RSS

MUSIM CINTA SUDAH BERLALU.

20 Mac

ms-101-aSeorang isteri mengeluh mengapa suaminya sudah semakin jarang mengirim pesanan ringkas berisikan kata-kata cinta, sayang, rindu seperti mula-mula kahwin dahulu. Kalau adapun tidak sehangat dan sekerap dulu. Mungkin hanya sepatah OK, “ya” atau “tidak” sahaja yang tertera di layar telefon bimbit. Apakah dia sudah jemu? Atau cintanya sudah berkurang? Begitulah detik hati si isteri. Kadang-kadang suami sudah semakin mahal dengan senyuman. Kata-katanya boleh dikira. Sudah banyak diam. Pujuk rayu? Ah, jauh sekali. 

Memang begitulah resmi lelaki, semakin banyak bebanan semakin sedikit luahan perkataan. Kesukaran kekadang menimbulkan kebisuan. Itu petanda ketenangan semakin dihakis. Dihakis oleh cabaran kehidupan. Menjadi seorang suami bererti mengucapkan selamat tinggal kepada alam bujang yang penuh kebebasan dan serba boleh. Jika tidak pandai mengawal hati, mengurus emosi… semakin bertambah usia perkahwinan, hidup akan menjadi semakin sunyi.

Namun, saya sedar apa yang saya tulis ini kemungkinan akan dicebikkan oleh pasangan yang sedang hangat bercinta. Mana mungkin pasangan yang begitu setia berSMS (kekadang sampai mencecah 100 kali sehari!) atau “bergayut” berjam-jam lamanya di gagang telefon boleh menjadi beku dan kaku seperti itu. Tidak mungkin “kami” ataupun aku jadi begitu. Mungkin itulah yang berbunga di hati kini. Tetapi nanti dulu, pesan saya cinta itu pasti diuji.

Seorang sahabat saya secara bergurau menjelaskan betapa mulut seorang wanita semakin becok apabila berumah tangga, sebaliknya mulut seorang lelaki menjadi semakin terkunci bila bergelar suami. Mengapa? Menurutnya lagi, isteri yang mula diasak oleh kesibukan tugas sebagai suri rumah (lebih-lebih lagi apabila menjadi seorang ibu), akan banyak bercakap, mengarah, menegur itu dan ini. Jika tidak dikawal, seorang isteri boleh bertukar daripada seorang wanita penyengap menjadi peleter yang tidak pernah rehat.

Manakala suami yang dahulunya begitu besar ketawa dan lebar senyumnya, perlahan-lahan menjadi seorang pemenung dan pendiam. Kesukaran tugas dan beban tanggung-jawab menyebabkan seorang lelaki banyak berfikir dan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah. Ya, potensi lelaki menjadi “ahli falsafah” semakin menyerlah apabila menjadi seorang suami apatah lagi menjadi seorang ayah!

Rupa-rupanya ketawa yang lebar dahulu bukan kerana benar-benar gembira tetapi kerana belum mengenal erti kesusahan. Begitu juga yang senyap dahulu bukan kerana benar-benar pemalu tetapi kerana belum dicabar kesibukan dan cabaran tugasan. Hakikatnya, lelaki dan wanita sama-sama teruji di dalam sebuah gelanggang mujahadah yang dinamakan sebuah rumah tangga.

Musim cinta sudah berlaku. Tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa perlahan-lahan bertukar menjadi taufan. Jika tidak bijak dan sabar mengawal kemudi hati, pasti tersungkur peribadi dan runtuhlah pertautan dua hati. Benarlah kata hukama, perkahwinan boleh dimulakan oleh sebuah cinta, tetapi hanya disempurnakan oleh satu tanggung jawab.

Apa maksud tanggung jawab? Ia adalah satu beban, tugasan atau amanah yang mesti kita “tanggung” di dunia, “disoal” di akhirat dan mesti kita jawab di hadapan Allah SWT kelak. Sekalipun badai ujian rumah tangga ada kala begitu dahsyat, tetapi kita akan teruskan juga demi satu tanggung-jawab. Kita sedar bahawa menjadi seorang suami mahupun seorang isteri bukan hanya untuk menikmati keseronokan dan kemanisan yang diingini oleh fitrah setiap manusia tetapi yang lebih penting berkahwin itu adalah perintah dan amanah daripada Allah.

Telah sering kita diingatkan, bahawa untuk mengukuhkan hubungan antara makhluk (dalam konteks ini antara suami dengan isteri), Khalik (Allah) wajib menjadi matlamatnya. Begitu juga dengan perkahwinan, matlamatnya ialah mencari keredaan Allah. Rumah tangga hakikatnya adalah satu gelanggang ibadah untuk meraih pahala dan keredaan-Nya. Bukan cinta isteri atau cinta suami yang menjadi matlamatnya, tetapi itu hanya alat. Alat yang digunakan untuk mencapai matlamat. Ertinya, cintakan suami dan isteri mesti berdasarkan rasa cinta kepada Allah. Bila ini menjadi asas dan terasnya, maka itulah yang dikatakan bercinta dengan rasa tanggung jawab.

Cinta tidak boleh terpisah daripada tanggung jawab. Gabungan keduanya yang melahirkan rumah tangga yang bahagia. Jika ada cinta tetapi tidak ada rasa tanggung jawab, lambat laun cinta akan meluntur dan rumah tangga akan terkubur. Sebaliknya, jika ada tanggung jawab tetapi tidak ada rasa cinta, maka hilanglah seri dan kemanisan sebuah rumah tangga… umpama hidup segan, mati tak mahu.

Ketika kemanisan bertukar pahit, ketika keseronokan beralih kepada kesukaran, maka tinggallah rasa tanggung jawab untuk menyempurnakan sebuah perkahwinan. Ketika itu rasa cinta mungkin sedikit terumbang-ambing atau seakan-akan mula meminggir, tetapi rasa tanggung jawablah yang akan mengikatnya kembali dengan setia dan sabar. Genggam bara api biar sampai jadi arang. Begitulah kekuatan satu tanggung jawab, yang mampu bertahan ketika cuaca rumah tangga tenang ataupun bergelombang.

Salah satu ujian terbesar dalam rumah tangga ialah terserlahnya warna sebenar pasangan kita. Saat itu akan tiba. Dan jangan terkejut jika kita dapati dia seolah-olah insan lain yang belum pernah kita kenali. Hairan melihat perubahannya? Jangan, kerana dia pun hairan juga melihat perubahan kita. Hakikatnya, kita dan dia sama-sama berubah. Warna sebenar (true colours) yang menurut pakar-pakar psikologi hanya akan muncul apabila mencecah lima tahun usia perkahwinan.

Justeru, jangan sekali-kali kita merasakan sudah kenal dengan pasangan kita walaupun telah lama hidup bersama sebagai suami isteri. Proses perkenalan antara sesama pasangan mestilah diusahakan dan diteruskan secara konsisten. Ini adalah satu langkah ke arah pengukuhan cinta dalam rumah tangga. Bukankah tak kenal maka tak cinta? Jadi, apabila cinta tergugat, itu adalah petanda yang menunjukkan proses pengenalan juga telah terencat.

Oleh itu, tunggu apa lagi? Teruskanlah berkenalan dengan pasangan anda dengan cara bertanya, berkongsi, meluahkan dan meminta pandangan. Jangan sekali-kali menggunakan “fail lama” untuk mencipta keserasian baru. Terimalah hakikat bahawa kesukaan, minat, hobi dan kecenderungan pasangan kita berubah. Warna yang terang kesukaannya dahulu mungkin bertukar menjadi warna redup seiring pertambahan usianya kini. Mungkin corak seleranya juga turut berubah bersama penyakit fizikalnya yang mula singgah. Begitu jugalah dengan apa yang gemar ditonton, didengar, dilihat dan dirasainya. Mungkin jauh berbeza daripada saat mula-mula kahwin dahulu.

Membina cinta ketika tarikan fizikal dan keinginan seksual sudah menurun memerlukan keikhlasan. Di mana lagi sumber keikhlasan jika tidak kembali kepada iman? Ertinya, kembali kepada Allah. Percayalah keadaan yang serba-serbi tak kena, hilang tumpuan, kurang selera makan, tidak ada “mood” untuk bercerita dan berbicara adalah bukti terhakisnya ketenangan dalam hati. Dan itu semua adalah berpunca darinya lalai dan alpanya hati daripada zikirullah (mengingati Allah). Firman Allah:
“Ketahuilah dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang.” Ar Ra’d: 28

Iman dalam hati akan menyebabkan suami dan isteri saling bertanggung-jawab. Walaupun berat terasanya mulut untuk berbual dengan isteri akibat beban masalah menyara rumah tangga, namun digagahi jua oleh kesedaran kata-kata yang baik itu adalah satu sedekah. Walaupun terasa sukarnya mengukir senyuman di hadapan suami bahana kerenah anak-anak, tetapi isteri yang beriman terus bermujahadah… dan terus tersenyum di hadapan suaminya justeru menyedari senyuman itu adalah satu sunah. Sedekah dan sunah yang dilakukan oleh suami dan isteri inilah yang menurunkan sakinah dan mawaddah dalam sebuah rumah tangga.

Ya, bila musim cinta sudah berlalu, semailah “pohon” tanggung jawab. Insya-Allah, musim cinta akan kembali dan ketenangan dan kebahagiaan akan kembali harum dan mewangi!

Tip untuk bertanggung jawab:

 • Kenangkan selalu bahawa isteri atau suami kita adalah milik Allah bukan milik kita.
 • Dalam apa jua perselisihan, carilah di mana kedudukan syariat dalam hal itu.
 • Sentiasa bermuzakarah dalam membuat keputusan.
 • Sering melakukan solat istikharah dan hajat dalam menghadapi sesuatu ujian.
 • Bayangkan pertemuan yang indah dengan semua anggota keluarga di syurga nanti apabila masing-masing bertanggung jawab dengan perintah Allah.
 • Takutkan neraka dan bimbangkanlah seksanya jika mengabaikan tanggung jawab.
 • Bila suasana terlalu sukar, bisikan di hati… itu semua sementara, pertolongan Allah sudah dekat.
Advertisements
 
15 Komen

Posted by di 20 Mac 2009 in Tentang Cinta

 

Label: , ,

15 responses to “MUSIM CINTA SUDAH BERLALU.

 1. mayasakinah

  22 Mac 2009 at 5:55 am

  Salam perkenalan ustaz :). Terima kasih atas perkongsian ilmu yang berguna.

   
 2. gentarasa

  23 Mac 2009 at 6:23 am

  Salam,

  Salam perkenalan juga. Mudah-mudahan kita saling ta’awun demi kebaikan dan kebajikan. Amin.

   
 3. muhammadridwanto

  24 Mac 2009 at 8:39 pm

  TERIMA KASIH USTAZ

   
 4. Hassan Itam

  25 Mac 2009 at 11:06 am

  Assalamualaikum…

  Saya baru berkenal kenalan dengan laman web yg boleh dikategorikan satu kelainan dari WEB yg lain. Bermanfaat dan berguna. Itu pun setalah sekian lama di “forward”kan oleh sahabat saya Tuan Hj Zulkefli M Yusof.

  Wassalam

   
 5. merah hatiku

  1 Mei 2009 at 10:41 am

  fasa baru dalam kehidupan….

   
 6. gentarasa

  2 Mei 2009 at 7:59 am

  Salam,
  Ya, fasa baru setelah musim cinta berlalu… ada CINTA yang lebih besar dan suci akan bertandang.

   
 7. Lala

  19 Jun 2009 at 10:23 pm

  Salam

  A very good article. congrats ustaz!
  Saya dah beli buku ustaz bertajuk Dua hati satu rasa..semoga saya dapat mengaplikasikan segala ilmu yg diperolehi dalam kehidupan seharian.
  Mohon share this article di facebook note saya. Of course, I will quote the source ^ – ^.

  Syukran
  Lala

   
 8. gentarasa

  20 Jun 2009 at 4:18 am

  Salam Lala,
  Sokongan anda pun sudah begitu berharga. Syukran. Ya, mari kita saling berkongsi tentang kebaikan walau di mana sekalipun sumbernya. Syukran, sekali lagi.

   
 9. rikazu

  30 Oktober 2009 at 2:12 pm

  ~ Saat ini sy tidak berada dalam suasana berumahtangga/bercinta untuk sy mengaplikasikan pengajaran artikel ini..tetapi sy ambil pengajaran daripada kata “Buatlah setiap sesuatu hanya dan demi kerana Allah”..insyaAllah..sedikit demi sedikit kesulitan akan pergi menjauh.Kini, sy berhadapan dengan dugaan dalam kerjaya saya.Sy bimbang dan meragukan kekuatan diri sendiri dalam melunaskan tanggungjawab.

  Alhamdulillah,artikel tuan membantu sy.Sedikit sebanyak saya ketemu kekuatan , insyaAllah.Terima Kasih.

   
 10. azman

  7 November 2009 at 9:03 pm

  nasihat ustaz benar2 relavent….t.kasih atas segala titik peluh ustaz dlm brdakwah

   
 11. suriredha

  25 November 2009 at 6:20 pm

  Saad ini saya sudah dapat merasai dan telah meredhai ketentuan illahi bahawa musim cinta sy bersama suami sudah berlalu lantaran sikap suami yang sering kali curang… alasannya adalah dendam kepada sy kerana pada pendapatnya sy sudah tidak menarik sperti dahulu…!!? Sy telah menemui ketenangan dan keredhaan setelah menyedari bahawa hal ini adalah ujian Allah…Terima Kasih ustaz, kerana artikel ini menguatkan jiwa dan mengingatkan saya kepada amanah yang Allah telah kurniakan kepada sy…. Alhamdulillah!!!

   
 12. mummyhumayrah

  18 Februari 2010 at 2:48 pm

  salam ustaz
  saya setuju dengan ustaz.mungkin syalah isteri yang sering tertanya2 kenAPA ADANYA PERUBAHAN PD HUBUNGAN perkahwinan kami.saya yg dulunya sgt lantang bersuara.kini banyak diam membisu.mungkin lantaran penat dgn urusan menguruskan kerjaya dan rumahtangga,
  saya kekadang tertanya bagaimana untuk ikhlas dalam menguruskan semua hal yang terbeban di bahu.
  maaf,kekadang sy terasa perkahwinan ini memeras saya.saya rasakan terlalu byk pengorbanan yg sy curahkan.hasilnya,suami makin ke depan(berjaya dlm karier) tetapi saya terkial2 dgn anak2.
  bgaimana untuk ikhlas,ustaz?

   
 13. gentarasa

  19 Februari 2010 at 7:29 am

  salam,
  Pertama kejayaan suami ialah kejayaan kita juga. Tidak ada kejayaan seorang lelaki melainkan ada seorang wanita yang membantunya! Kedua, letih dalam menguruskan rumahtangga itu pahalanya besar sekali. Yakin pembalasan syurga di akhirat akan memberi kekuatan untuk kita beribadah di dunia. Ketiga, dont count your score! Jangan berkira dengan pengorbanan kita, kerana memberi kepada orang lain (lebih-lebih lagi keluarga sendiri) bererti memberi untuk diri kita sendiri! Perkahwinan bukan pusara percintaan… Perkahwinan dimulakan dengan cinta disempurnakan dengan tanggung-jawab. Sampai bila? sampai bila-bila… sampai syurga! jadi hamba kepada Allah, dengan berkhidmat untuk anak-anak dan suami. Akhirnya, wirid subhanallah 33 x, Alhamdulillah 33 x dan allah hu Akbar 33 x.

   
 14. nani

  15 April 2010 at 10:24 am

  ustaz,

  Perkahwinan disulami cinta dan disempurnakan dengan tanggungjawab.Andai suami tak bertanggungjawab tak berkualiti,tak jaga amanah,apa penyudahnya ustaz?mana ada isteri yang sanggup dirinya dan melihat insan yang di sayangi dihumban ke neraka?jika suami lalai,maka tangungjawab isteri memimpin tangannya,melengkapi kekuranganya tetapi,suami yang dayus itu tak cium bau syurga?RUMAHKU SYURGAKU hanya terbina jika pasangan jadikan keimanan sebagai kunci pintu, menjadikan agama sebagai tiang serinya, barulah hati tenang .Jika dapat pasangan yang munafik..dapat kunci RUMAHKU NERAKA HIDUPKU..alangkah seksanya!! ustaz kupas tajuk ‘BERCINTA DENGAN LELAKI BERIMAN MEMBAWA KE SYURGA DAN PERTAHANKAN CINTA BERSAMA LELAKI DAYUS MEMBAWA KE NERAKA”kasihanilah kami kaum hawa yang sangat lemah ini..

   
 15. Mihri

  20 Julai 2010 at 12:09 am

  Syukur pada Allah krn temukan saya dgn artikel ini. Setelah setahun lebih bergelar isteri, barulah saya sedar bukan mudah untuk menjadi isteri yg baik. Artikel ustaz benar2 menyedarkan saya, terutama perenggan berikut:
  “Ketika kemanisan bertukar pahit, ketika keseronokan beralih kepada kesukaran, maka tinggallah rasa tanggung jawab untuk menyempurnakan sebuah perkahwinan. Ketika itu rasa cinta mungkin sedikit terumbang-ambing atau seakan-akan mula meminggir, tetapi rasa tanggung jawablah yang akan mengikatnya kembali dengan setia dan sabar. Genggam bara api biar sampai jadi arang. Begitulah kekuatan satu tanggung jawab, yang mampu bertahan ketika cuaca rumah tangga tenang ataupun bergelombang ”
  Selama ini, saya berharap dugaan rumahtangga kami selesai dan saya ingin keluar dari hidupnya. Moga Allah kuatkan iman saya.

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: