RSS

BUNGA YANG CANTIK JARANG HARUM…

27 Jul

88808027Wanita sinonim dengan kecantikan. Istilah “cermin” dalam bahasa Arab dekat sangat dengan wanita – kerana cermin itu dekat pula dengan kecantikan. Bercermin untuk kelihatan cantik. Ke mana-mana wanita pergi, cermin ada di sisi.

Bagi yang tidak cantik bagaimana? Mereka bukan wanita?

Tunggu dulu, setiap yang Allah cipta pasti indah kerana Allah itu Maha Indah dan suka pada keindahan. Tuhan tidak mencipta manusia hodoh, Tuhan hanya mencipta manusia dengan kecantikan berbeza. Jadi, ingat itu… setiap wanita berhak untuk cantik!

Soalnya, di manakah letaknya kecantikan sebenar pada seorang wanita? Kalau kita tanyakan kepada para lelaki maka sudah pasti kita akan temui pelbagai jawapan. Ada yang merasakan kecantikan wanitaitu pada wajah, pada bentuk tubuh, pada kebijaksanaan atau pada tingkah lakunya.

Dan pada yang menyatakan kecantikan pada wajah pula terbahagi kepada pelbagai pandangan, ada yang mengatakan kecantikannya terletak pada hidung, pada mata dan sebagainya. Pendekata kecantikan itu bagi anggapan sesetengah orang sangat relatif sifatnya. Lain orang, lain penilaiannya.

Namun sebagai seorang Islam, kita tentulah ada kayu ukur tersendiri untuk menilai kecantikan. Kita tentunya mengukur kecantikan wanita mengikut kayu ukur Islam. Dan tentu sahaja kecantikan yang menjadi penilaian Islam adalah lebih hakiki dan abadi lagi.

Misalnya, kalaulah kecantikan itu hanya terletak pada wajah, wajah itu lambat-laun akan dimakan usia. Itu hanya bersifat sementara. Apabila usia meningkat, kulit akan berkedut tentulah wajah tidak cantik lagi. Jadi tentulah ini bukan ukuran kecantikan yang sejati dan abadi.

Sebagai hamba Allah, kita hendaklah melihat kecantikan selaras dengan penilaian Allah atas keyakinan apa yang dinilai oleh-Nya lebih tepat dan betul. Apakah kecantikan yang dimaksudkan itu? Kecantikan yang dimaksudkan ialah kecantikan budi pekerti ataupun akhlak. Itulah misi utama kedatangan Rasulullah SAW – untuk menyempurnakan akhlak manusia.

Kecantikan akhlak jika ada pada seseorang, lebih kekal. Inilah kecantikan yang hakiki mengikut penilaian Allah. Hancur badan dikandung tanah, budi baik di kenang juga.  Kecantikan akhlak ini juga adalah satu yang lebih abadi. Kata pepatah lagi, hutang budi dibawa mati. Malah akhlak yang baik juga sangat disukai oleh hati manusia. Contohnya, kalaulah ada orang yang wajahnya sahaja cantik tetapi akhlaknya buruk, pasti dia akan dibenci.

Ya, mata menilai kecantikan pada rupa. Akal menilai pada fikiran. Nafsu menilai pada bentuk tubuh. Tetapi hati tentulah pada akhlak dan budi. Kecantikan akhlak ini diterima oleh semua orang. Katalah orang jujur, siapapun suka. Semua orang sepakat menyayangi orang yang jujur itu disukai. Sedangkan jika menurut ukuran rupa, penilaian manusia tetap tidak sama. Sebab itu ada pepatah yang mengatakan, ‘beauty in the eye of beholder’.

Rasulullah saw juga telah pernah menegaskan, sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah. Wanita solehah ialah perhiasan rumah-tangga, perhiasan masyarakat dan perhiasan negara. Jika ada ibu yang solehah, anak-anaknya tentu mendapat manfaat. Mereka akan terdidik dengan baik.

Jika ada isteri yang solehah, suami pun akan mendapat manfaat. Para isteri ini akan memudahkan urusan rumah-tangga, menjalinkan hubungan keluargha dengan penuh kasih-sayang dan lain-lain. Tuturkatanya baik, tingkah lakunya baik, senyumannya menawan dan segala-galanya indah… mereka bayangan bidadari syurga di dunia ini.

Kenapa banyak wanita yang memiliki kecantikan tetapi musnah hidupnya? Ada ungkapan yang berbunyi, kemusnahan akan menimpa bilawanita mula merasai dirinya cantik dan mempamirkan kecantikan. Sejauhmana benarnya, wallahua’lam. Tetapi apa yang pasti, menurut Islam jika kecantikan tidak disertai iman yang kuat, maka pemiliknya akan hilang kawalan diri. Akibatnya ramai wanita cantik diperdayakan oleh syaitan untuk menggoda manusia melakukan kemungkaran. Lihatlah di sekeliling kita. Kata orang, bunga yang cantik jarang yang harum! Ini sudah menjadi sesuatu yang lumrah.

Tanpa iman, kecantikan akan dipergunakan ke arah kejahatan dan kemaksiatan, yang akhirnya akan memusnahkan diri pemiliknya dan orang lain. Cuba kita lihat apa yang terjadi kepada bintang filem barat (di sinipun apa kurangnya), ada yang memporak-perandakan negara, rumah-tangga dan berakhir dengan sakit jiwa dan bunuh diri.

Cantik tidak salah, tetapi salah menggunakan kecantikkan itulah yang salah. Kata orang, wanita yang cantik jarang berakhlak. Umpama bunga yang cantik, jarang yang wangi. Tetapi kalau cantik dan berakhlak pula, inilah yang hebat. Umpama cantiknya wanita solehah pada zaman nabi seperti Siti Aishah RA, Atikah binti Zaid dan lain-lain.

Bagaimana mendapat kecantikan sejati? Perlu kita faham kecantikan itu bermula dari dalam ke luar. Bukan sebaliknya. Oleh itu pertama, tanamkan di dalam hati kita iman yang benar-benar kuat berdasarkan ilmu yang tepat dan penghayatan yang tinggi. Iman itu keyakinan, kasih sayang, kemaafan, sangka baik dan reda. Rasa-rasa ini buktikanlah dengan perbuatan yang baik. Bila hati baik, wajah akan sentiasa cantik.

Jadi perkara kedua ialah susulilah iman itu dengan perbuatan yang baik. Ertinya, kita atur kehidupan mengikut syariat atau peraturan Tuhan. Dan apabila iman ditanam, syariat ditegakkan, akan berbuahlah akhlak yang mulia. Wajah, perilaku dan peribadi kita akan nampak cantik sekali. Inilah yang dikatakan kecantikan yang hakiki. Biar buruk rupa, jangan buruk perangai. Apa gunanya mulut yang cantik kalau kita gunakan untuk mengumpat?

Ya, kecantikan akhlak… boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja, oleh yang rupawan mahupun yang hodoh. Itu bukti keadilan Allah yang mencipta wanita dengan berbagai wajah dan rupa… tapi peluangnya untuk “cantik” tetap serupa!

Advertisements
 
43 Komen

Posted by di 27 Julai 2009 in Belajar Dari Alam

 

43 responses to “BUNGA YANG CANTIK JARANG HARUM…

 1. nurin

  27 Julai 2009 at 7:28 pm

  sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah. tapi kenapa yea…susah mahu jumpa wanita solehah yang benar-benar solehah? luaran kelihatan macam solehah..namun dalaman?kecantikan dalaman? wallahu’alam…

   
 2. hajirikhusyuk

  27 Julai 2009 at 8:14 pm

  Kecantikan itu terletak di mata orang yang memandang, walaupun semua orang menyatakan hodoh, tapi bagi mata yang seorang itu tetap cantik….
  http://www.hajirikhusyuk.wordpress.com

   
 3. sunah

  27 Julai 2009 at 9:18 pm

  “Ya ALLAH, sebagaimana telah kau perindahkan kejadianku, perindahkanlah jua akhlakku.”

   
 4. gentarasa

  28 Julai 2009 at 6:47 am

  Salam,

  Syukran kerana mengingatkan. Itulah doa yang seharusnya menjadi kesimpulan tulisan itu.

   
 5. gentarasa

  28 Julai 2009 at 6:49 am

  Salam Nurin,
  sudah jadi sunnatullah, yang berniali itu sukar didapati. Permata, jarang ditemui. Kaca ada di merata-rata.

   
 6. siti

  28 Julai 2009 at 9:03 am

  Salam. Seronok baca artikel2 ustaz. Mohon kebenaran print spy boleh sebarluaskan kepada insan2 lain yang tiada kemudahan internet

   
 7. JHaZKiTaRo

  29 Julai 2009 at 7:01 am

  salam ziarah dari pelajar di bumi eire.. blog hopping 🙂

   
 8. panduanhidup

  29 Julai 2009 at 7:48 am

  benar, kita selalu lupa yang kecantikan sejati berada di dalam. apa yang ada diluar hanyalah pinjaman sementara.

  inilah lumrah dunia, siapa yang cantik dipuji dan dipandang berkali-kali (tanyalah semua lelaki, kalau tak percaya), manakala yang kurang cantik pula dipandang sinis (mungkin dikeji).

  jadi, bagaimana kita nak sedarkan mereka dengan hakikat ini?

   
 9. gentarasa

  29 Julai 2009 at 11:09 am

  Salam panduan hidup,
  Bila mereka disedarkan siapa diri, siapa Allah dan apakah tujuan kita datang ke dunia, untuk apa kita dijadikan dan ke mana berakhirnya kita semua…Insya-Allah, segalanya akan terserlah jua.

   
 10. gentarasa

  29 Julai 2009 at 11:10 am

  Salam,
  Syukran Siti. Perpanjangkanlah, semoga ada kebaikannya. Amin.

   
 11. shafifah

  3 Ogos 2009 at 12:50 pm

  Jadual Pengajian Ilmu Syeikh Fuad bula ogos 2009

   
 12. munirah sulaiman

  10 Ogos 2009 at 7:50 am

  Salam ustaz.

  Saya kembali! 🙂 Melawat emak dan ayah di Perlis penghujung bulan lepas, seronok minta mak singgah sekolah, mengenang memori lama 🙂

  Laptop juga rosak, jadi saya banyak membaca artikel ustaz dr handphone ayah, namun sukar untuk tinggalkan respond. Alhamdulillah, makin lama, makin bersemangat saya menanti setiap artikel terbaru ustaz. Di majalah anis dan solusi juga 🙂

  Berkaitan artikel, hmm.. sebagai peringatan, insyaAllah. Subjek ini bagaikan taboo, acapkali diperkatakan. Kecantikan dalaman vs kecantikan luaran. Hakikatnya, manusia pada zaman sekarang mempunyai point of view yang berbeza secara keseluruhannya. Bukan mudah mengubah persepsi yang beauty is only skin deep. Apatah lagi menilai peribadi dengan mata hati. Sesukar menilai kaum Adam jugalah kot, ustaz 😉

  Syukran atas artikel 🙂 Salam.

   
 13. gentarasa

  11 Ogos 2009 at 8:35 am

  Salam Munirah,
  Seronoknya kalau musafir sesama anggota keluarga. Dengan nasyid, kuliah dan kadang-kadang terpaksa layan juga lagu anak-anak yang “konvensional” tetapi masih beradab.
  Singgah sekolah lama? Sekolah kita tidak banyak berubah. Saya pergi jalan-jalan sampai ke belakang dekat padang berhampiran asrama puteri dulu. Lihat kebun-kebun getah, yang ada masanya rontok dan berguguran.
  Masa tidak akan dapat diputar kembali. Tetapi keindahan dan pengajaran bisa melembutkan hati. “Aku pernah hadapi pelbagai peristiwa di sini dulu… dan di hadapanku bakal datang beberapa peristiwa lagi. Ya Allah, bantulah aku kini dan akan datang… Insya-Allah, sepertimana KAU telah membantuku sejak dulu.”
  Belajar, terus belajar… Berbakti terus berbakti. BELAJAR & BERBAKTI!

   
 14. yana abu bakar

  28 Disember 2009 at 11:48 pm

  salam..terima kasih ustaz..
  semoga saya mampu menjadi bunga yg harum itu..
  saya banyak sgt kekurangan..
  namun, semoga artikel ini mampu memberi petunjuk buat saya..
  insyaALLAH..

   
 15. hamzah

  4 Januari 2010 at 12:27 pm

  terima kasih

   
 16. fatimah fukaiha

  11 Januari 2010 at 10:32 pm

  terima kasih ustaz..
  semoga kehadiran artikel ini akan mengindahkan lagi bunga-bunga di dunia ini.amin.

   
 17. Iman Aisyah

  17 Januari 2010 at 2:56 pm

  Salam.
  A good article to muslimah.

  Boleh saya ambil sebahagian artikel utk publish dlm blog saya ustaz?saya link kan blog ustz di bwhnya nnt.
  syukran.

   
 18. gentarasa

  17 Januari 2010 at 6:53 pm

  Salam,
  Syukran. Silakan.

   
 19. rose

  30 April 2010 at 2:01 pm

  syukur mudah2an semua wanita di luar sana menjadi perhiasan terindah di dunia dan disisi Allah..

   
 20. ummah_misi

  7 Mei 2010 at 8:07 am

  salam,
  nilai seseorang ada pada iman,ilmu dan akhlak.sama2 kita sentiasa belajar mempercantikkan akhlak dan menjaga kebersihan hati.ini yg ALLAH nilai.yg penting,penilaian ALLAH pd kita.

   
 21. ummah_misi

  7 Mei 2010 at 8:09 am

  terima kasih banyak ustaz.semoga ustaz dan keluarga dapat nilai dan darjat yg tinggi di sisi ALLAH atas peringatan2 dalam artikel ustaz.;-)

   
 22. Zulkifli A. Rahman

  17 Mei 2010 at 2:14 pm

  Salam Ustaz,

  Mohon dgn izin utk mengambil sebahagian bahan penulisan ini utk di “share” dgn teman2.. sbnrnya sye amat tertarik dgn karya Ustaz.. actually reading is not my hobby, but 1st time baca terus karya Ustaz terus jatuh hati…

   
 23. ramsiah

  14 Jun 2010 at 2:35 am

  salam. artikel bermanfaat nie telah saya copy ke facebook saya. terima kasih ustaz. ingin berkongsi dgn kwn2.

   
 24. yusmiza

  14 Jun 2010 at 7:00 am

  salam ustaz,

  bagaimana pula dgn manusia yg sudahla tidak cantik pd luaran, akhlak juga tidak cntik?? seringkali manusia cntik org akan berkata ” ala, klau rupe je cntik, perangai x cantik buat ape”?

  ayat spt itu seringkali sy dgr dan ternyata yg berckp spt itu mmg x cntik pun.. dlm hati sy berkata sndiri, sudah la diri awk tu x cntik, “mulut” pun busuk…

  yg cntik sudah lumrah utk tidak berapa cntik dr segi akhlak, tp klau yg sudahla tidak cntik, akhlak pun hancur, apela mknanye org spt tu??

   
 25. wani sujak

  14 Jun 2010 at 8:58 am

  slm ustz..
  smkn hari,,wnta smkn mnjd hlg keagamaan..kcntkn d slh gnekn,,ttp benrkh tanggapn yg mengatakn wnta adlh punca utama kemaksiatan..?

   
 26. intan

  8 November 2010 at 12:59 am

  salam ustaz..

  saya nak cari entry tentang cinta…

  cinta Allah,cinta manusia,ada tak?boleh ustaz minta kupaskan?

   
 27. SITI HAWA

  10 November 2010 at 5:08 pm

  Mati seseorang anak Adam maka terptuslah segala amalannya .Yang boleh membantunya dialam barzah ,salah satu daripadanya ilmu yang bermanafaat yang ditinggalkannya.

   
 28. asilah syarha

  14 November 2010 at 1:03 pm

  Bismillah..
  salam, sykran atas coretan yg mendidik..
  izinkn saya untuk panjangkn kpd teman – teman~

   
 29. faiz

  15 November 2010 at 8:49 am

  alhamdulillah, mohon ustaz teliti karya saya. saya ingin benar berdakwah tentang cinta mengenai ustaz. mungkin terdapat artikel atau topik yang saya boleh kongsikan, terutama mengenai cinta dalam islam dalam blog saya. mohon ustaz teliti karya saya. terima kasih..

   
 30. Intan Suhada

  21 November 2010 at 3:55 pm

  Dalam kelembutan,suburkan ketegasan berlandaskan ilmu keredhaan Tuhan.
  syukran ustaz utk entry ni.moga Allah memberkati usaha yg ustaz lakukan.seindah2 perhiasan adalah wanita yg solehah. 🙂

   
 31. kamariah

  25 November 2010 at 10:47 am

  salam kebahagiaan…. sebagaimana jenis-jenis bunga yang Allah ciptakan, ianya juga adalah ekspressi kepada perihal insan. ada bunga yang cantik dan sangat harum, dan ada juga yang rupanya buruk dan baunya juga jelek. Begitu juga insan, tak kira lelaki atau wanita, ada yang rupanya cantik, segak dan akhlaknya juga indah. Tak kurang yang berupa hodoh dan akhlaknya juga buruk. Cuma , persoalannya berbalik kepada diri kita sendiri. Apa yang kita nak jadi? Pilih. Elemen fizikal adalah perkara yang tidak boleh diubah, tetapi elemen akhlak adalah perkara yang boleh diasuh dan ditanam dalam diri. Moga2 akhlak yang indah mengharumkan setiap diri kita. Terima kasih ustaz. Moga berbahagia dan terus berjaya.

   
 32. hidayah munirah

  25 November 2010 at 9:41 pm

  Assalamualaikum ustaz..semoga ustaz sihat..Insya Allah..ni kali pertama saya melihat blog ustaz..sebelum ni saya ade byak bce artikel karya ustaz dekat iluvislam..x sangke pula sy dpt menambah byak lagi ilmu dekat blog ni..terima kasih ustaz kerana berkongsi ilmu dengan kami..semoga dapat manfaat bersama..

   
 33. sela

  13 Disember 2010 at 3:37 pm

  salam ustaz,mohon share ye..”)

   
 34. dyla

  2 Februari 2011 at 12:13 pm

  Salam.ustaz.sy cukup tersentuh baca artikel ustaz..minta untuk share kepada kawan2.:)

   
 35. Lesa

  10 Februari 2011 at 11:53 pm

  Salam ustaz,
  Terima kasih ustaz… nukilan dan coretan yang sempat dibaca membantu saya membina kekuatan diri, membantu saya untuk terus tabah dan redha dalam menempuh setiap ujian yang diberikan oleh Allah. Dalam keadaan tertanya2, apakah dosa yang telah saya lalukan hingga diuji sedemikian rupa….sedang diri merasakan telah akur dan taat segala perintahNya?..Dan akhirnya kutemui coretan ustaz..bahawa setiap ujian ada hikmah disebaliknya, amat berkesan dihatiku…

  ‘Dalam keadaan berdosa ujian didatangkan sebagai pengampunan dan dalam keadaan taat ujian didatangkan untuk meningkatkan darjat ‘

  Terima kasih ustaz….moga aku akan lebih dekat denganNya…

   
 36. NOR AZURA

  11 Mei 2011 at 1:01 pm

  T.ksh bnyk Ustaz….

  Rencana yang amat menarik dan memotivasikan serta menambah rasa syukur diri ini diciptakan sebagai muslimah, Alhamdulillah……

   
 37. mencari sinarMu

  21 Julai 2011 at 4:18 pm

  salam

  zaman sekarang org menilai kecantikkan dari pelbagai sudut.

  kebanyakkan lelaki menilai kecantikkan perempuan pada rupa paras yg cantik dan menawan.

  jarang dilihat lelaki tertarik pada perempuan hny kerana akhlak tp rupa paras menjadi nilaian utama.hal ini turut berlaku pada lelaki yg beragama.mahu cari gadis solehah+pakej rupa yg cantik.

  jarang n susah jumpa lelaki yg pilih gadis solehah semata2 memandang agamanya shj.

  kalau baca cerpen atau novel islamik pun,penulis menggambarkan watak heroin adalah gadis yg solehah +cantik dan menawan.

  jarang ada yg menulis gambaran heroin adalah gadis yg beragama tapi kurang dari segi rupa paras dan kecantikkan.

  jadi,disini jelas andaian umum pada kecantikkan adalah pada rupa paras.baik yg ‘biasa-biasa’ atau beragama,tetap menjadikan cantik rupa paras adalah nilaian utama seseorg wanita.

  kemana kesudahannya??

  sekadar pendapat..

   
 38. dyeelanurr

  21 September 2011 at 2:33 pm

  salam ustaz mohon share utk blog sya:)syukran ustaz

   
 39. Nur Adilah Zaidi

  9 Januari 2012 at 3:25 pm

  assalamualaikum ustaz..
  subhanallah.pertama kali saya buka laman web ustaz,banyak ilmu yang dapat saya peroleh.
  syukran jazilan ya ustaz.saya tak sabar untuk mengikuti artikel ustaz yang seterusnya..

   
 40. zura

  4 Mac 2012 at 3:55 pm

  alhamdulillah
  kerana saya temui blog ini, banyak ia mengajar saya untuk belajar dengan alammm
  selama ini kita hanya melihat tanpa memikirkan kebaikan dan pengajaran yang dapat diambil darinya.
  sesungguhnya allah tidak menjadikan sesuatu yang dimuka bumi ini dengan sia sia.

   
 41. faozan

  26 Mac 2012 at 7:09 pm

  stuju skali ustaz, memank jarang menemukan bunga yang indah tapi tak harum, kdang kta melihat dari kejauhan dia tu harum, tapi astagfirullah, tak seperti yang kta hrapkan, tapi yakinlah allah telah memilihkan yang terbaik untuk kita, maka kita hanya bisa berusa menjadi lebih baik dengan asumsi ketika kita berbuat baik, maka kebaikan itu adalah di kerjakan oleh dia, ” orang yang baik hanya untuk orang yang baik, orang yang buruk untuk orang yang buruk”.

   
 42. rase heart

  7 April 2014 at 2:57 pm

  smga dgn adanya ini smua yg buruk bisa lbh baik, amin.

   
 43. Aini 艾妮

  24 April 2014 at 10:08 am

  Mohon share… terima kasih… 😉

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: