RSS

ISTIKHARAH ITUPUN PERLU MUJAHADAH..

07 Mac

Benarlah, rumah tangga ummah ini sedang tergugah. Ertinya, kubu kita yang terakhir sudah ditembusi. Apabila dilaporkan setiap 15 minit berlaku satu perceraian, kita menjadi benar-benar bimbang. Betapa banyak ‘masjid’ yang roboh dalam masa sehari jika setiap 15 minit berlaku satu perceraian?

Akan tercapaikah perintah Allah agar “selamatkan dirimu dan keluargamu daripada api neraka?”. Akan  adakah lelaki yang terbaik sepertimana yang disabdakan oleh Rasulullah, maksudnya”dia yang terbaik ialah yang terbaik dengan keluarganya?” Ramai isteri mahupun suami menghubungi saya, meminta pandangan, saranan dan nasihat… Terus-terang saya katakan saya juga tidak berdaya. Sumbangan saya hanya tulisan dan buku. carilah di situ, Itulah sumbangan kecil saya. Mudah-mudahan, adalah sedikit panduan. Kali ini saya paparkan satu tulisan sebagai peringatan buat diri dan semua pengunjung :

ISTIKHARAH ITUPUN PERLU MUJAHADAH..

 Mengapa sukar benar hidup bersamanya? Mengapa kini dia berubah laku? Kenapa dia tidak seperti yang saya harapkan dulu? Padahal dia ada pilihan saya setelah solat istiharah. Apakah solat istikharah saya itu tersalah. Atau saya tidak faham petunjuk sebenar daripada Allah hasil istikharah saya dahulu? Saya sungguh menyesal.

 Begitulah antara suara rintihan dan kelohan yang kerap kita dengar samada daripada mulut isteri atau suami setelah beberapa lama mengharungi kehidupan rumah tangga. Apabila ‘warna sebenar’ pasangan kita terserlah yakni setelah lima tahun rumah tangga berumah tangga, maka pada waktu itu ada yang ‘reverse’ ke belakang, dirasakannya masalah kini adalah akibat tersalah membuat pilihan pada awal perkahwinan.

 Ini bukan muhasabah yang sehat. Sebaliknya, ini adalah satu musibah yang berat. Tidak ada gunanya ‘menggergaji abuk kayu’. Masa yang berlalu tidak akan berulang kembali. Kesalahan atau kesilapannya tidak akan dapat diperbetulkan lagi. Sebaiknya bersangka baiklah kepada Allah… dia suami atau isteri kita itu ialah takdir yang telah maktub untuk kita. Dia dan kita telah ditakdirkan Allah hidup bersama.

 Jangan ada di dalam hati kita rasa menyesal, rasa terlanjur, yang kita telah tersalah pilih. Tidak sekali-kali. Sekalipun pilihan kita tepat, tetapi kita tetap diuji. Maksudnya, istikharah yang betul dan tepat sekalipun bukanlah jaminan untuk kita tidak diuji. Istikarah kita tetap mengundang musibah… kerana itulah sunnatullah yang tidak berubah-ubah dan tidak sekali-kali bertukar ganti. Hidup dan mati kita adalah untuk di uji. Dunia dan medan rumah tangga hakikatnya adalah medan ujian siapakah diantara kita yang terbaik amalannya.

 Pasrahlah dengan pilihan yang kita telah lakukan lewat istkharah. Kata bijak pandai, setiap perkahwinan dibina atas dasar niat, harapan dan impian yang baik namun setiap pasangan suami isteri bertanggung jawab memupuk, membajaai dan menjaga benih kebaikan itu agar tumbuh menjadi pohon yang rendang. Perkahwinan Nabi Adam dan Siti Hawa yang berlaku di syurga itupun ditakdirkan terdampar di dunia untuk diuji dengan pelbagai kesusahan dan penderitaan.

 Jika sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan…ya itu sekiranya pangkal jalan kita salah. Namun bagaimana jika pangkal jalan kita sudah benar tetapi kita menghadapi masalah di tengah perjalanan? Jawabnya, teruskan perjalanan. Jangan berpatah balik. Namun telitilah satu persatu apa yang kita telah tersalah, belajar daripadanya. Jangan ulangi kesalahan yang sama berulang kali… cukup hanya sekali kerana orang mukmin itu tidak akan terjerumus dalam lubang yang sama dua kali.

 Jangan salahkan istikharah kerana itu sama dengan menyalahkan diri sendiri dan menyalahkan Allah. Apa yang penting, tanamkan di hati, bahawa Istikharah kita telah tepat, cuma setepat manapun pilihan kita hasil petunjuk Allah, kita tetap akan diuji. Ingat selalu, pilihan yang tepat hasil istikharah itu umpama benih yang baik. Ya, benih yang baik sekalipun memerlukan baja, cahaya, air dan dijaga dari gangguang serangga untuk bertunas, berdaun, berbunga dan akhirnya berbuah. Jadikanlah diri kita suami atau isteri yang umpama tukang kebun yang rajin bekerja di kebun cinta!

 Carilah semula di mana iman kita letakkan di dalam rumah tangga kita. Bukankah iman yang kita yakini dulu, kini dan selama sebagai dasar dalam pembinaan sebuah keluarga bahagia? Justeru, semak semula niat di hati, apakah rumah tangga kita masih fokuskan semata-mata untuk mendapat keredhaan Allah.  Jika dahulu dasar istikharah kita untuk menjadi dan mencari pasangan yang soleh dan solehah, apakah kita masih berjalan di garis itu? Atau niat kita sudah sedikit melencong kerana hentakan ujian dan cabaran dalam berumah tangga?

 Ingat kembali bagaimana cinta kita bermula. Bagaimana istikharah telah menyatukan kita. Dengan hati yang jitu terbinalah rumah-tangga atas niat ingin menunaikan perintah Allah. Di situlah simpulan cinta dia dan kita diikat melalui akad nikah yang sah. Maka dengan nama Allah terdirilah sebuah rumah-tangga ini.

 Mesjid adalah ‘rumah’ Allah, maka begitulah sebuah rumah-tangga yang dibina atas nama Allah – ia umpama sebuah mesjid yang didalamnya suami, isteri dan anak-anak akan menegakkan hukum-hakam Allah. Jika berlaku sesuatu yang kusut dalam rumah-tangga, maka dengan mudah ia dapat diuraikan sekiranya suami dan isteri kembali merujuk ke pangkal penyatuan mereka dahulu yakni Allah. Dengan nama Allah kita bertemu (bernikah), maka kepada Allah jua kita merujuk segala-galanya sepanjang perkahwinan ini.

 Ertinya, Allah itu bukan sahaja perlu dirujuk ketika awal pemilihan semasa kita beristkharah, tetapi di pertengahan, di hujung sehingga ke akhir perjalanan sebuah rumah tangga. Tuhan telah menyediakan kebahagiaan untuk setiap pasangan yang berumah tangga, tetapi kita perlu berusaha untuk mencari dan mendapatkan kebahagiaan yang telah disediakan itu. Allah telah menyediakan rezeki untuk burung… tetapi burung perlu terbang untuk mendapatkannya!

 Jika ada iman, besarlah cita-cita. Apabila besar cita-cita, menjadi keillah masalah. Keluarga yang dibina atas dasar akidah juga mampu berdepan dengan apa jua ujian. Samada ujian itu dalam bentuk kekurangan harta benda, pergeseran jiwa, perbezaan fikiran atau pertembungan emosi antara suami dengan isteri atau ibu-bapa dengan anak-anak.  Kesatuan hati mudah dibina dengan sama-sama meletakkan Allah sebagai kuasa Pencatur dan Pengatur dalam apa jua tprogram, dan aktiviti di dalam rumah-tangga.

 Jika berlaku ujian kesusahan atau sesuatu yang tidak diingin, sikap menyalahkan orang lain kurang berlaku kerana masing-masing melihat kelemahan diri sendiri sebelum menuding jari kepada orang lain. Kemudian sama-sama menerima semua itu sebagai takdir lalu berusaha mengatasinya mengikut lunas-lunas yang dikehendaki Allah.

 Ya, tentu ada marah. Ya, pasti ada sedih, terkilan atau apa sahaja. Namun kemarahan, kesedihan, terkilan dan apa sahaja rasa-rasa yang negatif hanya sementara, cuma seketika… cita-cita yang besar (untuk hidup bersama di syurga) menyebabkan kita mampu memaafkan, meminta maaf dan akhirnya melupakan… dan kemudian pelayaran diteruskan lagi untuk menuju cita-cita besar itu.

 Istikharah bukan sahaja mengundang musibah. Istikharah juga menuntut mujahadah. Syurga itu maharnya mujahadah. Justeru tekanlah sifat-sifat mazmumah (buruk) sehingga ke paras paling minima. Bermujahadahlah kerana Allah bukan hanya untuk mendapat  penghargaan suami atau isteri. Isteri perlu mujahadah mentaati suami walaupun ketaatannya itu mungkin tidak dibalas dengan setimpal kerana dia berbuat demikian bukan mengharapkan balasan suami tetapi semata-mata kerana Allah. Walaupun takdirnya suami seorang yang menderhakai Allah tetapi itu bukanlah sebab untuk menderhakainya selagi apa yang disuruh atau dikehendakinya tidak berlawanan dengan kehendak Allah.

 Inilah ketaatan yang diberikan oleh wanita solehah – Siti Asiah isteri kepada Firaun yang terkenal kerana derhakakan Allah. Siti Asiah berbuat  baik kepada Firaun bukan kerana mengharapkan balasan Firaun tetapi hanya semata-mata taatkan perintah Allah yang menyuruh seorang isteri taatkan suaminya walaupun suaminya seorang penderhaka. Hanya apabila menyentuh soal akidah, Siti Asiah bangun melawan dan akhirnya terbunuh sebagai syuhadak.

 Begitulah suami yang memberi kasih sayang. Apa jua karenah isteri, terimalah dengan redha dan teruslah mendidik dan mendoakannya. Mungkin itu adalah takdir yang harus diterima kerana itulah jalan menuju syurga. Raihlah pahala dan kemuliaan seperti Nabi Ayub, Nabi Lut, Nabi Nuh, yang bersabar menghadapi isteri yang derhaka demi mengharap redha daripada Allah. Isteri itu pemberiaan daripada Allah, baik dan buruknya adalah untuk menguji kita. Jangan hanya dilihat pada pemberiannya (isteri) tetapi lihatlah siapa yang memberinya (Allah).

 Apabila sebuah keluarga benar-benar beriman maka mudahlah mereka menerima syariat sebagai peraturan. Orang yang yakin dengan Allah, pasti yakin dengan peraturan-Nya. Syariat adalah jalan atau platform untuk menuju matlamat  yang telah ditetapkan bagi sebuah keluarga.  Jika matlamat jelas tetapi jalannya kabur, maka tidak mungkin matlamat itu tercapai. Cita-cita menuju Allah memerlukan kita melalui jalan yang telah dibentangkan-Nya dalam Al Quran dan As Sunnah. Jalan itu ialah syariat.

 Oleh itu syariat yang merupakan peraturan-peraturan dari Allah itu mestilah menjadi panduan sepanjang melayari kehidupan berumah-tangga. Ia adalah ‘writen law’ yang mesti dipatuhi oleh setiap anggota keluarga. Tidak ada siapa walaupun suami atau ayah (pemimpin dalam rumah tangga) yang harus berada ‘above the law.’ Semuanya tertakluk kepada hukum wajib, haram, sunat, harus dan makruh dalam setiap perlakuan dan tindakan.

 Pendek kata dalam rumah-tangga yang menerima syariat sebagai jalan dan peraturan tidak timbul soal ‘Queen Control’ atau ‘King Control’ tetapi suami, isteri dan anak-anak sama-sama tunduk kepada Allah – Raja segala raja. Tidak timbul siapa yang  menang atau kalah dalam sesuatu perselisihan atau siapa lebih bijak dalam suatu perdebatan.

 Apabila iman dijadikan matlamat, syariat diambil sebagai jalan maka dengan sendirilah berbuahlah akhlak dalam keluarga tersebut. Akhlak adalah natijah hasil mengikut jalan yang jelas berpaksikan matlamat yang tepat.  Tanpa iman dan syariat tidak mungkin akhlak dapat dihasilkan. Di sinilah salahnya kita,  kita menyangka  istikharah itu segala-galanya. Padahal ia baru mukaddimah. Ya, terkadang kita terlalu cepat bercakap soal buah sebaik menanam biji benih tanpa menyedari banyak lagi yang perlu dilakukan untuk mendapat pokok yang baik .

Di sinilah letaknya kunci ke arah pelaksanaan pakej kebahagiaan bagi sebuah keluarga. Bermula dengan istikharah, dilalui oleh mujahadah, dan akhirnya barulah membuahkan rahmah dan mawaddah. Islam memberi penyelesaian menjurus dan tembus kepada punca pemasalahan bukan mengubat gelaja-gejala atau akibat-akibatnya berkisar pada formula-formula pinggiran.

 Ya, sebagai hamba Allah, merujuk kepada Allah bererti pengabdian secara total kepada kehendak dan peraturannya. Dan bila ini ingin dilakukan kita terpaksa kembali ke pangkal segala urusan yakni beriman kepada-Nya. Roh istikharah (merujuk kepada Allah) itu bukan hanya diawal perkahwinan, tetapi di pertengahan, di sepanjangnya, sehinggalah sampai ke hujungnya… syurga. Inilah istikharah cinta!

 ISTIKHARAH CNTA

 Kekadang mahmudah tidak kecapaian

Hanya dengan indahnya permulaan

Tapi harus ditempa oleh tusukan ujian

Dari kesakitan, kegagalan dan persengketaan…

sepanjang perkahwinan

 

Seringkali dosa dan mazmumah

Ditandai oleh retaknya ukhwah

Sejauh mana kasih cinta kita berdua

Dibatasi oleh cinta kita pada yang Esa

Teguh iman, kukuhlah percintaan

Isteriku…

Kekadang Allah menyempitkan…

Supaya kita tak hanyut dalam kesenangan

 Kekadang Dia melapangkan…

Supaya kita tak selalu dipagut kesempitan

 Kekadang Dia melepaskan kita dari kedua-duanya

Supaya tidak bergantung kepada sesuatu

selain-Nya!

 Isteriku…

Istikharah cinta kita…

Inilah tagihannya

Istikharah cinta kita…

Mujahadah itulah maharnya!

Advertisements
 
24 Komen

Posted by di 7 Mac 2012 in Tentang Cinta

 

Label: , , ,

24 responses to “ISTIKHARAH ITUPUN PERLU MUJAHADAH..

 1. hamba Allah

  7 Mac 2012 at 8:18 am

  subhanallah, us sy nk bertanya :
  “mcm mna kita nk tahu tnda2 selepas kita dah buat solat istikharah n bole x kita tunaikn solat istikharah mcm kita tunaikn solat sunat2 yg lain walaupun kita xde tujuan utk melakukannya??”
  wallahualam. jazakallah.

   
 2. faizah zaini

  7 Mac 2012 at 11:02 am

  saya pernah mengalami situasi ini, istihkrh kemudian diuji dengan perpisahan yg cukup memeritkan, tapi bila muhasabah semula cara Allah menunjukkan perpisahan juga sangat memenarik walaupn perit..setelah solat hajt berkali-kali selepas maghrib,berdoa dan membaca yasin.dalam doa yg saya pohon saya adukan pada Allah tentang sengsaranya hati saya melihat perubahan sikapnya,saya mohon pada Allah agar di beri sebaik-baik jawapan..Alhamdulillah .akhirnya Allah tunjukkan saya di sebalik apa yg berlaku..sangat perit..tapi hakikatnya Allah telah menyelamatkan saya…walaupn selepas itu saya berdepan dengan pelbagai ujian dan kehidupan peribadi saya jatuh merudum…

   
 3. Ani

  7 Mac 2012 at 11:10 am

  Walaupun saya kurang faham apa yang ustaz ingin sampaikan, tetapi tak apalah, ini sekadar luahan perasaan saya sahaja.

  Sukar sebenarnya untuk menghadapi semua ini. Bukan tidak redha dan yakin dengan istikharah apatah lagi ketentuan Tuhan tetapi cuba menjaga maruah diri dari pandangan masyarakat dan Islam juga. Tetapi tak taulah kebelakangan ini, saya tak mampu melawan perasaan sendiri walaupun pelbagai cara telah dilakukan samada munajat dan puasa. Hati saya sentiasa berbolak balik, mungkin keikhlasan tiada ataupun syaitan yang mengoda lebih kuat dari iman didada. Ia benar2 menganggu hidup saya, ada masanya membuatkan saya rimas, resah dan gelisah.

  Banyak perkara yang perlu saya jaga. Jika telah sampai masanya, saya akan menyerahkan segala2nya tanpa membantah sepatah kata selagi tak melanggar perintah Allah, apatah lagi memang matlamat saya ingin selamat di akhirat, ingin ke Syurga Allah. Saya telah bersedia menerima risikonya walaupun suatu masa nanti kemungkinan besar juga saya akan dipinggirkan. Saya bertawakkal atas segalanya. Cabaran pastinya akan terus datang selagi hayat dikandung badan. Kerana begitulah selama ini yang saya lalui. Gembira hanya seketika kemudian pasti duka bertandang jua.

   
 4. faizah zaini

  7 Mac 2012 at 11:11 am

  Sebelum itu ingin saya katakan ..saya menerima dia dalam hidup saya setelah saya melakukan istiikhrah berkali, pada waktu itu saya cukup yakin hubungan ygdi bina berdasarkan istikhrah adalah yg terbaik..namun siapalah saya untuk melawan ketentuan Allah…ketentuan itu milik Allah, hati juga milik Allah…akhirnya terpisah, byk soalan dari rakan2 saya adakah saya tidakmelakukan istikhrh bersungguh2 atau saya sekadar mengikut perasaan sahaja, tapi saya menjawab…saya bukan Allah saya bukan pemilik hati seorang manusia..segala saya perlu kembali pada Allah…2tahun saya mengambil masa untuk muhasabah diri, saya percaya perpisahan yang berlaku adalah teguran langsung dari Allah berkenaan sikap lalai saya yang semata-mata bergantung harap pada manusia, dan perpisahan tersebut mengembalikan pergantunagn saya pada Allah…

   
 5. Maimunah Mahmood (@MaimunahMahmood)

  7 Mac 2012 at 11:46 am

  subhanallah ustaz tima kasih. Muharram yg lalu rumahtangga saya diuji biarpun saya yakin dgn pilihan saya selepas istikharah yg dibuat. Artikle ustaz “soal cinta” menemani saya saat itu. Sungguh benarlah kerana cinta yg SATU maka dua hati bersatu. Semoga sumbangan ustaz ini memperolehi keredhaa-Nya. InsyaAllah kita akan bertemu pada bengkel penulisan 31 mac.

   
 6. Nooraini Md Hussein

  7 Mac 2012 at 12:19 pm

  Alhamdulillah kata2 ustaz banyak memberi panduan dan dorongan untuk tabah menghadapi liku2 hidup berumahtangga…dugaan memang tidak dapat dielakkan dan harus ditangani dengan bijaksana..ada sebab Allah menganugerahkan ujian kepada hambaNya

   
 7. gentarasa

  7 Mac 2012 at 12:45 pm

  Assalam.
  Baca lebi lanjut tulisan saya tentang istikharah dalam Majalah Solusi 42 yang akan datang. InsyaAllah.

   
 8. ani

  7 Mac 2012 at 1:12 pm

  Bederai- derai air mataku bila membaca artikal ini. Adakah ini tanda kasih sayang Allah padaku?
  Ya Allah, Engkau kirimkan padaku seorang insan yang tidak boleh ku abaikan sebagai saluran kecintaanMu. Ku mohon kecekalan hati , ketabahan iman agar aku tidak gelincir diakhir usiaku.
  Amin.

   
 9. zahra'

  9 Mac 2012 at 7:15 am

  TERIMA KASIH ustaz…….sesungguhnya tulisan ustaz amat terkesan dihati…..tak pernah menghampakan hati2 kami dengan teguran dan nasihat….semoga ustaz dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat.Amin3.

   
 10. zinnirah84

  9 Mac 2012 at 11:00 am

  assalam
  tak sabar baca SOLUSI 42

   
 11. MAH

  9 Mac 2012 at 4:11 pm

  Salam Sejahtera Ustaz,

  Bila saya baca artikel ini saya kaitkan dengan situasi di Mahkamah Syariah kita dan saya naik marah bila membaca kes-kes penceraian yang tertangguh begitu lama yang menyusahkan pihak perempuan.Adakah pihak peguam dan pihak hakim tidak takut pada Allah SWT di mana dengan jelas boleh nampak bahawa pihak lelaki bukanlah dari jenis orang Islam yang baik namun masih melewat-lewatkan keputusan?Sekiranya pihak perempuan tidak terjerumus di lembah yang hina akibat dari situasi ini, bersyukurlah…..

   
 12. Yani

  13 Mac 2012 at 11:17 am

  Subhanallah….
  Sungguh terkesan dgn artikel ustaz kali ini….setuju dgn kata ustaz…sedang do akan terus mendidik diri utk jd ‘pekebun yg rajin dikebun cinta kami, membajai dn membelai akan terus memperolehi hasil yang baik….biarpun pergeseran jiwa telah trjdi, besarlah harapan dn doaku agar masa akan dpt menguburkn smua ingatanku…keranaMU aku kuat YaALLAH…SYUKUR ALHAMDULILAH…

   
 13. syamsul amri a razak

  14 Mac 2012 at 10:00 pm

  Tk ust atas tulisan. ALLAH Maha Mengetahui apa yg tersurat dan tersirat.

   
 14. Nur

  15 Mac 2012 at 7:54 am

  Ini yang sebenar2nya penyelesaian kepada segala masalah hari ini ustaz. Mengapa tidak diterapkan unsur2 muhasabah@tarbiah kepada pasangan2 yg bakal bernikah? Perbetulkan niat pernikahan mereka yg sbenar2nya, Kerana Allah, pasti! situasi hari ini tidak brterusan dmasa depan.

   
 15. saidati

  21 Mac 2012 at 12:42 am

  “Hidup adalah satu siri pelajaran yang panjang dan berterusan. Allah mendidik kita pada setiap yang berlaku dalam hidup ini. Tujuannya? Untuk kita menjadi LEBIH BAIK… sebagai hamba Allah dan Khalifah ” terima kasih ustaz!!
  Subhanallah..mohon doa smga diberi kekuatan N mengharap segalanya Dpermudahkan

   
 16. Ieka Noura

  24 Mac 2012 at 8:23 pm

  sangat2 membntu…

   
 17. wann

  30 Mac 2012 at 10:56 am

  salam ustaz,,mohon share

   
 18. Halim HJ Muhammad

  24 April 2012 at 12:43 pm

  alhamdulillah……kalimah yang dicatatkan sangat terkesan…sedang dan masih belajar memahami dan menerima kelebihan dan kelemahan isteri-isteri yang dikurniakan Allah…Syukur kepada Allah dan terima kasih banyak kepada Ustaz atas ibrah dan istifadah yang sangat berguna…wassalam

   
 19. sms

  22 Mei 2012 at 1:38 pm

  Salam..terima kasih atas wacana ilmu yang disampaikan. HambaMu ini jua sedang meniti istikharah cinta kurniaan Ilahi. moga redha Allah menyampaikan hasrat yang terbuku di hati. Hanya DIA tahu segala-galanya

   
 20. Zuraifah binti Hassan

  24 Mei 2012 at 8:21 pm

  HIidup adalah nikmat tersurat..Cinta adalah nikmat yang tersirat..
  Kejayaan dalam bermujahadah adalah nikmat yang terhebat.

   
 21. rosni

  31 Mei 2012 at 4:54 pm

  Salam, ustaz rasa sebak membaca artikel ini ,ilmu yang saya tak perolehi selama ini, terima kasih ya, allah kerana hidayah ini.

   
 22. Qaseh Maiza

  15 Julai 2012 at 9:05 pm

  tq for this artikel….so sad…

   
 23. shofia

  1 Februari 2014 at 10:50 am

  kehidupan rumah tangga sy sdg dlm masa krisis… berkali2 di uji Allah dg ujian yg sama… sampai bingung siapa yg salah,,, apa yg salah,,,, kemana sy hrs melangkah,,, Ohhh sungguh be rat rasanya… bilakah boleh berdoa ingiiin rasanya agar Allah menghilangkan rasa cinta untuk nya,,, sehingga apapun yg ia lakukan tak akn membuat sy begitu terluka,,! Tp apa itu solusinya ustadz??? atau mmg masalah ada pd diri sy yg terlalu bergantung cinta padanya,,,’ kini kehidupan rmh tangga sy bergantung pd kesediaannya merujuk sy atau melepas sy,,,, Tp apa itu akan menjadikan dmn tangga kamu nntnya akan damai dan sakinah…? sy perlu cari solusinya dl… sy perlu tau dl apa yg hrs sy perbaiki ustadz… bagaimanakah cara agar rasa cinta ini tidak berujung padanya Tp panda yg menciptakannya….

   
 24. norizah alias

  28 Mei 2014 at 3:28 pm

  Alhamdulillah..bahgia membaca

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: