satu saya cintai???sya dah bnyk kali buat solat sunat istikharah..tp, sya xpasti yg mana satu petunjuk yang ALLAH bagi…saya bukan xyakin dgn petunjuk ALLAH…tp,sya tak yakin dgn diri sya sendiri..sya ni bnyk sgt melakukan dosa….saya terfikir mgkin petunjuk yang ALLAH bagi terhijab oleh dosa2 sya..saya tkut ustaz…sya tkut ALLAH marah pada saya kerana terlalu bnyk melakukan dosa….saya dah buat solat sunat taubat, tp kdg2 sya buat blek dosa yg sma..mcm mane ni ustaz….soalan sya yg mana satu antara kekasih saya yang sya cintai sebenarnya mengikut pandangan ustazz??
  yang kedua, mcm mana saya nk trus istiqamah dari melakukan dosa2 yang sma???

   
 274. gentarasa

  19 Jun 2011 at 8:46 pm

  Salam insan konfius,
  Syaitan menghias indah perbuatan dosa dan harapan yang salah agar kita terus tersesat dari jalan Allah. Mencintai orang yang hendak kahwin dan sudah pun berkahwin adalah satu perbuatan yang sia-sia. Yang penting, jauhkan pergaulan bebas dan teruslah dekatkan diri dengan Allah. Lawan nafsu sungguh-sungguh. Tempuhi syarat taubat. Jika ada lelaki yang datang selepas ini, baik dan dipercayaai agamanya, jangan lama-lama… solat istikharah. jika positif terus usahakan ke arah pernikahan. Jangan bercinta-cinta lagi. Nanti kita akan alami nasib yang sama. Dekatkan diri dengan Allah, pasti ada jalan keluar yang ditunjukkan-Nya. Amin.

   
 275. 'abduh

  22 Jun 2011 at 6:40 pm

  Bismillah.
  assalamu’alaykum ustaz,
  semuga sentiasa dalam Rahmat kasihsayang Allah..
  Jazakallah atas pengisian rohani melalui blog ini..alhamdulillah,telah membantu jiwa – jiwa yang sedang terkapai – kapai seperti insan yang sedang menaip ini.
  Hari ini hari lahir saya(setapak lagi mendekati tarikh kematian..)..pls du’a for me.. semoga saya sabar,matang dan sentiasa dlm hidayah,inayah Allah untuk lalui kehidupan yang silih berganti ujian.datang dan pergi. bila sudah lepas,selalu tertanya…lulus atau failed kali ni??
  Hmm,entahla..Allahu Ta’aala A’lam.
  Maha Baik Allah…muga Allah sentiasa redha pada diri saya..
  blh minta email add ustaz? sedikit sharing dari saya.
  Allah with u..

   
 276. norhayati mohd yusop

  30 Jun 2011 at 1:46 pm

  terima kasih tuan…

   
 277. NURUL

  1 Julai 2011 at 8:49 pm

  assalamualaikum ustz..sy berminat nak beli buku ustaz bertajuk DI MANA DIA DI HATIKU..sy nak beli melalui stormreaders,,tp buku tu masih cetak lagi tak ustaz??

   
 278. gilmoregirl

  2 Julai 2011 at 7:53 pm

  Terima kasih ustaz terus menulis utk manfaat yg sedang mencari.
  Tak sangka ustaz ex Food Tech UiTM, tempat sy berkongsi ilmu dgn pelajar2 dan cari rezki sekarang.

  Semoga ustaz terus memuatkan santapan minda utk pengunjung setia genta rasa.

  Shukran.

   
 279. zul

  4 Julai 2011 at 4:19 pm

  Assalamualaikum.
  Tahniah, tuan…

   
 280. dianssi

  27 Julai 2011 at 10:59 am

  Assalamualaikum ustaz….
  saya dari indonesia, subhanallah saya suka tulisan ustaz, banyak yang bisa diambil pelajaran untuk saya yang masih dhaif ini.
  Ustaz, boleh saya share tulisannya untuk fb, tidak lupa saya cantum kan nama ustaz. saya ingin berbagi ilmu dengan teman teman saya.
  terima kasih

   
 281. asfa

  29 Julai 2011 at 12:10 am

  ustaz..boleh tak kupaskan isu budaya perli memerli di kalangan masyarakat kita? ada pendapat mengatakan “Sesetengah orang percaya satu-satu benda tu boleh diselesaikan dengan perlian semata. Lagi pedas lagi la cepat selesai ” Its truth? Apakah pandangan dan hukumnya dalam islam? what the pro and con ? Tqvm.

   
 282. manja

  8 Ogos 2011 at 8:29 am

  Assalamualaikum…mcmana saya nak beli buku-buku ustaz yek?

   
 283. Cahaya

  8 Ogos 2011 at 5:22 pm

  Assalamualaikum ustaz, tahniah buku Dimana Dia Dihatiku cantik luar & dalam..menjadi buku kesayangan sy selain Beduk Diketuk…. *Manja : FYI, kat MPH InsyaAllah ada.

   
 284. Meehoon

  10 Ogos 2011 at 3:25 pm

  salam utz,
  saya ada sedikit masalah hati. harap utz dpt memberi sedikit komen/motivasi utk menenangkan hati saya. Masalahnya begini utz:
  saya dah berkeluarga dan menetap di KL. rumah saya mmg dah menjadi tempat tumpuan/persinggahan adik-beradik saya dtg dari kampung untuk bermalam dirumah saya walaupun ada rumah adik beradik saya yang lain tinggal di KL. Ini kerana rumah saya agak sederhana besar dan selesa. Mereka (tetamu yang sama – 2 keluarga) kerap ke rumah saya average 2 atau 3 kali dlm sebulan. Urusan mereka mengikuti suami meeting/nak bershopping dan juga urusan peribadi. 2 keluarga ini silih berganti berkunjung ke rumah saya. Satu keluarga ada 7/8 orang ahli.

  Masalah saya adalah kekerapan mereka berkunjung/bermalam dirumah saya sehinggakan kadang2 saya naik bosan, perasaan nak marah (tapi tak ditunjukkan kepada mereka) dan penat melayani mereka. Kekerapan mereka datang ke rumah saya kadang2 terganggu juga aktiviti2 kami sekeluarga.

  Sila utz memberi komen tentang diri saya dan pandangan terhadap masalah diatas.

   
 285. gentarasa

  11 Ogos 2011 at 9:21 am

  Salam Meehoon,
  Tetamu datang apatah lagi adik-beradik, WAJIB dilayan. Selepas 3 hari dikira sedekah… Mereka datang membawa keberkatan dan pengampunan dosa-dosa kita. Begitulah. Namun jika kita terasa berat, tolaklah dengan baik dengan memberi alasan-alasan yang munasabah… Contohnya, anda ada aktiviti dengan keluarga, hendak kemana-mana dan sebagainya. Lama kelamaan mereka akan faham juga. Namun bersabar lebih baik. Melayan tetamu lebih besar pahalanya di sisi Allah daripada solat sunat.

   
 286. Mirah

  19 Ogos 2011 at 3:03 pm

  Assalam Ustaz,

  Saya mendengar ceramah Ustaz di Klinik Hati di UPM pagi tadi. Saya terpanggil untuk bertanyakan soalan tentang apa yang ustaz cakapkan tadi iaitu didiklah anak tentang tauhid pada Allah itu sedari kecil. Saya ada 2 anak kecil berusia 3 dan 5 tahun yang sedang dalam proses belajar, mereka banyak bertanya, pandai berhujah dan kekadang sangat terpengaruh dengan apa yang dilakukan rakan. Saya memang percaya konsep didikan anak itu perlu bermula dari rumah dan ibubapa contoh terbaik. Kekadang, dalam kesibukan kita tak mampu nak punyai kualiti masa bersama anak-anak. Saya nak minta Ustaz jelaskan dengan lebih terperinci tentang kaedah mendidik anak tentang tauhid dan konsep ketuhanan ini supaya mereka lebih mudah terima dan mempunyai inkuisitif yang tinggi pada agama. Juga bagaimana peranan ibubapa sebagai contoh teladan terbaik pada anak-anak.

  Sekian, terima kasih.

   
 287. gentarasa

  20 Ogos 2011 at 10:58 am

  Salam Mirah,
  Syukran. Saya akan memasukkan entri yang berkenaan nanti. Insya-Allah.

   
 288. Cahaya Pecinta

  22 Ogos 2011 at 4:11 pm

  Salam Ustaz Pahrol..amat mengagumi penulisan ustaz. Secara tak langsung juga idola dlm penulisan sy… Selain mengikut blog ustaz, sy juga pembaca setia solusi.. Salam Ziarah.

   
 289. MHI

  6 September 2011 at 5:51 am

  Salam Ustaz, saya sedang membaca buku Mukmin Professional. Harapndapat rujuk ms 237 perenggan akhir baris yang kedua. “….lahir sifat-sifat mazmumah seperti amanah, sabar….” rasanya ia sepatutnya berbunyi sifat mahmudah.
  Saya amat gembira dapat membaca tulisan Ustaz dan juga majalah Solusi sejak dari keluaran 16. Semoga Ustaz dan juga penulis-penulis majalah Solusi akan terus menyampaikan ilmu kepada masyarakat. Insyaallah.

   
 290. Ct Zuraida

  12 September 2011 at 4:04 pm

  assalamualaikum ustaz…

  saya salah seorang peminat tulisan ustaz. untuk pengetahuan ustaz saya bekerja di rumah kebajikan . kadang kala menghadapi kerenah anak2 remaja zaman sekarang ini membuatkan saya tertekan. bagi saya bekerja ditempat seperti memerlukan kesabaran 200%.klau xde sifat sabar tu..xtau la apa nk jadi.bkn sahaja kerenah anak2 disini malah sikap kakitangan disini juga amat menyesakkan..saya hanya mahu meminta ustaz membuat satu artikel yg berkaitan bekerja dirumah kebajikan seperti ini. mohon motivasi sebenarnya dari ustaz..semoga kata2 yg akan ustaz berikan akan memberi semangat kepada saya..terima kasih ye ustaz..:))

   
 291. Zara Harith

  17 September 2011 at 10:47 am

  Alhamdullillah. pertama kali mendengar tazkirah di radio ikim, telah terpaut akan hikmah2 kata2 lembut, yg mudah menyerap dek akal, sungguh mendalam setiap luahan kata yg di lontarkan… berkesan… sehinggakan tercari-cari siapakah tuan yg empunya hati yg dianugrah ilahi ini…
  t kasih Ustaz.

   
 292. sam

  18 September 2011 at 1:04 am

  Assalam ustz,
  tahniah & syabas. sya sgt meminati blog ini trutama krn ia brbentuk dakwah selain penulisan yg berinformatif serta kritis dgn hujah yang ringan & santai.

  ustz, b’manakh jln trbaik utk menjadi penulis?. sbb sya brangan2 ingin berdakwah melalui penulisan.

   
 293. Faiqah Umaira Jamly

  20 September 2011 at 12:55 am

  Assalamulaikum ustaz , bangganya dapat tahu ustaz mendapat pernah mendapat pendidikan di SK Sungai Rokam , Penulisan ustaz sangat mudah difahami dan meresap ke jiwa . Teruskan usaha . Moga bidang penulisan menjadi medium dakwah yang baik di zaman serba moden ini !

   
 294. Mie

  27 September 2011 at 4:35 pm

  salam ustaz. tak tau kenapa….hari ini pertama kali saya mengenali dan terjumpa blog ustaz ni…..air mata bergenang dengan bulu roma meremang. mungkin kerana sejak kebelakangan ini nur islam dan rahmat Allah mula memasuki jiwa saya dan suami. sekadar berkongsi kisah hidup disini….. saya dan suami bukan la umat muhammad yg taat pada agama….sentiasa melakukan dosa dan kesalahan. kadang solat kadang tak. tapi semenjak awal ramadhan yang lalu, suami menunjukkan satu perubahan. solat tak tinggal, selalu berjemaah di surau dan sehingga hari ini, dia tidak pernah meninggalkan amalan mengaji quran. setiap mlm walaupun dah tgh mlm, dia mesti mengaji. saya betul2 terharu. saya bersyukur sgt kehadrat ilahi kerana anugerah yg diberi. walaupun saya lebih dalam ilmu agama daripadanya, tapi dia yg lebih berusaha mencari dan mengamalkan ilmu tu. dari dulu dia mmg seorang yang humble dan low profile tapi cetek pengetahuan agama. dia lebih menyukai muzik2 dan cerita2 yg melalaikan. Tp skrg dia mula mencari seseorg yg berilmu agama utk mengajar agama kpdnya. saya rasa blog ustaz ni amat sesuai sebagai santapan rohani suami dan juga saya. saya berharap ustaz dapat membantu saya dan suami dengan tulisan2 ustaz ni. kalu sebelum ni rumahtangga kami sentiasa bergolak mgkn kerana ruh islam tiada dlm rumah kami, tapi skrg keadaan amat berbeza. semakin tebal kasih syg antara kami. Untuk pengetahuan ustaz, saya dan suami berusia 33 dan 34 tahun. ada tak doa2 yang boleh diamalkan supaya kami terus istiqomah?

   
 295. Azila96

  28 September 2011 at 2:25 pm

  salam.saya berminat mencari apa jua entri dan blog2 agama di internet. Dengan Izin Allah masuk ke blog ustaz.saya sudah lama membaca dan mengenali blog ustaz jua memperkenalkan pada sahabat2, rakan taulan dan orang2 yang mengenali diri ini, untuk sama-sama menambah ilmu,iman dan amal. Semoga apa yang disampaikan menjadi amal jariah yang berpanjangan.amin

   
 296. Ibu Irfan

  11 Oktober 2011 at 12:30 pm

  Assalam … Alhamdulillah dpt baca blog ustaz nih selepas saya mendengar rancangan ustaz di radio IKIM dan terus menggoogle nama ustaz… Semoga dapat mendengar suara ustaz di radio IKIM lagi utk minggu2 berikutnya.. InsyaAllah..

   
 297. siti khadijah osuan

  13 Oktober 2011 at 2:59 pm

  carilah dimana sahaja lorong2 keinsafan…segala bentuk penafsiran keinsafan berada dimana sahaja, tetapi banyak kita tidak ketahui..kerana lena diri yang berpanjangan tanpa bangkit dari tidur asyik pentas sementara..semoga terus mencari jiwa tenang dibawah lembayung kasih Ilahi…amin..

   
 298. khar

  17 Oktober 2011 at 12:28 pm

  tulisan ustaz memang mengkagumkan….cuma kadang2 terlalu panjang berjela2..kalau boleh tulisan yg padat tidak menjadi terlalu panjang juga akan menarik perhatian…

   
 299. hanita

  17 Oktober 2011 at 10:26 pm

  Assalamualaikum ustaz, saya selalu mengikuti dan mendengar motivasi ustaz di radio IKIM dan majalah solusi. segala apa yang disampaikan oleh ustaz menjadi panduan dan semangat untuk saya terus bangkit di dalam kehidupan saya. Alhamdulillah….sangat-sangat bersyukur dan berterima kasih dipertemukan dengan penulis yang cukup hebat seperti ustaz.

   
 300. umi salamah

  19 Oktober 2011 at 11:12 am

  Salam ustaz…salam perkenalan…saya rasa sangat2 bertuah kerana terdengar radio ikim semasa dalam perjalanan ke Gunung Jerai baru-baru ini….itu pun siaran ulangan sebenarnya. Sya sangat kagum dengan hujah-hujah ustaz yang padat dan bernas…saya berazam untuk mengamalkan dan menyampaikan ilmu2 yang saya dapat dari ustaz kepada anak2 murid saya dan rakan2 sekerja saya…saya juga menggalakkan mereka mendapatkan buku mukmin profesional…saya juga menggalakkan rakan2 non muslim untuk mendengar dan membaca tulisan ustaz….terima kasih ustaz….syukur dapat berjumpa dengan orang yang sangat berilmu seperti ustaz…

   
 301. Yeop Idris

  31 Oktober 2011 at 3:45 am

  Alhamdulillah…teruskan Ustaz dengan segala penjernihan dari setiap genap pelusuk cabang penterjemahan anda melalui apa jua media..saya doakan semoga Ustaz dilindungi Allah s.w.t untuk meneruskan perjuangan ini..akhir kata kita hendaklah mencari persamaan antara manusia, bukannya kelainan terutamanya dalam mendekatkan diri orang bukan Islam kepada Islam..

   
 302. Anna

  3 November 2011 at 3:26 pm

  Salam..
  Ustaz, jika saya ingin minta pandangan dan nasihat ustaz secara peribadi bley x? tapi, mcamana saya nak berhubung dgn ustaz.

   
 303. kak yun

  26 November 2011 at 10:28 am

  Assalamualaikum ustaz,

  Alhamdulillah pagi tadi saya sempat mendengar ceramah ustaz tntg Taufik & Hidayah melalui radio IKIM- saya sangat tertarik dengan penerangan & analogi yang ustaz sampaikan, sangat berkesan; saya dengan rendah hati memohon agar ustaz dapat catatkan melalui blog ini tentang topik tersebut
  ( ini pertama kali saya mencatat kat blog ustaz,) doakan bersama agar perjalanan hidup kita semua akan diredhaiNYA..amin…dan disetiap solat memang saya selalu berdoa agar dikurniakan taufik & hidayahNYA; dan antara usaha yg dilakukan ialah mendgr ceramah, jadi blog walking untuk menimba ilmu, membaca buku2 agama/islamik kerna kita adalah umat iqra, betul tak? wassalam…saya akan menunggu catatan ustaz…insyaAllah

   
 304. Amelia

  29 November 2011 at 10:29 am

  Ya Allah ustaz…senior sy ke…bangga saya…saya pn x-sksr thn 1999…hehehhee….teruskan berdakwah ye ustaz…salam…

   
 305. Wan Salmah

  30 November 2011 at 8:54 pm

  Salam ustaz,
  Penulisan ustaz dalam blog ini sangat menyentuh hati saya. Banyak perkara yang memberi manfaat dan juga memberi inspirasi.

  Izinkan saya memetik beberapa frasa, ayat atau bahan dalam penulisan ini untuk diserapkan dalam penulisan saya.
  Syukran, alhamdulillah.

   
 306. ana

  1 Disember 2011 at 5:53 pm

  Ya ALLAH…syukur alhamdulillah ditemukan dgn ustaz (secara alam maya). Membaca artikel2 ,penulisan2, dan juga ceramah2 ustaz begitu memberi kesan di jiwa ini. Saya kagum dgn ustaz!

   
 307. basha

  4 Disember 2011 at 12:33 pm

  salam ustaz… akhirnya saya temui juga blog ustaz, saya selalu ikuti program2 ustaz terutama di radio IKIM fm.mendengar ceramah ustaz salah satunya tentang Taufik & Hidayah melalui radio IKIM- saya sangat tertarik dengan penerangan & analogi yang ustaz sampaikan, sangat berkesan; saya dengan rendah hati memohon agar ustaz dapat catatkan melalui blog ini tentang topik tersebut( ini lah pertama kali nya saya mencatat kat blog ustaz,). satu saya nak tahu, ada tak lagi artikal2 ustaz yg ada dalam blog yg lain.. terima kasih banyak2 ustaz.. wassalam……

   
 308. gentarasa

  5 Disember 2011 at 7:35 am

  Salam Basha,
  Jika saudara dapatkan buku tulisan saya Mukmin Profesional – insyaAllah semuanya ada di situ. Saya sangat menghargai sokongan dan dorongan saudara. Saya anggap itu doa buat saya. Syukran.

   
 309. hafizah nur kamaruz-zaman

  6 Disember 2011 at 11:23 am

  salam ustaz…alhamdulillah, saya sekeluarga selalu ikut hasil karya ustaz;)

  nak tanya, apa khabar atiqah, anak ustaz?? dah lama tak jumpa dia…kirim salam ye..;)

   
 310. Norazimah Bt Mohd Salleh

  11 Januari 2012 at 9:19 pm

  Assalamualaikum ustaz.Saya selalu mengikuti tulisan dan program ustaz terutama di radio ikim.Saya bercadang untuk menjemput ustaz untuk program guru di sekolah saya.Bagaimana caranya?

   
 311. pibg sk tmn bersatu

  12 Januari 2012 at 11:38 am

  syukran. tak sabar menunggu 28 Januari untuk bersama ust

   
 312. LATIFAH HANIM ISMAIL

  16 Januari 2012 at 9:38 am

  Sy pun dah lama nak menjemput ustaz untuk Ceramah Motivasi bagi program anjuran oraganisasi saya. Bagaimana caranya selain menghubungi Fitrah Perkasa….

   
 313. m.muammar

  14 Februari 2012 at 5:54 pm

  bismillahirrahmanirrahim
  assalamu’alaikum,
  mohon haraf untuk memberi izin, izinkan saya untuk mengkofi dan membaca, mengkofi yang ada di blog bapak ni ya?? semoga dalam setiap keadaan bapak menjadi barakat di sisinya amiin ya allah ya zal jalali walikrom.

   
 314. Nur Imans

  16 Februari 2012 at 11:37 pm

  AlHamdulillah, saya baru tahu dan baru berjumpa blog ustaz. Saya tak tahu pula lagu suci sekeping hati yang sy sukai itu liriknya ditulis oleh ustaz. Semoga Allah permudahkan urusan ustaz di jalan dakwah ini.amin

   
 315. Muhammad Noh Taqarrub

  18 Februari 2012 at 10:00 am

  Assalamualaikum….Ustaz Pahrol ‘semoga ustaz sentiasa dirahmati Allah s.w.t. dan diberikan kesihatan yang baik…

   
 316. MOHD SHAFIQ BIN BAKAR

  28 Februari 2012 at 3:59 pm

  Assalammualaikum ust.

  Saya ingin menjemput ust untuk memberi ceramah pada pagi jumaat yang merupakan program bulanan di jabatan saya bertugas. cadang saya pada bulan April nanti. Mohon ust beri maklum balasnya menerusi email agar ianya lebih selesa bagi saya.

  sekian, terima kasih

   
 317. gentarasa

  29 Februari 2012 at 11:45 am

   
 318. nurqudwah

  19 Mac 2012 at 11:04 pm

  assalamualaikum ustaz. nak tahu pendapat ustaz tntang aktiviti gerakan al-Arqam @ Global ikhwan. adakah benar mreka sesat? dan bgaimana nak selamatkan mereka2 yg terpengaruh dgn ajaran mreka? mohon nasihat ustaz. syukran.

   
 319. faizzatun nadiha

  20 Mac 2012 at 1:05 am

  assalamualaikum ustaz..saya ada email ustaz tentang pertanyaan samada saya dapat temuramah ustaz..jika ada apa2 feedback,minta ustaz berikan jawapan secepat mungkin..terima kasih.

   
 320. gentarasa

  22 Mac 2012 at 3:45 pm

  Assalam, saya sedang adjust beberapa temu janji. Tolong ingatkan saya lagi.

   
 321. gentarasa

  22 Mac 2012 at 3:47 pm

  Assalam,
  Saya tidak berapa tahu tentang mereka, ampun maaf.

   
 322. Jalil Bin Onn

  23 Mac 2012 at 5:20 pm

  Ya salam. Saya ingin menulis email kepada Ustaz. Bole saya tahu alamat email Ustaz? Terima kasih.

   
 323. gentarasa

  27 Mac 2012 at 2:41 pm

  Assalam Jalil,
  pahrolmohdjuoi@yahoo.com

   
 324. Mahfuza Mahzan

  18 Mei 2012 at 10:48 pm

  Salam Ustaz, Insyallah sy akan attend seminar di UTM skudai pada 27 mei ini bersama ustaz & dr muhaya… sy dan rkn2 very excited… suka mendengar perkongsian ustaz di ikim… klu ada dijual cd nya amat bagus sekali…

   
 325. wan ariffin

  20 Jun 2012 at 5:10 pm

  salam uztaz.tlg beri saya no tsl saya nak berbicara pasal jemputan utk cwramah motivasi

   
 326. AbnauMukis

  20 Jun 2012 at 9:44 pm

  Salam perkenalan ya ustaz….

   
 327. hamba Allah

  26 Jun 2012 at 7:34 pm

  salam ustaz . boleh tak ustaz beri e-mail ustaz ? saya ingin bertanya sesuatu , harap ustaz sudi membantu 😦

   
 328. azam

  26 Jun 2012 at 11:55 pm

  Assalamualaikum ustaz.. kita mungkin tak pernah bersua.. sekadar nak mengucapkan jazakallah khairan khatira.. jutaan terima kasih pada ustaz.. ruangan ustaz di ikim.fm mukmim profesional sangat2 menyentuh hati saya.. buku2 tulisan ustaz yang saya baca terus menerus mengusik hati.. mengingatkan pada sesuatu yang lupa.. memulihkan semangat yang duka.. terlalu banyak ‘imu dan hikmah’ yang terus menerus menerjah membenihkan mutiara2 mahmudah.. Alhamdulillah.. setinggi penghargaan tuk ustaz yang tak jemu2 mengingatkan.. semoga Allah merahmati kita semua.. aminnn…

   
 329. shemasulaiman

  27 Jun 2012 at 10:41 pm

  Alamdulilah saya sokong ustaz

   
 330. Danial Madani

  3 Julai 2012 at 2:34 am

  Assalamualaikum wbt,

  Semoga Ayahanda Ust Pahrol sentiasa sihat dan istiqamah membantu ummat. Dari pembacaan secara cepat di bebenag ini, jelas Ayahanda diperlukan oleh ummat. Tazkirah, kuliah. dan tulisan Ayahanda memang ada ruh dan mendidik. Banyak yang kami pelajari.

  Terima kasih kerana memberi. Pemberian Ayahanda akan dibalas dan dikenang sepanjang masa.

  Ya Allah masukkan insan ini ke dalam syurga Mu. Amin

   
 331. Amir

  7 Julai 2012 at 7:21 pm

  Tahniah atas penulisan Ust mengenai Sufi.

   
 332. Mohammad Bin Kahar

  10 Julai 2012 at 11:37 am

  Assalamualaikum. Ahlan wasahlan ustaz ke seminar mukmin profesional guru-guru sekolah agama kerajaan johor daerah kluang pada 14 julai 2012 jam 8.00 – 1.00 petang di dewan Jemerlang, INTAN Kluang.. sasaran seramai 500 org guru. jazakallah.

   
 333. irfannaimismail

  15 Julai 2012 at 12:52 am

  assalamualaikum ustaz…pada 16hb julai nnti ustaz akan membuat satu ceramah di kepong kan?
  saya harap ustaz dpt mnjual skali buku2 ustaz… 🙂

   
 334. Wan Azizi Wan Mat

  2 Ogos 2012 at 9:53 am

  Assalamu’alaikum ustaz,
  Maaf saya ingin mohon mendapatkan contact number ustaz. Saya Wan Azizi Wan Mat; GEMS Trainee dari Advisory Department Malaysian Technology Development Corporation (MTDC). Saya ingin menjemput ustaz bagi menyampaikan ceramah/tazkirah bagi satu sesi (2jam) di dalam program Malaysia Entrepreneurship Boot Camp 2012 anjuran syarikat ini. Segala detail akan saya emailkan kepada ustaz. jadi mohon reply dengan kadar segera. Program ini akan berlangsung pada 8-14 September.

   
 335. halina

  7 Ogos 2012 at 12:43 am

  assalamualaikum…
  saya teringin nak dengar pandangan ustaz…ttg… dilema wanita berkerjaya…antara kerja dan mendidik sendiri anak2… bila suarakan pd suami utk mengambil cuti tanpa gaji dan seterusnya berhenti kerja.. suami persoalkan “buat apa nak duduk rumah?” sedihnya hati tak terkira… suami masih mahu isteri membantu dari segi pencarian wang ringgit…. sedangkan kepenatan bekerja disiang hari dan bersengkang mata di malam hari menjaga bayi tidak sedikitpun suami kongsi…ramai kawan2 wanita saya yg mengalami dilema ini… suami masih belum sedar bhw isteri mahu disamping anak2 , mendidik, mengasuh dan uruskan rumahtangga….

   
 336. Cikgu Amin...guru matematik

  14 Ogos 2012 at 1:24 am

  Assalamualaikum tuan….ilmu dan perkara yang perlu kita tahu adalah berdasarkan kepada tinta minda kita dalam menilai dan menerima pengetahuan itu tetapi sejauhmana benar tahap ilmu kita terhadap skop tata tanda kita sebagai pendakwah….

   
 337. Nur Qasih

  25 Ogos 2012 at 1:35 pm

  Assalamualaikum ustaz,
  ilmu yg ustaz bagi di TV or dlam bentuk tulisan memang hebat…berbakat dan penuh ilmiah so sangat berharga bg sy dan smua org yg membaca n mendengarnya so teruskan usaha…membantu kami yg dahagakan ilmu…moga Allah mempermudahkan segala urusan ustaz…Aminn

   
 338. aimi

  25 Ogos 2012 at 11:59 pm

  PERKONGSIAN ILMU YANG SANGAT MENARIK DAN BERHARGA. MOHON UNTUK DIKONGSIKAN UNTUK KELUARGA DAN RAKAN-RAKAN. TERIMA KASIH.

   
 339. Fauzi As Sya'ari Muhammad

  30 Ogos 2012 at 3:56 pm

  Assalam mualaikum warahmatullahiwabarokatuh , salam buat ustaz dari kawan lama zaman jamaah dulu semuga diberkati allah diatas kesenangbungan penulsan mutiara minda ,kebetulan ana sedang membaca buka ustaz bertajuk cinta kerana allah yang begitu menarik sekali . sekali lagi syabas dan tahniah dari ana .

   
 340. a manan

  20 Oktober 2012 at 11:27 am

  salam ustaz
  nak bertanya apa pandangan ustaz dgn fahaman arqam yg masih lagi dianuti oleh sebhgn org islam kita?

   
 341. Zawani

  30 Oktober 2012 at 11:04 am

  Assalamualaikum ustaz….saya dari KYUEM, kami ingin cari speaker seperti ustaz untuk program Islamic Week kami pada bulan januari tahun hadapan. So, blh x kalau2 saya dptkn num o email ustaz untuk contact ustaz untuk bg penerangkan lbh lanjut pasal progam ini? Terima kasih.

   
 342. SABIHAH BT RAMLI

  5 November 2012 at 10:58 am

  SALAM UKHWAH USTAZ..PERKONGSIAN ILMU YG BERILMIAH YG SANGAT BERHARGA MOHON SHARE…SEMOGA ILMU YG USTAZ SAMPAIKAN DPT DIAMALKAN DAN BERKEMBANG.

   
 343. gentarasa

  9 November 2012 at 11:35 am

  Assalam, tolong hubungi sahabat saya akhi Afizul di nombor 0122407840

   
 344. megachilepluto

  19 November 2012 at 11:52 am

  Assalamualaikum ustaz,
  di mana sy boleh dapatkan buku Istanbul: iktibar Sebuah Empayar? Banyak kedai buku yg sy pegi tp buku tersebut tiada. Jazakallah

   
 345. Apix hisham

  21 November 2012 at 5:54 pm

  Terimgin nak jadi mcm ustaz..bolehkah ustaz mnjadi murabbi saya

   
 346. Tuty

  5 Disember 2012 at 12:51 pm

  Alhamdulillah.. disaat saya tercari2 diri sendiri.. musykil adakah betul tindakan dan jalan yang saya ambil, azam untuk jadi isteri dan ibu yang lebih baik, tabah dalam menghadapi ujian rumah tangga dan lain-lain lagi, saya bertemu seorang kawan baru yg memperkenalkan blog ini. Satu perkongsian yang sgt membina.

   
 347. Mumtaz binte Abdul Malik

  6 Disember 2012 at 3:23 pm

  Dapat banyak panduan dari ceramah ustaz di radio ikim.

   
 348. جوبايداه كاسان

  14 Disember 2012 at 2:21 pm

  Salam Ustaz….saya adalah pembaca buku-buku Ustaz dan juga Majalah Solusi, sudah lama saya mencari peluang untuk menghantar pesan pada Ustaz tapi cuma baru hari ini dapat bertemu blog Ustaz. Saya mohon redha dan keizinan Ustaz untuk meminjam sebahagian isi daripada buku-buku tulisan ustaz dan majalah solusi sendiri untuk dikongsi bersama anak-anak yang saya jaga di Institusi ini. Untuk makluman Ustaz, saya dipertanggungjawabkan untuk membantu anak-anak muda yang telah terleka jalan hidup mereka kerana menggunakan Dadah. Saya melihat, tidak ada jalan kembali melainkan jalan yang telah di tunjukkan di dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah. Membaca buku-buku Ustaz menjadi inspirasi untuk saya berkongsi ruang lingkup kehidupan bersama mereka. Alhamdulillah, ada yang sebelum ini asyik bertelanjang sudah mampu menutup aurat kerana ALLAH SWT. Ada yang langsung tidak kenal huruf hijaiiyah…sudah boleh membaca dengan merangkak-rangkak. Kebiasaannya, saya akan mulakan dengan cerita-cerita di dalam buku Ustaz yang sentiasa ada kaitan dengan kehidupan harian. Bagaimana dengan menjaga Hati, Akal dan Perbuatan boleh menyebabkan kita menjadi insan yang diinginkan oleh ALLAH SWT….Dan Alhamdulillah, kebanyakan antara mereka sangat terkesan dengan kisah-kisah kebaikan yang Ustaz nukilkan…saya selalu beritahu mereka biarlah orang tidak membuat kebaikan kepada kita asalkan kita sentiasa berbuat baik kerana ALLAH SWT….dengan ini Ustaz saya mohon dihalalkan semua yang saya pinjam daripada Ustaz melalui karya Ustaz untuk disampaikan kepada anak-anak jagaan saya…Barakallahu fikum ya Ustaz…..

   
 349. Puan Sarah

  16 Disember 2012 at 6:10 pm

  Assalamualaikum Ustaz yg dihormati…
  Alhamdulillah, saya bertemu dgn blog Ustaz yg amat berguna bagi sy menambah Imu, mujahadah diri sendiri. Saya telah membaca bebrp entri Ustaz, namun sekiranya saya ingin mencari satu2 topik.. ada ruangan “search/carian” ke dalam blog ini. Maaf andai sy terlepas pandang. Sebelum ini saya juga gemar membaca majalah “Anis’, namun krn berdepan dgn ujian dlm rumahtangga..kerana bencikan nama majalah ini saya terus berhenti membelinya.. Bagaimana Ustaz cara terbaik untuk saya membuang perasaan benci dlm diri & melawan fikiran negatif. Walaupun baru bertemu blog ini, saya akan berusaha membaca semua entri Ustaz agar membantu saya menjadi seorang mukmin/isteri/ibu yg baik. Terima Kasih Ustaz Pahrol.

   
 350. idaadiah

  16 Disember 2012 at 8:01 pm

  Tulisan Tuan sangat bernas dan membuka minda, saya menyokong penuh dan doakanselamat maju jaya 🙂

   
 351. mohd.ridza

  27 Januari 2013 at 3:27 pm

  Assalamualaika ya dai.
  Semuga diberkati Allah akan urusan yang sedang tuan laksanakan,dipermudahkan dan diberikan kejayaan yang jauh lebih besar dari yang di sangka dan jangka.

   
 352. Nik Fatimah Binti Nik Aznan

  29 Januari 2013 at 11:14 am

  Assalamualaikum,

  Saya berminat untuk menjemput tuan memberikan ceramah di tempat kerja saya..
  Bagaimanakah saya boleh berinteraksi dengan tuan dengan lebih lanjut? Untuk membincangkan topik/ tajuk yang bersesuaian dengan objektif?
  Juga maklumat-maklumat lain yang berkaitan..

  Terima kasih di atas maklum balas tuan.

  Wassalam.

   
 353. aziyana satiman

  14 Mac 2013 at 4:41 am

  salam ustaz…, bagaimana untuk saya menghubungi ustaz….terima kasih…. 🙂

   
 354. Discount New Orleans Accommodations

  3 Mei 2013 at 8:49 am

  Very nice write-up. I certainly appreciate this website.
  Thanks!

   
 355. Dr. Bariah Mohd Ali

  6 Mei 2013 at 8:42 am

  Assalamualaikum Ustaz,

  Saya ingin menjemput ustaz memberi ceramah di tempat kerja saya. Mohon email/no telefon untuk dihubungi.

   
 356. Zilawati bt Mohd Zain

  7 Jun 2013 at 3:20 pm

  hati dalam bersedih,adil kah bila saya dalam kesusahan baru lah mencari Allah untuk mengadu nasib

   
 357. zierahnadera

  10 Jun 2013 at 9:52 pm

  terima kasih kerna menolongi aku

   
 358. tanie pozycjonowanie stron

  25 Jun 2013 at 1:10 pm

  This paragraph is in fact a pleasant one it helps new web
  visitors, who are wishing in favor of blogging.

   
 359. suhaimi

  1 Julai 2013 at 1:29 am

  Assalamualaikum ustaz…
  Setelah saya membaca blog ustaz, tergerak di hati saya untuk bertanya pada ustaz. Saya tidak tahu hendak mulakan dari mana, tapi rasanya saya boleh mulakan dengan diri saya dahulu. Saya sekarang berumur 40 tahun. Sudah berkahwin dan mempunyai 4 orang anak, seorang perempuan dan 3 lelaki. Dengan seorang isteri dan 4 orang anak saya rasa amat bahagia. Perjalanan kehidupan rumahtangga saya setakat ini tidak ada masalah. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan saya amat bersyukur dengan apa yang saya miliki kini. Saya amat sayangkan keluarga saya.
  Sekarang saya ada satu masalah yang saya rasa susah untuk saya terangkan pada sesiapa, untuk saya tanya pendapat atau kata-kata nasihat kerana saya malu untuk bertanya lebih-lebih lagi pada orang yang saya kenal kerana perkara ini melibatkan maruah. Tolonglah saya. Bantulah saya.
  Ustaz…
  Selama saya berkahwin walaupun ramai perempuan yang saya kenali sama ada rakan sepejabat atau luar darinya, semuanya saya anggap tak lebih dari seorang kawan. Saya aktif dalam kelab sukan di tempat saya bekerja. Dalam saya aktif dalam kelab tersebut dalam menyertai pelbagai acara saya telah berkenalan dengan seorang perempuan. Perempuan tersebut bekerja dalam satu syarikat dengan saya Cuma unit dan juga bangunan tempat bekerja berlainan. Bila saya terpandang perempuan tersebut jauh di sudut hati, saya telah terpikat dan jatuh hati pada dia. Pada ketika itu saya tidak mengenali dia dan dia juga tidak mengenali saya. Dari hari ke hari saya cuba mengenali dia dan saya tidak bertepuk sebelah tangan. Dia juga memberi reaksi yang positif. Secara ringkasnya saya telah menyatakan keinginan isi hati saya untuk menjadikan dirinya sebagai kekasih saya. Saya amat menyayanginya dan begitu juga dengan dia. Tapi malangnya dia telah berkahwin dan mempunyai empat orang anak. Dia amat sayangkan keluarganya, begitu juga dengan saya. Saya tahu hubungan kami ini amat salah tapi saya tidak dapat melupakan dia. Telah beberapa kali kami cuba menjauhkan diri tapi diri saya dan dia juga menjadi tidak keruan. Ustaz…disini saya akui bila saya berhubung dengan dia, hubungan saya dan isteri menjadi semakin akrab. Saya pernah memberitahu pada dia saya nak teruskan hubungan ini tanpa mejejaskan hubungan antara dia dan suaminya dan begitu juga dengan saya. Sekarang kami berhubung secara senyap, berjumpa jarang-jarang untuk melepaskan perasaan rindu.
  Ustaz..sekarang saya rasa sudah tak tertanggung untuk menanggung dosa yang telah saya lakukan tapi dalam masa yang sama saya tak sanggup untuk berpisah dengannya. Saya telah cuba beberapa kali untuk memutuskan perhubungan tapi di sebabkan kami berdua aktif dalam kelab kami sering berjumpa dan hubunga itu bertaut kembali. Saya mengaku iman saya lemah bila terpandang pada dia. Saya pernah tidak menghubunginya beberapa hari tapi hidup saya jadi tidak menentu dan kami akan saling berhubung semula. Ustaz..sekarang saya cuba melawan kata nafsu saya dan juga godaan syaitan tapi sehingga kini saya rasa tidak berdaya untuk menepisnya.
  Saya nak melupakan dia tapi sehingga sekarang saya tidak berjaya. Bantulah saya ustaz.. Untuk pengetahuan ustaz kami tidak pernah terlanjur Cuma pernah berpegangan tangan sahaja. Saya juga nak tanya ustaz, perlu ke saya memohon ampun dan maaf pada suami dia dan juga isteri saya dan tolong jelaskan pada saya hukum mengikut islam. Apa yang saya rasakan sekarang saya amat berdosa dan jiwa saya rasa amat tidak tenteram tapi dalam masa yang sama saya masih lagi nak meneruskan hubungan ini. Bantulah saya ustaz..tolonglah..
  Saya ucapkan ribuan terima kasih pada ustaz kerana sanggup membaca sehingga habis dan saya amat berbesar hati kiranya ustaz dapat membantu saya menyelesaikan masalah saya ini.

  Terima kasih.
  Hamba Allah yang amat naif.

   
 360. Jarena Hamzah

  10 Julai 2013 at 12:17 pm

  Assalamu’alaikum
  Salam takziah buat Ustaz sekeluarga…semoga tuan sekeluarga tabah menghadapi ujian Allah…

  Al-Fatihah buat allahyarhamah bonda Ustaz!

   
 361. Mohazam Mal

  16 Julai 2013 at 12:02 am

  Tahniah…..

   
 362. gentarasa

  17 Julai 2013 at 8:44 am

  Assalam. Baca buku saya CINTA KERANA ALLAH – di bawah judul: Cinta Bukan Tuhan

   
 363. siti raha bte sakeh

  20 Julai 2013 at 1:58 pm

  Ustaz saya nk email ustaz terima kasih

   
 364. Nurul

  22 Julai 2013 at 12:50 pm

  Assalamualaikum warahmatullah Ustaz,
  Saya baru join syarikat ini sebagai perunding. Dan saya rasa terpanggil untuk menjemput ustaz datang memberi tazkirah “Mukmin Professional” di syarikat ini. Saya merasakan mereka amat- amat memerlukan “a switch ON” tentang kepentingan agama, bukan hanya mencari duit dan keuntungan. Saya boleh memperkenalkan Ustaz kepada CEO @ sesiapa yang berkenaan untuk Ustaz ta’ruf dulu keadaan di sini. Wallahu’alam… hanya ingin membantu rakan2 di sini.

   
 365. widya

  8 Ogos 2013 at 7:10 pm

  Permasalahan hdpku

   
 366. adilah pozi

  15 Ogos 2013 at 10:44 pm

  assalamualaikum..ustaz nak tanya,,apa cabaran dan keberkesanan ustaz dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat ?

   
 367. gentarasa

  19 Ogos 2013 at 11:27 am

  KEIKHLASAN… ITU CABARANNYA. APAKAH SEMUA KERANA ALLAH?

   
 368. kak chaq

  20 Ogos 2013 at 12:21 pm

  Assalam…..ustaz,
  Mohon utk mengupas isu LGBT dalam entri ustaz seterusnya ya……agar ada ‘hati-hati yang terubat’ dan ‘hati-hati yang perlu dirawat’…

  Sekian.
  terima kasih..banyak..

   
 369. Zuraidah Mohd. Zain

  21 September 2013 at 11:47 am

  Ustaz,
  Saya tertarik dengan motivasi pagi tv3 2010 bertajuk Ikhlas Berkerja Bersulam Berkat yang diulang siaran pada 20/9/2013 oleh tv3. Bagaimana saya ingin mendapatkan video tersebut? Melalui youtube pun tidak ada. Saya sudah ‘search’ di sana-sini tetapi tidak jumpa. Terima kasih.

   
 370. rosmaliza

  30 September 2013 at 3:12 pm

  Ustaz bagaimana utk mengenal diri lalu membina impian dan harapan..terima kasih

   
 371. abg saifuddin abg bohari

  25 Januari 2014 at 9:34 am

  salam ustaz,saya membeli dan terus membaca angguk geleng sambil tersenyum,angguk dan geleng…bersahaja ,santai dan sering jadi bahan pemula kuliah saya..saya baca dengan intonasi teaterikal..kemudian mesejnya diperjelaskan.pelajar riang dan gembira serta respon.tahniah.cari lagi kisah-kisah seperti ini.

   
 372. Rudiah Ahmad

  11 Februari 2014 at 2:55 pm

  Assalam Ustaz, dimanakah boleh saya dapatkan salinan buku stanbul: Iktibar Sebuah Perjuangan?

   
 373. Rahmatnyee...lah

  3 April 2014 at 7:29 am

  Salam ya ustaz….jazaakallahukhairan ya ustaz….semuga allah sentiasa bagi ilham yang jernih2 kpd ustaz…ana adalah peminat buku2 ustaz…trime kasih banyak2 ya ustaz….rahmatnyee…lah…

   
 374. Farid Adnan

  7 April 2014 at 2:25 pm

  Assalam ustaz,sye tertarik dengan penulisan ustaz dan saya selalu membaca karya2 ustaz antaranya “di mana dia di hatiku”,”semuanya soal hati”,”seraut kata selaut rasa”,dan beberapa kolum ustaz di majalah solusi.kata2 yg diukir sgt indah.semoga ustaz diberi kekuatan untuk terus menulis.sye sbnrnya teringin sgt untuk jadi penulis seperti ustaz tapi sye tak tau nk mula dri mana.harap ustaz boleh bagi panduan dan tips2 kepada sye,atau ustaz boleh beri emel untk kita brhubung.jazakallah khairan kathiran..:-)

   
 375. Mohammad

  15 April 2014 at 9:24 am

  Assalamualikum Uztaz…
  Bagaimana dengan isteri yang tidak mahu meninggalkan pekerjaannya atau kerjayanya apabila dikehendaki oleh suami ??? suami mahukan isterinya menjadi suri rumah sepenuh masa dan membesarkan anak-anak di rumah sepenuh masa. Tetapi isteri enggan dengan alasan bosan berada di rumah, ingin mencari duit sendiri sedangkan suami mampu untuk memenuhi keperluan hidup keluarga, dan isteri juga ingin mengejar cita-cita dalam kerjayanya. Isteri sanggup menerima tawaran kerja di negeri lain dan sanggup meninggalkan suaminya untuk mengejar cita-cita kerjayanya.. suami dibiarkan tinggal seorang menguruskan diri sendiri kerana suami perlu bekerja di negeri lain untuk memberi nafkah kepada keluarga…. suami tidak benarkan isteri bekerja kerana dibimbangi isterinya menghabiskan masa berjam-jam sehari bekerja dengan lelaki lain dalam urusan pekerjaannya. Namun isteri sanggup bergaul dengan rakan sekerja lelaki dalam menjaga kerjayanya dan jarang menghubungi suaminya untuk bertanya khabar atau untuk berbual. Isteri menghabiskan lebih banyak masa untuk bergaul dengan rakan sekerja lelaki di tempat kerja di negeri lain berbanding menggunakan masanya untuk berbual dengan suami sendiri. Manakala si suami pula sentiasa menunggu kepulangan isterinya dan masih mengharapkan isterinya berhenti kerja dan menjadi suri rumah sepenuh masa. Isteri lebih pentingkan kerjayanya berbanding rumahtangga…..Isteri lebih patuh kepada arahan majikannya berbanding patuh kepada suami sendiri.. Sampai bilakah si suami perlu bersabar dengan perangai isterinya… keadaan rumahtangga bagi pasangan suami isteri sebegini amatlah suram dan suami tidak merasa kebahagian hasil perkahwinan mereka. Sudah berkali-kali si suami memujuk isterinya berhenti kerja tetapi isteri tidak mahu berhenti kerja dan sangat menyayangi pekerjaan yang hanya menjanjikan gaji yang rendah. Si suami sentiasa berdoa dan sangat2 mengharapkan isterinya berhenti kerja. Apakah lagi yang boleh dilakukan oleh suami untuk memujuk isterinya menjadi suri rumah sepenuh masa??????? sesungguhnya keberkatan seorang isteri ialah apabila dia sentiasa berada di dalam rumah sementara si suami keluar bekerja mencari nafkah… BAGAIMANAKAH UNTUK MENGEMBALIKAN KEBAHAGIAN DAN KECERIAAN DALAM RUMAHTANGGA PASANGAN INI….?????

   
 376. fauzi b. chik

  25 April 2014 at 2:35 pm

  Ustaz, ada waktu ustaz ke Terengganu, hubungi saya, boleh saya selitkan program untuk jemaah masjid saya-Insya Allah. Tahniah idea ustaz mengenai Islam.

   
 377. Haziqah Qasdina

  28 April 2014 at 9:30 pm

  salam ‘alaik ustaz..
  bagaimana jika saya mahu menjemput ustaz untuk memberi ceramah ya?
  siapa yang perl saya hubungi?
  Jazakallah Khayr..

   
 378. Abdul Hajam

  14 November 2014 at 4:28 pm

  Alhamdulillah.. Tahniah ustaz teruskan berusaha berdakwah demi membangunkan umat Islam.. semoga segala urusan dipermudahkan.. amin

   
 379. Fuad Shariff

  15 Disember 2014 at 5:32 pm

  tahniah atas blog yang penuh dengan maklumat serta pesanan yang ikhlas hingga terasa di lubuk sanubari.

   
 380. Pena Hamba

  7 Januari 2015 at 10:21 am

  Assalamualaikum w.b.t.

  Salam Ziarah daripada Pena Hamba.Hamba mengalu-alukan kedatangan ustaz ke blog hamba

  http://huffazhebat.blogspot.com/.

  -Pena Hamba-

   
 381. SUHAILA ZAINAL

  8 Januari 2015 at 2:15 pm

  Assalamualaikum Ustaz….saya ada persoalan tentang keibubapaan. Segan rasanya nak bertanya di blog ini. Di mana saya boleh hantarkan pertanyaan saya yer

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: