RSS

CINTA ITU BUKAN TUHAN!

18 Jan

Semalam saya di akademi Pengajian Melayu UM. Melayani remaja yang ingin tahu tentang Hati Ku Milik Siapa? Seminggu dulu di UIA Nilai, begitu juga. Berbicara tentang cinta, hati, kasih dan sebagainya. Takdir menentukan begitu… terlalu lemah untuk ditadbir apatah lagi untuk diusir amanah itu.

Banyak sekali dibicarakan tentang cinta. Tetapi kali ini ingin saya tegaskan: CINTA ITU BUKAN TUHAN!

Ikutilah tulisan yang seadanya ini…

Seorang suami pernah meluahkan rasa hatinya kepada saya. Yakni tentang gangguan perasaan yang dialaminya. Dia diusik kenangan lama apabila bertemu dengan bekas kekasihnya semula. Entah kenapa perasaan cinta mereka seakan berputik kembali.
“Kami terlalu cinta. Malangnya kami tidak ada jodoh. Kami terpaksa berpisah dan kemudiannya menemui jodoh masing-masing.”

Dia mengadu setelah hampir sepuluh tahun, tidak sangka hatinya masih berbunga cinta. Dan ajaibnya cinta, ia tidak mengenal usia. Sedangkan kini dia sudah punya dua orang anak dan kekas kekasihnya pun ada seorang anak. Masing-masing sudah punya keluarga.
“Apa masalahnya?” tanya saya seperti sukar memahaminya.
Dia kemudian mengakuinya bahawa bekas kekasihnya pun rupa-rupanya juga masih mencintainya.

Cinta bukan Tuhan, itulah jawapan pendek yang saya berikan padanya. Saya tegaskan tidak semua kehendak cinta mesti kita patuhi. Bila cinta melanggar batas-batas rasional, nilai-nilai kemanusiaan dan yang paling utama melanggar syariat, kehendaknya mesti dihentikan. Saya ingatkan kepadanya, pertimbangkanlah bagaimana nasib isteri dan anak-anaknya nanti jika kehendak cinta yang “gila” itu dipenuhi. Pergi memburu cinta yang tidak pasti, lalu meninggalkan anak-anak dan isteri yang diamanahkan Allah… Berbaloikah?
Dan yang paling utama, bagaimana pula hukum Allah yang akan dilanggar jika hubungan terlarang (haram) itu diteruskan. Mencinta isteri dan suami orang adalah haram. Curang itu khianat. Khianat itu adalah antara ciri kemunafikan. Ya, cinta memang buta, tetapi orang yang bercinta (lebih-lebih lagi orang beriman) jangan pula sampai buta mata hati untuk mengawal dan mengendalikan rasa cinta. Demi cinta sanggup berdosa? Demi cinta sanggup menempah neraka? Fikir dan zikirkanlah (ingatkanlah)!

Malangnya, begitulah realitinya kini. Cinta dimertabatkan terlalu agung dan disanjung membumbung… Demi cinta segala-galanya berani diterjah dan sanggup diredah. Tidak percaya? Bacalah masalah-masalah masyarakat yang dipaparkan di dada akhbar atau majalah. Isteri jatuh cinta pada suami orang. Suami jatuh cinta kepada wanita lain dan rela meminggirkan isteri sendiri. Bila ditanya kenapa? Kebanyakannya menjawab, “apa boleh buat, kami sudah jatuh cinta!”

Inilah gara-gara dan bahananya menonton filem cinta versi Bollywood, Hollywood atau filem-filem “yang sewaktu dengannya”. Inilah impak lagu-lagu cinta yang menyumbat telinga dan menyempitkan jiwa. Secara tidak sedar filem-filem dan lagu-lagu itu telah menawan “akal bawah sedar” sesetengah masyarakat, bukan sahaja remaja, bahkan “retua” hingga sanggup menobatkan cinta sebagai Tuhan dalam kehidupan.

Lihat sahaja bagaimana hero dan heroin dalam filem-filem tersebut sanggup melepasi apa jua halangan demi penyatuan cinta mereka. Pengorbanan demi cinta disanjung dan dipuja walaupun jelas melanggar tatasusila dalam beragama. Kerap kali ibu-bapa dipinggirkan, kononnya kerana menghalang kehendak cinta. Apa sahaja plot dan klimaks cerita, cinta akan dimenangkan. Seolah-olah tujuan hidup manusia hanya semata-mata untuk cinta!
Mari kita renung sejenak. Cuba tanyakan siapakah yang mengurniakan rasa cinta di dalam hati setiap manusia? Tentu sahaja jawabnya ialah Allah. Allah mencipta manusia, hati, akal dan perasaannya. Cinta itu fitrah yang dikurniakan Allah pada setiap hati. Lalu kita tanyakan lagi untuk apakah Allah berikan naluri cinta ini?

Untuk mengetahui apa tujuan cinta kita perlu kembali kepada persoalan asas, untuk apa manusia dijadikan? Ini adalah kerana semua yang diberikan Allah kepada manusia adalah untuk memudahkan manusia menjalankan tujuan ia diciptakan oleh Allah. Apakah tujuan Allah menciptakan manusia? Tidak lain, hanya untuk menjadi hamba Allah dan khalifah di muka bumi ini.

Ini ditegaskan sendiri oleh Allah melalui firman-Nya:
“Tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk menjadi hamba (beribadah) kepada-Ku.”Al Dhariyat 51: 56
Dan Allah menegaskan lagi:
“Kami jadikan di muka bumi manusia sebagai khalifah.”
Dua tujuan penciptaan manusia ini adalah amanah yang sangat berat. Allah menegaskan lagi:
“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanah kepada langit, bumi dan gunung-gunung, namun semuanya enggan memikul amanat itu kerana mereka khuatir mengkhianatinya, dan dipikullah amanah itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu tersangat zalim dan jahil.” Al Ahzab 72

Sebagai hamba Allah, manusia perlu mengabdikan dirinya kepada Allah setiap masa, ketika dan di mana sahaja. Ia perlu menjadi manusia yang baik melalui ibadah-ibadah fardu Ain yang diwajibkan secara personel oleh Allah ke atas dirinya. Dan sebagai khalifah di muka bumi, manusia perlu mengurus, mentadbir dan memakmurkan muka bumi ini berpandukan hukum-hakam Allah s.w.t. Ini adalah tanggung-jawab yang berat dan memerlukan penyertaan orang lain bersama-sama untuk dilaksanakan. Kebanyakannya amalan berbentuk fardu kifayah ini memerlukan tenaga jemaah.

Allah swt Maha Mengetahui akan kelemahan manusia. Dua tujuan yang besar penciptaan manusia itu tidak boleh dipikul secara bersendirian. Justeru, awal-awal lagi manusia ujud secara “co-existance” (ujud secara bersama). Kebersamaan ini sangat perlu untuk memberi kekuatan bagi memikul tujuan hidup yang sangat besar dan berat itu. Dan titik awal perpaduan antara seorang manusia dengan seorang manusia yang lain ialah hubungan suami-isteri yang membentuk sebuah keluarga.

Keluarga adalah nukleus yang pertama dalam hubungan sesama manusia. Daripada sebuah keluarga terbentuklah masyarakat, daripada penyatuan masyarakat terbentuklah daerah, negeri, negara dan akhirnya dunia kehidupan yang lebih besar dan luas. Lihatlah bagaimana segala bentuk perhubungan itu semuanya berasal daripada hubungan seorang lelaki (suami) dan seorang wanita (isteri).

Maha suci Allah yang menyatukan manusia dalam pakej-pakej perhubungan yang bernama keluarga, masyarakat, daerah, negeri, negara dan dunia antarabangsa. Semua itu untuk apa? Ya, untuk bersatu bagi menjalankan peranan mereka sebagai hamba Allah dan khalifah di muka bumi. Tugas yang berat dan mencabar itu akan terasa lebih mudah jika dipikul bersama-sama. Tanpa hubungan dan bantuan daripada orang lain, manusia tidak akan terpikul amanah yang besar itu.

Sesungguhnya, untuk memulakan tapak asas atau benih permulaan hubungan antara manusia dengan manusia itulah Allah ciptakan rasa cinta. Allah datangkan rasa rindu, sepi dan inginkan teman di dalam hati Nabi Adam. Pada hal Nabi Adam tinggal di syurga – tempat terhimpunnya segala nikmat dan keindahan.

Namun, tanpa seorang “teman wanita”, Nabi Adam masih terasa kesepian jua. Allah jugalah yang mengurniakan rasa itu, untuk menjadi sebab terbentuk hubungan suami-isteri yang kemudiannya menjadi sebab pula lahirlah zuriat demi zuriat yang melahirkan generasi manusia.

Dan kemudian datanglah musim ujian. Cinta mereka berdua terpisah ketika “tercampak” ke alam dunia. Setelah sekian lama cinta mereka terpisah (sebagai kafarah satu kesalahan), akhirnya mereka bertemu di padang Arafah. Dan dari situlah bergabunglah jiwa, minda, perasaan dan tenaga mereka berdua untuk menjalankan peranan sebagai hamba Allah dan khalifah di dunia.

Cinta itu bukan tujuan… Cinta itu hanya jalan. Cinta itu bukan matlamat, cinta itu cuma alat. Rasa ingin mencintai dan dicintai dalam diri setiap manusia pada hakikatnya adalah untuk membolehkan manusia melaksanakan tujuan ia diciptakan. Cinta itu mengikat hati antara lelaki dengan wanita untuk sama-sama membentuk ikatan perkahwinan demi menyempurnakan agama. Justeru kerana itulah Rasulullah s.a.w telah bersabda:
“Barang siapa yang berkahwin maka sempurnalah separuh agamanya, tinggal separuh lagi untuk dilaksanakan.”

Cinta memang penting, tetapi ibadah dan menegakkan hukum Allah jauh lebih penting. Sayangnya, hakikat ini sangat jarang difahami dan dihayati oleh orang yang bercinta. Tujuan cinta sering dipinggirkan. Ibadah dan hukum Allah yang tinggi dan suci telah dipinggirkan hanya kerana cinta. Kononnya, cinta itu sangat suci dan tinggi.

Mungkin rasa seperti itulah yang berbunga di dalam jiwa si suami yang diimbau nostalgia cinta lama oleh bekas kekasihnya yang saya sebut pada awal tulisan ini. Kerana cinta, terdetik dalam hatinya untuk bersama bekas kekasih walaupun terpaksa mengorbankan anak dan isterinya. Mungkin rasa cinta itulah juga yang menyebabkan ramai wanita mengorbankan kehormatan diri kepada kekasih hati demi membuktikan ketulusan cintanya. Mungkin kerana itulah juga seorang anak sanggup berpisah dengan ibu-bapanya demi memburu cinta.

Bertuhankan cinta samalah bertuhankan hawa nafsu. Bila tujuan suci dan hakiki dipinggirkan, timbullah tujuan keji dan ilusi sebagai ganti. Sering terjadi nafsu seks dijadikan tujuan di sebalik rasa cinta. Cinta yang berbaur dengan kehendak seks inilah yang pernah dikecam oleh Al Farabi dengan katanya:
“Cinta yang berlandaskan nafsu seks adalah cinta yang diilhamkan oleh Tuhan kepada haiwan!”

Ironinya, ada yang berkata, “lelaki memberi cinta untuk mendapatkan seks. Wanita memberi seks untuk mendapatkan cinta.” Eksploitasi dan manipulasi cinta ini tidak akan memberi kebahagiaan kepada sesiapa – baik kepada lelaki mahupun kepada wanita. Lelaki yang mendapat seks dengan memperalatkan cinta, tidak akan pernah puas. Kehendak nafsu tidak terbatas dan tidak akan pernah puas. Melayani nafsu, umpama minum air laut… semakin diminum, semakin haus.
Manakala wanita yang memberi seks, kononnya untuk mendapat cinta, tidak akan mendapat cinta yang sejati. Mereka hanya akan menemui kasanova dan lelaki hidung belang yang hanya cinta sebelum dapat apa yang diidamkan, tetapi tunggulah sebaik sahaja habis manis sepahnya dibuang. Wanita-wanita malang ini bukan hanya kehilangan cinta, tetapi hilang maruah, kehormatan dan harga diri.

Letakkanlah cinta sebagai alat untuk beribadah kepada Allah. Ujudkanlah rumah tangga bahagia yang menjadi wadah tertegaknya kalimah Allah.

SYURGA RUMAHTANGGA

Binalah rumah-tangga di tapak iman
Tuluskan niat luruskanlah matlamat
Suami pemimpin arah tujuan
Isteri pembantu sepanjang jalan
Lalu mulakanlah kembara berdua
Kerana dan untuk… Allah jua

Di tapak iman dirikanlah hukum Tuhan
Iman itu tujuan Islam itu jalan
tempat merujuk segala kekusutan
tempat mencari semua penyelesaian
rumah jadi sambungan madrasah
berputiklah mawaddah…
berbuahlah rahmah

Inilah kunci kebahagiaan rumah-tangga
setia dan penyayang seorang suami
cinta dan kasih seorang isteri
Lalu berbuahlah mahmudah demi mahmudah
lahirlah zuriat yang soleh dan solehah!

Advertisements
 
55 Komen

Posted by di 18 Januari 2010 in Tentang Cinta

 

Label: , , , , ,

55 responses to “CINTA ITU BUKAN TUHAN!

 1. naimul firdaus

  18 Januari 2010 at 4:05 pm

  salam..boleh tak saya nak kirimkan entri ini kepada sahabat-sahabat saya?

   
 2. hakimi

  18 Januari 2010 at 4:28 pm

  Sememangnya di mana-mana pun jiwa “remaja” ini bertuhankan cinta berbanding cinta hakiki. Menurut ustaz, bagaimana mahu mendidik jiwa dan mengubah pendirian remaja yang sering kali terpengaruh dengan konsep bertuhankan cinta kepada rasa cinta dan takut kepada Allah. Adakah dengan menunggu bala dari Allah (sebenarnya rahmat), baru mahu mengubah pendirian mereka kepada takut Allah?

  Kerana saya belajar di IAIN Ar-Raniry, Banda Aceh, selepas kejadian Tsunami pada tahun 2004, sepertinya para remaja disini tiada mengambil ibrah dari kejadian tersebut, malah konsep bertuhankan cinta itu lebih hebat dari sebelumnya dan semakin menjadi-jadi. Jadi menurut pandangan ustaz, bagaimana mahu mengubah mereka sedangkan kita sendiri tahu seorang manusia itu sendiri menentukan jatuh bangun dirinya sendiri.

   
 3. ibnu ali

  19 Januari 2010 at 12:32 am

  salam, ustaz….
  saya merupakan seorang pengawas di salah sebuah sekolah di kawasan gombak…. di sini, banyak berlaku masalah couple antara pelajar lelaki dan perempuan… walaupun setelah ditegur namun masih tegar bercouple…seolah mereka telah dibutakan oleh keindahan pasangan mereka… jadi ustaz, saya ingin meminta nasihat ustaz tentang cara untuk menyedarkan mereka daripada terus bercouple… harap ustaz dapat membantu…

   
 4. ummuabbas

  19 Januari 2010 at 1:45 am

  Cinta yang tidak bertapak di desa taqwa merupakan hasil tiupan iblis. Ia sebenarnya mampu disingkirkan menggunakan akal waras berimamkan Quran dan Sunnah. Jika kita kata hasrat nafsu itu benar, maka semuanya akan menjadi benar kendatipun terpaksa membelakangkan al_Quran dan hadis.

  Hanya hati yang dibersihkan dengan sabun mahmudah mampu menilai yang mana intan yang mana kaca.

  Kebenaran hanya datang dari Allah, bukannya bisikan nafsu yang cenderung kepada kejahatan.

  Wallahua’lam.

   
 5. Khidir

  19 Januari 2010 at 8:10 am

  Bertuhankan cinta samalah bertuhankan hawa nafsu. Sy sungguh tertarik dgn ayat itu. Dalam perkara ini iblis akan memainkn peranannya utk menyesatkn manusia kecuali org yang punyai keimanan yang kuat dpt menepisnya. Ingatlah sahabat ‘berbaloi’ kah semua itu..

   
 6. naimul firdaus

  19 Januari 2010 at 1:10 pm

  salam ziarah

   
 7. haizad

  19 Januari 2010 at 7:24 pm

  “seandainya mencintaimu satu dosa, aku rela berdosa kerananya” Dulu pada zaman sekolah quotes inilah yg sy simpan. bila jatuh cinta perasaan begitu berbunga sekali. Sekarang tidak lagi… rasa bodoh pulak cintakan orang mengikut nafsu begitu. semakin kita dewasa banyak perkara yg kita belajar sebenarnya. suka ngan blog nie…artikel yang banyak memberi motivasi pd sy. teruskan…sekurang-kurangnya usaha nie dapat membantu orang-orang yang gersang jiwanya diluar sana. TQ

   
 8. ummuabbas

  19 Januari 2010 at 10:09 pm

  Saya mohon mencelah lagi di sini, saya tertarik dengan luahan ibnu ali. Saya mahu syorkan beliau membaca artikel saya, “Bank In CINTA di Usia Remaja”. Mungkin beliau dapat mengutip sedikit idea di sana untuk mengatasi situasi rakan-rakannya.

  Ada lagi artikel berkaitan yang ditulis secara santai.

  Antaranya;
  Bank In CINTA; Esok Masih Ada.

  Moga dapat membantu.

  Syukran.

   
 9. gentarasa

  20 Januari 2010 at 8:26 am

  Salam ummu,
  Syukran kerana sudi membantu sahabat-sahabat kita. Jika ada apa-apa lagi, sila syorkan ya. Moga dakwah makin meriah.

   
 10. kataganti

  20 Januari 2010 at 6:56 pm

  Apa yang berlaku pada saudara kita seperti cerita di atas , bukannya cinta. Tapi itu adalah mainan nafsu dan syaitan. nafsu dan syaitan adalah musuh kita. Ia akn sentiasa , setiap saat hendak menyesatkan dn merosakkan kita. ia akan tuju di mana kelemahan kita dan ia akn gunakan keadaan itu untuk rosakkan kita.

   
 11. fatin

  20 Januari 2010 at 10:01 pm

  syukron ustaz for this article =)

   
 12. gentarasa

  21 Januari 2010 at 8:29 am

  Salam,
  Benar apa yang saudara katakan. Terima kasih atas pencerahan.

   
 13. gentarasa

  21 Januari 2010 at 8:30 am

  Salam fatin,
  syukran juga untuk Fatin.

   
 14. widyana

  21 Januari 2010 at 11:23 am

  slm ustaz………..
  insyaallah…jika diizin kan ALLAH,lepas hri raya nnt sy akn bergelar isteri…harap ustaz n pembaca smua sudi mendoakan sy slmt d akad nikah kn dgn si dia…

   
 15. Atikah

  21 Januari 2010 at 2:29 pm

  Salam ustaz,

  Terima kasih dengan perkongsian ini… saya suka membaca tulisan ustaz yang banyak memberi motivasi pada diri saya…

   
 16. Professor

  22 Januari 2010 at 7:43 am

  Bismillahirrahmanirrahim..

  Hmm..dh biasa dh ustaz cerita mcm tu, yg lagi bnyk kesnya, dh ada anak isteri, tapi masih lagi bercinta di belakang. tak kira la isteri orang ke, janda ke, ataupun anak dara lagi, memang fitrah manusia akan nampak semua tu indah..(3:14), tapi macam yang ustaz cakap, mereka tidak nampak yang setiap yang Allah beri tu adalah alat untuk mencapai matlamat..

  Pandangan ana dalam nk menyelesaikan masalah ni, tak lain tak bukan, perlunya ada tazkirah dalam diri manusia tu, peringatan yang berkala, perlunya dibangkitkan iman yang lesu dalam diri..zaman sekarang bukan zaman abbasiyah, Islam di puncak, tapi zaman sekarang adalah kembali kepada fasa zaman arab jahilliyyah, timbul semula masalah2 yang hakikatnya sama dengan apa yang orang arab jahiliyyah buat dulu. Kemudian di tengah-tengah ‘sistem’ yang rosak tu, Rasulullah memulakan fasa dakwah dengan berkumpul di rumah Arqam Abi Al Arqam secara berkala, generate iman golongan pertama memeluk Islam. dan lahirnya individu-individu yang hebat seperti Abu Bakar, Bilal, Zaid, Khadijah dan lain-lain.

  Jadi, untuk proses ni, banyak wasilah yang ada. tinggal nak cari je lagi, (5:35). Kalau cinta yang entah macam mana boleh jumpa tu dapat dicari, takkanlah wasilah2 ni tak dapat dicari. Hakikatnya, tanya diri. Nak atau tak nak.
  Wallahu’alam..

   
 17. gentarasa

  22 Januari 2010 at 7:52 am

  Salam prof,

  Benar sekali apa yang dinukilkan. Oleh kerana kita kembali ke zaman asal, maka pembaikannya pun mesti kembali kepada kaedah yang asal. Syukran atas pencerahan.

   
 18. gentarasa

  22 Januari 2010 at 7:53 am

  Salam Atikah,
  Nama macam anak anak saya. Syukran nak…

   
 19. gentarasa

  22 Januari 2010 at 7:53 am

  Salam Atikah,
  Nama macam anak anak saya. Syukran nak…

   
 20. gentarasa

  22 Januari 2010 at 10:36 am

  salam,

  Tahniah. yA, SEMOGA SAHABAT KITA INI MENDAPAT SEORANG YANG SOLEH SEBAGAI PEMBIMBINGNYA MENUJU SYURGA. Amin.

   
 21. ashmir

  25 Januari 2010 at 6:00 pm

  Assalamualaikum Ustaz,

  Terima kasih di atas kupasan yang menarik ini… saya kagum dan berminat dengan setiap penulisan ustaz yang banyak membuatkan saya berfikir dan berzikir…SYUKRAN & TAHNIAH ya ustaz.

   
 22. madiha

  25 Januari 2010 at 11:40 pm

  salam ustaz,
  terima kasih atas entri yg menarik.
  setiap tulisan ustaz,pastinya menyentuh hati yg membaca.
  justeru itu membuatkan sy “ketagih” untuk membaca entri2 dlm blog ni
  syukran atas sgala pkongsian ilmu yg menarik.

   
 23. hamka

  26 Januari 2010 at 10:37 am

  Sekiranya maksud cinta korang adalah Allah!
  Maka adakah korang sanggup buat apa saje demi kerana Allah?
  Sanggup?
  Sanggup mati kerana Allah….?
  Sanggup taat segala perintah Allah?

  MAKSUD CINTA: SANGGUP BUAT APA SAJA DEMI YG DICINTAI…
  Ps: sanggup jadi mayat demi yg di cintai….

   
 24. Murtadha Rafaai

  27 Januari 2010 at 3:16 am

  Salam…ustaz,di ruangan “Nasyid” di sebelah,saya rasa ada sedikit kerosakan..tidak ada pun senarai nasyid yang ditulis oleh ustaz,hanya komen-komen…Mohon dilihat…:)

   
 25. muslim_me

  27 Januari 2010 at 1:07 pm

  salam..
  wasilah yg dimaksudkn prof itu cthnya ape ye, ustaz?

   
 26. Ijah Ali

  31 Januari 2010 at 8:27 pm

  Assalamualaikum Ustaz yang budiman,
  Penulisan skrip ustaz di atas sebenarnya telah terjadi ke atas keluarga saya. Kes serupa hanya bilangan anak dan tahun perkahwinan saja yang membezakanya. Usia perkahwinan saya telah menjangkau setengah abad iaitu hampir 25 tahun. Bayangkan bagaimana perasaan saya selaku isteri pada ketika itu apabila si suami menceraikan saya atas alasan tiada sefahaman lagi. Anak-anak seramai 4 orang dah besar remaja dan 2org anak sedang menuntut di universiti tempatan. Anak sulung sudah bekerja manakala yang bongsu berusia 19 tahun telah terbengkalai dari pelajaran akibat masalah keluarga. Bayangkanlah..bagaimana perasaan saya setelah ditinggalkan bekas suami. Anak-anaklah yang merasai bahang kehancuran tersebut! Anak-anak kehilangan kasih sayang orang yang bergelar seorang bapa. Selama ini bapalah segala-galanya..curahan kasih sayang, masalah kewangan dan perbelanjaan harian..semuanya tidak diabaikan. Allah telah meletakkan diri saya sebagai pilihan utama kepada ujian seberat ini. Ya Allah, saya akui saya adalah hambaMu yang lemah.

   
 27. jasmine

  23 Februari 2010 at 9:55 am

  salam uastaz. saya ingin bertanya,adakah mencintai suami orang itu hukumnya haram? (seperti entri di atas). saya tidak faham tentang maksudnya.mohon ustaz perjelaskan.terima kasih.

   
 28. mior ahmad taha

  26 Februari 2010 at 9:29 pm

  salam ustaz,
  seperti dalam lirik lagu lagu kerana cinta yang dinyayikan oleh mestica dan inteam…..”dan jangan pula kerana bercinta,engkau leka entah kemana,dan jangan pula kerana bercinta tergadai semua maruah agama”…..ana setuju sangat dengan ustaz….harap ana sentiasa dilindungi Allah…amin

   
 29. Nurr Iman

  20 Mac 2010 at 11:04 am

  Salam ustaz,
  mohon izin nk edit dan dikongsikan bersama sahabat2 bleh ustaz??
  insya Allah artikel nie boleh dijadikan wadah tarbiyah bwat kami dalam menyusuri kehidupan dunia yg penuh onak dan duri.
  syukran bwat ustaz.muga Allah sentiasa memberi rasa dan semangat istiqamah dalam setiap mujahadah kita.amiin..

  Jazakallah.

   
 30. gentarasa

  21 Mac 2010 at 7:24 am

  sALAM nURR iMAN,

  Silakan.

   
 31. nik

  7 Mei 2010 at 10:15 pm

  salam…
  Sy teramat mnyukai hsil nukilan ustaz…sgguh mendamaikan jiwa. Blh djadikan panduan untk diri n pelajr2 sy…Sy harap ustaz akan terus menhsilkn nukilan. smoga pnjang umor n d berkati Allah.

   
 32. safwah Razlan

  7 Mei 2010 at 11:31 pm

  assalamualaikum, ustaz !

  minta keizinan ustaz utk berkongsikan artikel2 ustaz dgn sahabat2 saya .
  moga ianya boleh dijadikan iktibar & seterusnya mendekatkan diri lagi dgn Sang Maha Pencipta… insyaAllah.

  terima kasih.

   
 33. gentarasa

  9 Mei 2010 at 2:46 pm

  Salam safwah,
  Silakan. Semoga dipanjangkan sebagai amal jariah bersama.

   
 34. gentarasa

  9 Mei 2010 at 2:51 pm

  Salam nik,
  Syukran atas doamu. Itu lebih mahal dari tulisanku. Doa yang sama untuk saudara. Semoga diberkati Allah, sentiasa.Amin.

   
 35. Sha

  13 Jun 2010 at 11:32 am

  cinta itu milik hati..hati itu milik Tuhan

   
 36. haqisa

  14 Jun 2010 at 7:22 pm

  saya ada teman yg mengaku cinta mati pada suaminya.hampir 3 tahun kawin dah 2 kali cerai.selalu gadoh kerana dia isteri nombor 2.suaminya sayangkan dia tapi mengutamakan isteri pertama kerana isteri pertama punya bnyk kelebihan yg sisuami sgt perlukan.teman saya ni kawin sembunyi2.saya da nasihat jgn rujuk tapi degil krn cinta matinya itu. dia rela tak dapat peluang yg penting suami dia lelaki yg sama.istri pertama anggap poligami itu tak perlu krn tak menepati syariat.isteri pertama minta diceraikan krn takut berdosa.sisuami lak tak mahu melepaskan keduanya tapi sepanjang berpoligami hidup kucar kacir

   
 37. shila

  15 Jun 2010 at 3:02 pm

  SALAM USTAZ..betul cinta memang bukan segalanya..amat rugi org2 yang mengabdikan diri kepada cinta manusia semata2.Dengan kehendak Allah manusia dilahirkan,digalaskan pula dengan pelbagai tanggungjawab sebagai khalifah dan hamba Allah dimuka bumi ini..amat rugi org2 yang mensia2kan amanah itu…rugi di dunia…rugi juga diakhirat, Masyaalah ruginya..hanya kerana cinta kepada Manusia.semoga dakwah ustaz berterusan..amin.

   
 38. Ijah Ali

  16 Jun 2010 at 12:53 pm

  Salam. Ustaz..saya sekali lagi muncul..kali ini saya nak tanya satu soalan.. adakah menyintai isteri orang dan suami orang yang sudah punyai anak-anak membesar dan sudah bekerja, masing-masing bercerai dengan isteri dan suami kerana nak bersama semula. Akhirnya mereka berkahwin di sempadan. Berkahwin atas dasar cinta lama berputik semula itu kata mereka adalah qadak dan qadar namanya..sudah dijodohkan mereka bertemu dan berkahwin..Allah dah tentukan segala-galnya kata mereka.. sekarang si suami membela anak-anak tiri seramai empat orang bersama isteri baru dan isteri lama diceraikan dan tinggal bersama anak-anak kandung yang dahagakan kasih sayang seorang ayah yang sudah tidak menghubungi atau bertemu sejak berkahwin dengan isteri orang. Waallahualam..Allah maha kaya..saya cukup teraniaya oleh perbuatan mereka..

   
 39. gentarasa

  16 Jun 2010 at 2:38 pm

  Salam Ijah,
  Cinta bukan Tuhan untuk dituruti semua kehendaknya. Kita disuruh dan diberi kuasa untuk memilih… pilihan yang baik, diberi pahala. Pilihan yang salah diberi dosa. Perkahwinan atas kezaliman dan penganiayaan… satu dosa. Jangan berselindung di sebalik qada dan qadar! Bolehkah pencuri, perompak dan lain-lain berkata…. sudah ditakdirkan? Mereka memilih yang salah, berdosa pada Allah dan zalim pada manusia. Allah Maha Tahu. Jangan buat kerja syaitan atas nama Tuhan!

   
 40. Siti Khatijah

  26 Oktober 2010 at 8:46 am

  Subject: Penulisan Cinta itu bukan tuhan…
  In the name of ALLAH, Most Gracious, Most Merciful.

  Assalammualaikum, Ustaz. Saya minta maaf byk2 jika msg ni akan menyinggung perasaan Ustaz. Tpi saya rasa, saya perlu menyuarakan pendapat saya, kalau tidak, anak saya cakap saya seperti ‘berhutang’. Niat saya ikhlas sbg saudara seIslam yg sama2 mencari keredhaanNya.

  Tentang artikel Ustaz pasal cinta ni, saya rasa banyak “assumption” yang takut tersimpang. Komen saya ialah kita kena bezakan antara cinta vs nafsu. Jadi bila artikel itu menyebut “bertuhankan cinta sama seperti bertuhankan nafsu”, pd pendapat saya ini kurang tepat. Cinta bukan nafsu, dan tidak boleh disamakan. Maaf lagi sekali, jika saya menegur.

  Cinta itu suatu rahmat dari ALLAH, kerana Rahmat & Cinta ALLAH mengatasi murkaNya. jadi kalau cinta ini di’salah tafsir’ atau diburuk2kan, takut kita menyimpang dan dianggap angkuh, yakni lebih mengetahui dari Pencipta Segala Ciptaan@ALLAH. Na’uzubillah.

  Boleh ke manusia hidup tanpa cinta? Dalam suasana penuh kezaliman, kekejaman, penganiyaan sebab tiada cinta. Cinta sebentuk tenaga dan ianya teras kepada positive energy, spt kasih sayang, mengasihani, bersopan santun, beradab, yang mana juga adalah Nama-nama ALLAH. Jadi saya rasa cinta perlu diagung2kan kerana ALLAH.

  Jadi berbalik kpd artikel tadi, apa yg saya faham ialah kita kena melawan nafsu. Segala Bollywood, Hollywood, iklan dan byk berita2 di media sekrg ni mengagungkan ‘nafsu’..in the name of ‘lifestyle’, sanggup bergolok bergadai, tinggal family, dsb. Itu nafsu ammarah, peringkat diri manusia yg paling rendah, dan boleh disamakan dengan haiwan. Kerana di peringkat ini manusia hanya ingin memuaskan kehendak dan nafsu keduniaan, mengakibatkan zina, berbunuh2an, sumbang mahram, hutang dsb. Nafsu BUKAN cinta.

  Dan juga Ustaz ada menyebut bahawa suami sbg pembimbing. Dr ucapan lahiriah, nampak betul. Tapi dalam erti kata yg hakiki, hanya ALLAH Pembimbing dan segala2nya bagi kita. Suami, anak, harta, benda hanyalah ‘kenderaan’ untuk kita lebih mengenaliNya & ‘mengumpul bekalan’ (hablum minannas) untuk ke alam kubur, barzakh & akhirat. Wallahu’alam..

  Berbalik pulak pd kisah si suami org yg berjumpa kembali kekasih lama yg dah jadi isteri org. Saya rasa tak wajar kita jatuhkan hukuman. Mana kita tau yang itu mungkin yg Terbaik untuk mereka? Apapun yang mereka rasa, digerakkan oleh ALLAH juga. Mungkin untuk menduga. Jadi seharusnya, kita tidak mencemuh dan menghukum itu salah, ini benar, sebaliknya memberi kesedaran antara yg haq & batil. jika ALLAH tidak mengubah hati mereka, kita tiada kuasa/daya upaya. Hanya boleh diberi kesedaran & selebihnya doa yg terbaik untuk mereka.

  Saya rasa banyak lagi rahsia yg tersembunyi yg perlu kita dalami, termasuk ayat2 Al Quran kerena ia juga banyak mengandungi mesej yg tersurat & tersirat. Saya masih belajar juga, dan Alhamdulillah, telah ditemukan dengan banyak perkara2 yg lebih memberi kesedaran dan lebih untuk saya mengenali diri & ALLAH. Sesungguhnya, segala rahsia terkandung dalam diri sendiri.

  Ustaz juga bertanya Siapa Diri kita? Kenapa Manusia diciptakan? Dan menyebut ayat Al Quran. Saya bertanya pula, apa yang dimaksudkan dgn menjadi hamba? menyembahnya? Mengapa kita solat, beribadah? Adakah ianya persembahan untuk “Tuhan” spt agama2 lain? Apakah ALLAH memerlukan ‘persembahan’ kita? Sedangkan dia MAHA MENCUKUPI, dan MAHA Segalanya? renungkan lah..insyaALLAH ia boleh membuka minda tentang siapa ALLAH itu yang sebenar-benarnya.

  Kita juga kena waspada kerana ini tafsiran antara bahasa dan tentunya ada khilaf di mana sesuatu perkataan yg tepat tidak dapat memenuhi perkataan asal, tetapi maksudnya memadai untuk kita faham..kalau kita perhatikan, lain pnterjemah, lain perkatan yg diguna, dan lain bahasa, lain jugak penggunaan perkataan & bahasa yg membawa makna yg tepat tapi lebih mendalam.

  Lagi sekali, saya mohon maaf yg sgt2 jika akan tersinggung, tapi saya lebih takut pada ALLAH. Saya juga sering ditegur dlm menegakkan Kebenaran, takut nanti kita pulak lebih pandai dari ALLAH :). Jadi baik bersederhana dan merendah diri..

  Maaf byk2 ye Ustaz.

   
 41. gentarasa

  27 Oktober 2010 at 2:20 pm

  Syukran atas teguran. Cinta yang saya maksudkan ialah cinta sesama manusia yang tidak berlandaskan cinta kepada Allah. Atau cinta sesama manusia yang melebihi cinta kepada Allah. Saya berharap, puan baca juga artikel-artikel dan entri-entri berkenaan cinta yang saya telah saya tulis dalam buku-buku – Dua hati Satu Rasa, Tentang Cinta, Di mana DIA dihatiku dan sebagainya. Insya-Allah, maksud saya saya dengan puan… Cinta itu satu hadiah, satu anugerah dan satu amanah. Yang saya tuliskan, jangan bertuhankan cinta itu bermaksud apabila ‘hadiah’ dianggap lebih besar dari Pemberi hadiah. Dan amanah terlepas daripada Pemberinya. Apapun, tak mengapa… kita berbeza tidak semestinya bertentangan.

  Ya, Allah adalah pembimbing kita yang hakiki. Tetapi Allah membimbing kita dengan mendatangkan guru, suami, pemimpin. ustaz dan sebagainya. Meletakkan suami sebagai pembimbing tidak bersalahan dengan firman Allah yang bermaksud, “lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita.” Hakikatnya, Allah jua yang membimbing suami yang soleh untuk membimbing isterinya agar menjadi isteri solehah. Ya, hakikatnya Allah, tetapi Allah jua meletakkan syariatullah dan sunnatullah dalam melaksanakan qudrat dan iradat-Nya. Sekali lagi kita berbeza, tetapi tidak mengapa… inilah yang dimaksudkan ‘the same differences’.

  Suami atau isteri yang mencari kekasih lama… kita tidak tahu soal yang tersirat atau apa yang ada di dalam hati tetapi yang PASTI isteri yang mencari lelaki lain sedangkan dia masih seorang isteri adalah HARAM dan berdosa. Soal hati dan soal takdir kita tidak tahu, tetapi hukum Islam berjalan atas landasan dan bukti yang nyata. Ya, benar kita perlu sedarkan mereka… sedarkan mereka bahawa itu DOSA. Kalau seorang pencuri, mencuri… dan terbukti kesalahannya, maka ia perlu dihukum. Bukan kita yang menghukum tetapi syariat Allah yang menetapkannya begitu. Kesedaran untuk dia bertaubat, tetapi kesalahan tetap dihukum salah. Soal tarbiah dan doa, perlu kita teruskan. Tetapi kesalahan tetap satu kesalahan. Mana mungkin, kita meletakkan sesuatu yang haram itu ‘satu kemungkinan’ ada kebaikan di sisi Allah? Maaf, saya tidak bersetuju tentang ini. Memang kita tidak boleh mengubah hati sesiapa… tetapi Allah memerintahkan kita bencikan kemungkaran (bukan pelakunya) apabila kita berdepan atau melihatnya. Perbuatan suami/isteri mencari kekasih lama adalah mungkar yang perlu dibenci dan ditegah.

  Menjadi hamba Allah, ertinya melaksanakan apa yang Allah perintahkan dan tinggal apa yang dilarangnya. Tidak timbul soal solat itu satu ‘persembahan’ seperti agama-agama lain. Ia adalah satu pengabdian. Seorang hamba melaksanakan sahaja perintah Tuhannya. Allah Maha Kaya, Allah tidak perlukan sesuatu tetapi segala sesuatulah yang memerlukanNya. Segala amal ibadah kita – samada yang bentuk fardu, sunat, habluminlllah atau habluminannas adalah untuk membuktikan kita hamba-Nya.

  Maaf, saya juga tidak arif hal-hal yang tersirat. Sekadar yang saya faham… saya tuliskan, untuk baiki diri dan jika ada boleh dimanfaatkan oleh orang lain. Apa yang tulis ini sebagai menjelaskan apa yang saya maksudkan. Insya-Allah, mudah-mudahan kita bersederhana dan merendah diri ketika menegur dan ditegur. Dan keserhanaan itu tidaklah menegahkan kita daripada ketegasan dan bertanggungjawab dengan apa yang kita serukan. Dan merendah diri, bukan pula bermaksud kita mendedahkan kita daripada fitnah kesamaran dan kekeliruan di tengah kecelaruan tujuan dan maksud dri yang sebenar. Astaghfirullah…

  Saya juga memohon ampun dan maaf atas segalanya. Syukran atas respons. Teguran puan, mendorong saya lebih berhati-hati lagi pada masa ini dan akan datang. Buat pengetahuan puan, saya bukan ustaz… hanya seorang daie. Yang sedang berusaha membaiki diri dan bermujahadah melawan hawa nafsu sendiri.

   
 42. Siti Khatijah

  27 Oktober 2010 at 7:18 pm

  Assalamulaikum

  Syukran diatas penerangan yang sungguh detail. Maafkan saya sekali lagi di atas email tersebut. Saya hanya mengutarakan apa yang dimusykilkan. Terima Kasih sekali lagi. Saya memang membaca beberapa buah buku Ustaz dan InsyaAllah akan terus membelinya dan berkongsi isinya bersama kawan2 yang lain.

   
 43. Nur adrenalin

  27 Oktober 2010 at 9:11 pm

  1) pepatah popular tu kata “try to love what u have not try to have what u love” (berkesan & benar pd perkara tertentu bukan semua)…
  try to love what u have ~ terimalah seorang suami / isteri seadanya (the good, bad, beautiful, ugly etc)
  try to have what u love ~ krn cintakan ilmu, bagus kalu berazam & berusaha bersungguh utk berjaya dlm pendidikan sehingga memperoleh ijazah misalnya…(wpun dihimpit kemiskinan @ umur yg dah lanjut)
  2) pepatah lain ada berkata:
  “to be happy with a man, understand him a lot, love him a little” ~ ni yg patut diserap oleh kebanyakan isteri. Cubalah fahami suami anda daripada kononnya syg tapi lebih kpd cemburu buta yg merimas & melemaskan!
  “to be happy with a woman, love her a lot but dont try to understand her at all” ~ ni yg patut diamalkan oleh suami, limpahkan kasih syg pd isteri dgn menyediakan segala keperluan & kelengkapannya & anak2 spt rumah, kenderaan, bil2 etc & berlaku baik serta adil pd keluarga (sehingga isteri tidak rasa diabaikan wpun terpaksa berkongsi kasih dgn madu2nya). Suami pula tak perlu pening kepala nak cuba memahami isteri krn kebijaksanaannya memahami wanita melebihi wanita itu faham dirinya sendiri! contohnya, org ppuan ni dipuji salah tak dipuji pun salah… dipuji cantik pakai baju baru dituduh “tak ikhlas @ ada udang disebalik batu”, tak dipuji pulak nanti dikata “suami tunggul kayu tak perasan dia pakai baju baru”…
  3) seorang isteri bercinta atau teringat lelaki @ kekasih lama/baru hukumnya adalah HARAM. Islam dah bagi garis panduan pd isteri apa nak buat kalu tak bahagia. Cuma kebanyakan isteri tak faham hukum dlm islam sebab tak mendalami ilmu & itulah sebab mrk tak tau hak mrk.. Namun hakikatnya isteri tak boleh mempunyai suami lebih dari seorang dlm satu masa!! jgn dituduh nusyuz!
  4) tetapi seorang suami yang jatuh cinta dgn ppuan lain (kerana Allah) tidak salah asalkan bukan bercinta dgn isteri orang! … Suami islam dibolehkan mempunyai isteri hingga 4 org dlm satu masa!! kaji hikmah poligami..kalu semua ikut prosedur digariskan dlm islam alangkah cantiknya…inilah penyelesaian andartu, janda2 & anak2 yatim…
  5) sy ada kenalan yg mempunyai 3 isteri, isteri pertama tak bekerja ada 3 anak dijaga keperluan secukupnya, isteri k2 & ke3 profesional bekerja… bila isteri ke2 & k3 bersalin, isteri pertama jga anak madu… tak berperang pun…
  6) sy ada juga kenalan yg bercerai setelah 30 thn kahwin dimana suami kahwin dgn isteri k2 apb pencen & anak semua dah ada keluarga sendiri… bila diselidiki suami selama ini bertahan dgn perangai burok isteri tapi demi anak2 yg masih kecil dia bersabar …. dia menunggu bila anak2 dah besar… dan perangai isterinya? sebijik spt yg digambarkan dlm artikel “selamatkan dia dari neraka”….

   
 44. gentarasa

  28 Oktober 2010 at 1:43 pm

  Salam,
  Secara peribadi saya sangat terharu dengan respons dari Siti. Syukran. Saya pohon banyak-banyak maaf, sekiranya kata-kata dan tulisan saya terkasar. Bukan saya sengajakan. Namun begitulah manusia, kekadang kata-kata dan bahasa tak terjangkau soal rasa dan niat yang lebih maknawi sifatnya. Semoga Siti diberkati Allah. Amin.

   
 45. Ijah Ali

  30 Oktober 2010 at 11:35 pm

  Salam.
  Saya amat bersetuju dengan pandangan saudari-saudari seangkatan dalam menjelaskan mengenai perkara yang haram. Setelah membaca dan menghayati isi kandungan kesemua coretan email mengenai perkara ‘suami dan isteri orang yang jatuh cinta kerana saling sayang menyayangi dan serasi dalam segala hal berbanding dengan isteri atau suami yang sudah bepuluh tahun hidup bersama dan sudah tidur sebantal, susah senang dirasai bersama dalam membesarkan anak-anak. Tiba-tiba berjumpa dengan perempuan yang berstatus isteri orang dan pandai merayu, akhirnya layu dipangkuan wanita tersebut. Biarpun bekas suami seorang yang warak tidak tinggal solat..mengapa dia cepat longlai di pangkuan wanita yang memiliki kuasa ‘seru pengasih’? dan akibat perbuatan wanita itu kehancuran rumahtangga berlaku yang sehingga kini tidak malap diingatan saya sebagai bekas isteri yang sudah teraniaya oleh perbuatan wanita tersebut..saya sentiasa dan akan sentiasa terus berdoa agar Allah beri pertunjuk ke atas perbuatan mereka..

   
 46. asilah

  14 November 2010 at 12:57 am

  Salam..
  coretan yang sangat mendidik .. Syukran barakallahulakum wa lana..
  ramai yng salah mentafsir tentang cinta ..

   
 47. Nur adrenalin

  22 November 2010 at 7:29 pm

  Pn Ijah Ali,
  1) semoga pn dlm rahmat Allah sentiasa & apa yg telah blaku diluar daya & kmampuan kita sbg ppuan kalau diceraikan. Itu lebih baik dari “digantung tak bertali” sehingga mati (baca paper tbaru).
  2) Org lelaki kalu sudah jtuh cinta lagi mmg tak boleh dihalang. Walau mungkin isteri bjaya mhalang mrk bkahwin/bsama tapi mana mungkin kita tau bab hati & imaginasi mrk? Tido sebantal tp mimpi lain2. Sy ada terbaca rmai suami wpun tido bsama isteri tp berimaginasi bsama dgn ppuan lain (artis/pelakon/penyanyi/kekasih lama/teman sepejabat dsbg)
  3) Sila baca Mingguan Msia btarikh 21 Nov 2010 m/s 7 wawancara bsama Datuk Dr Zaleha Kamaruddin ttg isu perceraian diMsia, mungkin pn dpt gmbaran ttg fenomena perceraian dari perspektif lain/baru.
  4) Hidup kita yg sementara didunia ini hanya perlukan “kebahagiaan”. Hingga Allah mengajar bahawa utk tenang & bahagia “hanya dgn mengingati Aku” .Blog ini juga byk bcerita ttg bahagia, apa itu bahagia dsb.
  5) Syarat utk bahagia atau keluarga yg bahagia bkn dgn memiliki @ mpunyai ahli yg lengkap spt suami, isteri, ibubapa, anak2, rumah, kereta, duit yg banyak, glamor, cantik, terkenal dsbnya. Malahan isteri, suami, anak, ibubapa smuanya bukan milik kita. Malah diri kita juga milik Allah. Maka bila2 masa Allah boleh ambil balik @ pinjamkan kpd org lain pulak.. Kita semua adalah “pemegang amanah” & akan dipersoalkan nanti…
  6) Apa yg sy cuba sampaikan ialah, pn berhak utk hidup bahagia & tenang (peace & happiness) walaupun pn bercerai, jadi janda @ ibu tunggal, ditinggal suami dgn anak2 kecil @ besar yg dahaga kasih syg seorang yg dipanggil bapa.
  7) Mingguan Msia itu juga menekankan bhw ~ yg penting adalah “bahagia walaupun tpaksa hidup sendiri @ bpisah/cerai” drp “hidup bersama suami tapi tak bahagia”…. Mana yg pn nak?
  8) Apa yg pn perlu buat jika telah dicerai, pergi ke mahkamah, tuntut mutaah & edah utk pn. Utk anak2 tuntut nafkah anak2. Jika ada rumah, kereta dll, pn boleh tuntut sbg harta sepencarian. Pasang lawyer syariah, failkan kes di mahkamah. Kena lah susah sikit turun naik mahkamah sblm dpt kptsn. Tetapi jgn putus asa. Ingat janji Allah dlm surah Asy-Syarh…. “Sesungguhnya bsama ksulitan ada kmudahan”..
  9) Jgn menangisi nasib diri sbb tiada org yg akan menolong pn mlainkan diri & usaha pn sendiri serta ptolongan dr Allah. Mengadu hanya pd Allah & kaunselor di pej agama bkn dgn jiran2 yg hanya tau mnokok nambah cerita & mbuat fitnah kemudiannya.
  10) Sy harap pn dpt kekuatan baru & yakin bhw utk bahagia tak perlu mpunyai suami yg khianat pd amanah. Buat perancangan masa dpn yg lebih ceria & bahagia utk pn & anak2… Life goes on….pandang dunia dgn senyuman…
  11) Tapi masalahnya kita org Melayu, apabila disuruh bsabar & ditunjuk cara yg betul apa patut buat mrk akan kata ..”itulah kau tak kena, boleh lah kau cakap mcm tu, cuba kalau kau kena…kau akan rasa apa aku rasa”..
  12) Cakap2 spt ini tidak akan menyelesaikan masalah..Ia hanya tindakan mengikut emosi yg menggambarkan btapa tidak cerdiknya org ppuan krn tidak tau hak mrk..& tidak bijak menangani permasalahan & mengurus emosi..
  13) Malahan dlm kes ini ppuan di barat lebih cerdik dlm menuntut hak2 mrk & mrk mjadi lebih kaya & happy bila bcerai krn undang2 mrk seolah2 m’amalkan apa yg sepatutnya dibuat oleh mahkamah syariah kita dlm mbela nasib isteri yg dicerai & anak2 mangsa pceraian…..
  14) wallahualam….bissawab

   
 48. Siti Khatijah

  23 November 2010 at 9:01 pm

  Assalamualaikum Tuan.

  Its ok saya tidak berkecil hati. Its ok for being different. Semoga keluarga tuan juga di rahmati ALLAH hendaknya dan terima kasih juga untuk banyak lagi artikel2 lain yang menarik di baca. Dan saya suka buku Nota Hati Seorang Lelaki. Dia mengajar saya untuk lebih menyelami jiwa lelaki-lelaki yang dekat dengan saya dan sangat saya kasihi.

   
 49. gentarasa

  25 November 2010 at 9:16 am

  Perbezaan bukan pertentangan. ia satu keindahan. Syukran Siti Khatijah. Semuga sudi ziarah lagi…

   
 50. syidah

  8 Disember 2010 at 8:56 pm

  salam ziarah
  moga pn ijah beroleh kekuatan
  dan diberkati sentiasa, Insya-Allah..
  sm2 kita mencari kebaikan dalam setiap yg diberi olehNya,
  segala yg pahit manis yg diberi juga merupakan rahmat
  Allah lebih mengetahui..

   
 51. Ana Sarina Abu Bakar

  17 Julai 2011 at 3:41 pm

  salam ustaz… terima kasih dgn artikel yg cukup jelas fahamannya tentang cinta manusia, yang kadangkala kita sememangnya keliru akan makna cinta… cinta sesama manusia dn asas cinta itu dijelaskan oleh ustaz cukup memberi manfaat kepada jiwa yg keliru. terima kasih ustaz, kerana setiap kelemahan dari kekurangan itu adalah milik kita manusia..namun kita juga berhak mencari kesempurnaan utk dibawa ke alam akhirat kelak…betulkan ustaz 🙂 salam..

   
 52. sofortkredit trotz negativer schufa

  19 Disember 2012 at 12:04 am

  Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply
  excellent and i could assume you are an expert on this subject.

  Well with your permission allow me to grab your feed to
  keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding
  work.

   
 53. nur

  11 Mei 2013 at 3:57 am

  asalamualaikum..alhamdulillah…selesai menghayati tulisan ustaz…sangat bermakna n motivasi berkesan…setelah sekian lama bercinta n akhirnya x sampai kemana..n dia bukan ditakdirkan jodoh untuk saya,,..baru sy sedar mencintai seseorang bukan bermakna kita akan memiliki dirinya..dgn rasa penuh bersyukur sy pasti sesuatu terjadi ada hikmah tersendiri..harap kwn2 sudi doa kebahagian baru pada saya…terima kasih atas nasihat ustaz..

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: